Pages /KAYNAKLAR

20171019

ATATÜRK'ÜN gerçekleştiremediği hayali; TOPRAK REFORMU.. Toprak reformu yapılmayınca


 
Toprak reformu yapılmayınca ya terörist, ya terörist oldular
HÜSEYİN KANCO yiğit adamdı. Kontrol ettiği toprakları İBRAHİM PAŞA bağışlamıştı ona... Aslında BERHO AĞA. Sultan ABDÜLHAMİD’DEN aldığı “paşa” ünvanıyla kurmuştu Hamidiye alaylarını... “Gazeteci” ayaklarıyla bölgeyi karış karış gezen ve etnik dini haritayı çıkaran İngiliz Ajanı Mark Sykes, onunla çadırında görüşmüştü... 

HÜSEYİN KANCO kürttü. Devlete sadıktı. MUSTAFA KEMAL’i o kadar çok severdi ki, kızının adını “TÜRKİYE” koydu. Kızını kendi gibi yiğit birine vermek istedi HÜSEYİN KANCO... Bir oduncu vardı, gariban ama, bilekli, HACI SİNAN... Çağırdı HÜSEYİN KANCO “Bak” dedi, “malımı mülkümü sana bırakacağım, tek şartım var, damadım olacaksın!” 

Evlendi HACI SİNAN ile TÜRKİYE... 1934... Soyadı Kanunu çıktı. HACI SİNAN devletine bağlılığını kanıtlamak için “TÜRK” soyadını aldı. SİNAN TÜRK oldu. Eşi de TÜRKİYE TÜRK. Sinan bir evlilik daha yaptı. İkinci eşinden Ahmet doğdu. (DTP eşbaşkanı AHMET TÜRK) Türkiye üzerine kuma getirilmesini kabullenemedi. Kaçtı, NECMİOĞLU aşiretine sığındı. HACI SİNAN ile TÜRKİYE’nin büyük oğlu, gitti DERİK’e öz anasını vurup öldürdü. “Törerist” oldu yani.. Herşey bir düğünle başlamış...Cenazeyle bitmişti!

Sene 2009... MARDİN, aşiret, düğün, cenaze... Demem o ki, “oradaki TÜRKİYE”yi kavrayabilmek için “gelin TÜRKİYE”nin neden öldürüldüğünü unutmayacaksın. 

ATATÜRK’ün hayali toprak reformunu gerçekleştirmezsen, bin yıl bile geçse aynı kapıya çıkarsın: Ya terörizm, ya törerizm.
 
* Yılmaz Özdil / Hürriyet 

 
ATATÜRK'ÜN gerçekleştiremediği hayali; TOPRAK REFORMU..

TOPRAK REFORMU NEDİR; Reform, büyük mülklerin parçalanarak topraksız çiftçilere dağıtımı için devletçe alınan önlemleri kapsar..

ATATÜRK bir toprak reformu yapılmasını hep düşündü ama buna girişemedi..

Orta ve büyük toprak sahiplerinin önemli bir kısmı Milli Kurtuluş Savaşı'nda er almışlardı. onları doğrudan karşısına alması, kendi iktidarını tehlikeye düşürebilirdi..

İsmet İnönü'de 40'lı yıllarda bir toprak reformu düşüncesinden hala vazgeçmiş değildi ama bu girişimde dayanacağı gücü bulmakta zorlanıyordu..

1945'te çıkarılan ve tüm yetersizliğe rağmen fakir köylüler lehine önemli yararlar sağlayabilecek olan
"Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu" bile kağıt üzerinde kaldı. Zira büyük toprak sahiplerinin parlementoda büyük bir gücü vardı.. İsmet İnönü toprak reformunda dayanabileceği güç olarak KÖY ENSTÜTÜLERİ'nin desteğini de düşündü ..

Köy Enstüti mezunlarının sayısı 200.000'e ulaştığında artık böyle bir gücün, toprak devrimi girişimine yetebileceğini düşünmüştü ama toprak ağaları ve onların siyasi temsilcileri ne kapsamlı bir toprak reformuna ne de Köy enstütisi mezunlarının sayısının 200.000'i geçmesine izin vermedlier.

ATATÜRK'ÜN KONUŞMALARINDAN...


1 Kasım 1929, Atatürk Meclis'i açış konuşmasını yapıyor:
"Çiftçiye toprak dağıtılması da hükümetin aralıksız izlenmesi gereken bir uygulamadır. Çalışan Türk köylüsüne işleyebileceği kadar toprak sağlamak, ülkenin üretimini arttıracak başlıca önlemlerdendir.”
1 Kasım 1936, Atatürk Meclis'i açış konuşması yapıyor:
"Toprak yasasının bir sonuca eriştirilmesini TBMM'nin üstün çabalarından beklerim. Her Türk çiftçi ailesinin geçineceği ve çalışacağı toprağa sahip olması kesinkes lazımdır.”

1 Kasım 1937, Atatürk Meclis'i açış konuşması yapıyor:
"Her şeyden önce ülkede topraksız çiftçi bırakılmamalıdır. Bundan daha önemlisi de bir çiftçi ailesini geçindirebilecek toprağın - hiçbir nedenle ve biçimde - bölünemez hale getirilesidir. Büyük çiftçi ve çiftlik sahiplerinin işleyebilecekleri toprak genişliği, söz konusu toprağın bulunduğu bölgenin nüfus yoğunluğuna ve toprağın verimine göe sınırlandırılmalıdır."


BATI TOPRAK REFORMUNU YÜZYILLAR ÖNCE YAPTI. YAPMASA BUGÜNLERE GELEMEZDİ..
 
Alıntı Kaynak: http://gaziataturk.blogcu.com/ataturk-un-gerceklestiremedigi-hayali-toprak-reformu/6345765