Pages /KAYNAKLAR

20180216

İzmir’de Ege Uygarlıkları Müzesi 2019’da Açılıyor

İzmir’de uzun süredir yapılması planlanan Ege Uygarlıkları Müzesi için ilk adım atıldı ve bitiş tarihi Şubat 2019 olarak açıklandı.


F: DHA

İzmir’de yapılması yıllardır gündemde olan Ege Uygarlıkları Müzesi için ilk adım atıldı. Müzenin, Alsancak’taki eski Tekel Sigara Fabrikası alanında hayata geçirilmesi için proje ihalesi gerçekleştirildi ve bitiş tarihi de Şubat 2019 olarak açıklandı.

Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Ege Uygarlıkları Müzesinin İzmir’in kültürel yaşamına, kent ve bölge turizmine büyük katkı sağlayacağını belirtti. İzmir’de bir mega müze projesinin hayata geçirilmesi halinde kente katkılarının neler olacağı yönünde sektörün önde gelen temsilcileriyle görüşerek araştırma hazırlayan ve 16. Ulusal İşletmecilik Kongresi’nde sunan Prof. Dr. Pırnar, “Daha önce pek çok kere önemine ve gereğine değindiğimiz projenin Ege Uygarlıklar Müzesi adıyla hayata geçirilecek olması çok memnuniyet veren bir haber.” dedi.

Turist sayısında artış sağlayacak

Dünyadaki büyük müzelerin yalnızca birinin yıllık ziyaretçi sayısının İzmir’in toplam turist sayısının yaklaşık 6-7 katı olduğunu belirten Prof. Dr. Pırnar,
“Dünyada en çok turist çeken müzeler incelendiğinde içinde bulundukları kentlerin hem küresel marka değerine, hem imajlarına hem de tanıtımlarına olumlu etkileri olduğu tartışılmaz bir gerçek. Geçen yıl Paris’teki Louvre Müzesinin ziyaretçi sayısı 8,1 milyon kişi. İzmir’de ise geçen yıl Efes dahil müze veya ören yerlerini ziyaret eden turist sayısı yaklaşık 1,7 milyon kişi. Hem eşsiz Efes Antik Kenti’ne yakınlığı hem de Anadolu medeniyeti ile Ege’nin orijinal tarih ve kültürünü barındırarak sergileyecek Ege Uygarlıklar Müzesi, İzmir’in kent markalaşma sürecine ve azalan turist sayısının çoğaltılmasına kesinlikle yardımcı olacaktır.”

(İzmir’de 2200 Yıllık Heykel Kaldırılarak Yerine Osmanlı Tuğrası Dikildi)

Yaptıkları araştırmada Ege Uygarlıkları Müzesinin isim önerilerinde yer aldığını ifade eden İge Pırnar, yer olarak Alsancak’ta eski Tekel Sigara Fabrikası olarak kullanılan 15-20 bin metrekarelik kampüs alanının seçilmesini de şöyle değerlendirdi;


“Bu proje için yer seçimi çok doğru. Örneğin dünyada en çok ziyaret edilen müzeler sıralamasında uzun yıllardır ilk sırada yer alan Paris’teki Louvre Müzesi de şehrin merkezinde, ulaşım olanaklarının olduğu bir merkezde yer alıyor. Bu bağlamda yakında çalışmaya başlayacak tramvay hattının önünden geçmesi, Alsancak Tren Garı’nın ve İZBAN durağının yanında bulunması, ayrıca Neşe ve Karikatür Müzesi, Mask Müzesi, Yaşar Resim Müzesi ve Sanat Galerisi, TCDD 3. Bölge Müze ve Sanat Galerisi, İzmir Kadın Müzesi, Atatürk Evi Müzesi gibi pek çok kültürel, sanatsal ve tarihi öneme sahip müzelerle galerilere de oldukça yakın bir mesafede bulunması konumun çok doğru seçildiğini gösteriyor.”



Mimarisi dikkatli planlanmalı

Müzelerin şehirlerin ve ülkelerin tarihi zenginliğini, bu zenginliğine verdiği önemi ve dolayısıyla gelişmişliğini gösteren simge yapılar olduğunu ifade eden Pırnar,
“Bu bağlamda müzelerin bina olarak mimari özellikleri de önemli. Örneğin, Fransa Paris’teki Louvre Müzesi veya İspanya’daki Bilbao Guggenheim Müzesi dikkat çekici sembol yapıları ile de dünya çapında üne sahip. Bu yüzden yeni yapılacak müzenin mimarisi de dikkatli planlanmalı. Tarihi binaların restorasyonunun yanı sıra kruvaziyerle gelen turistlerin körfeze girişte kent siluetinde dikkatlerini çekecek, yerli ve yabancı ziyaretçileri etkileyebilecek, İzmir kent imajı ile bütünleşmiş, dikkat çekici bir simge yapı ile birlikte tasarlanan bir mimariye sahip Ege Uygarlıkları Müzesi Projesi, kentin başarılı markalaması adına da önemli” dedi.

(İzmir Agorası’nda Kentlerin Rekabetini Gösteren Duvar Yazıları Bulundu)

Alıntı Kaynak: http://arkeofili.com/izmirde-ege-uygarliklari-muzesi-2019da-aciliyor/