Pages /KAYNAKLAR

20191110

🎞 Göçle Gelen Zenginlik : Kars Gravyeri (Kars Gruyere Cheese)



Ülkemizde geleneksel tatlar arasında Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle Kars’ta üretilen peynirlerin özel bir yeri var.

Kars peynirlerinin en önemli üretim merkezlerinden biri Boğatepe. 2200 metre yüksekte yaşayan Boğatepe halkı daha çok hayvancılıkla geçiniyor.

Zavot ırkı dedikleri ineklere sahipler. Rusça kökenli bu kelime fabrika ineği anlamına geliyor.

Kars’ta üretilen peynirlerin eşsiz tadını günde on litre civarında süt verebilen bu inekler sağlıyor.

Kar kalktıktan sonra otlaklara yayılan inekler, bölgenin son derece zengin taze ot çeşitleriyle besleniyor.

Süt ürünlerindeki çeşitlilik günümüzde giderek azalsa da bölgede temel geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Bugün bölgede üretilen üç temel peynir var. Kaşar, Çeçil ve Gravyer.


Yapım : Sin-B- Ar Film
Metin Yazarı : Barış Duran
Müzik : Cenk Yeles