Pages /KAYNAKLAR

20200418

'Atatürk’ün Bütün Eserleri' hakkında değerlendirmeler


'Atatürk’ün Bütün Eserleri' 
Örsan K. Öymen
04 Ağustos 2012

Türkiye’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün adına iş yapan çoktur, ancak Mustafa Kemal Atatürk’ü anlayan kişi sayısı çok azdır...

Türkiye’de, Mustafa Kemal Atatürk’ün adına iş yapan çoktur, ancak Mustafa Kemal Atatürk’ü anlayan kişi sayısı çok azdır. Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi de budur. Atatürk daha iyi anlaşılsa, Türkiye’nin sorunları büyük ölçüde çözülür.

İşte, Atatürk’ün anlaşılmasını sağlayacak çok önemli bir çalışma geçtiğimiz yıl tamamlandı. Kaynak Yayınları, 1998 yılında başlattığı 30 ciltlik bir çalışmayı, 2011 yılında tamamladı. Atatürk’ün Bütün Eserleri adı altında yayınlanan bu 30 ciltlik çalışmada, Atatürk’ün, 1903-1938 yılları arasındaki yazı ve konuşmalarının neredeyse tamamına ulaşmak olanaklı. En azından Kaynak Yayınları’nın ulaşabildikleri kadarına ulaşmak olanaklı.


Daha önce bu yazı ve konuşmaların bir kısmı, dağınık bir biçimde, farklı yerlerde yayınlanmıştı. Ancak bu metinler, bir bütün olarak ve kronolojik olarak, tek bir eserde daha önce hiç yayınlanmamıştı. Bunun da ötesinde, eserde, bugüne kadar hiç yayınlanmamış olan metinler de mevcut.

Son olarak, bu eserde, hatıralara, anılara, ikinci el kaynaklara hiç yer verilmiyor. Bu eserde yer alan tüm metinler, doğrudan Mustafa Kemal Atatürk’ün ağzından ve kaleminden çıkan sözlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla bu eser, Atatürk’e ulaşmanın ve Atatürk’ü anlamanın, en güvenilir ve en temel yoludur.

Eserin Genel Yayın Yönetmeni Şule Perinçek’i ve onunla birlikte çalışan onlarca kişiyi gerçekten kutlamak gerekir. Bu eser, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, Atatürk üzerine gerçekleştirilmiş en önemli çalışmalardan bir tanesidir; belki de en zoru ve en önemlisidir.

Keşke bu çalışma, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Cumhuriyet Halk Partisi tarafından gerçekleştirilmiş olsaydı. CHP’li yöneticiler, köşe ve koltuk kapmaca oyunu oynayacaklarına, CHP’nin ilk Genel Başkanı’na ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusuna daha iyi sahip çıksalardı.

Neyse ki, aslında CHP’nin yapması gerekeni, İşçi Partisi’nin (Vatan Partisi'nin) bünyesinde faaliyet gösteren Kaynak Yayınları yaptı ve Türkiye’deki bir büyük eksiklik böylece giderildi.

Artık bu çalışmayı kimin yaptığı ve kimin yapması gerektiği tartışması bir kenara bırakılmalı, bu eser, herkes tarafından temin edilmeli ve okunmalıdır. Örneğin, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkmak iddiasında olan tüm kurumlar bu eseri temin etmelidir. CHP’nin ve İşçi Partisi’nin (şimdiki Vatan Partisi) tüm ilçe ve il örgütleri, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin tüm illerdeki şubeleri, Türkiye’deki tüm üniversiteler ve kütüphaneler, Türk Tarih Kurumu, Atatürk üzerine kurulan araştırma merkezleri bu eseri temin edip, ayrıntılı bir biçimde incelemelidirler.

Aynı şekilde, Atatürk üzerine bilmeden ahkam kesip onu küçümseyenler, onu aşağılayanlar, “ikinci cumhuriyetçi”, Atatürk düşmanı akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, yorumcular da, eğer çapları yetiyorsa, bu eseri okumalıdırlar.

Aslında Türkiye’nin tüm il ve ilçelerindeki AKP’liler de bu eseri okusalar çok iyi olurdu; ancak yaklaşık 9000 sayfalık ve 30 ciltlik bu eseri okumaya vakitleri olur mu, onu bilemeyiz.

Atatürk’ün binlerce sayfalık metnini okumak yerine, bu eserin yayınlanmasına öncülük etmiş olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i hapishaneye atıp onu yıllarca tutsak etmek, onlar için daha kolay ve az zaman alan bir iş olsa gerek!


Alıntı/Kaynak: https://t24.com.tr/yazarlar/orsan-k-oymen/ataturkun-butun-eserleri,5472



ATATÜRK KİTAPLIĞI VE ŞULE PERİNÇEK

Kaynak Yayınları tarafından yayımlanan "Atatürk'ün Bütün Eserleri" Şule Perinçek'in ve ekibinin özverili çalışmaları sonucu ortaya çıktı.

Şule Perinçek'le, Aydınlık gazetesinin yaşayan tarih kokan odalanndan birinde sıcak bir söyleşi yapıyoruz. Şule Perinçek, 1987'den bu yana Aydınlıkta köşe yazarı, Çok deneyimli ve birikimli: Bir dönem Papirüs dergisinin genel yayın yönetmeni de olmuş, Ama o; Türkiye'de, özellikle de medyada değişen (çarpılan mı desem?) yaşam koşullanyla birlikte, dürüst Atatürkçü kimliğinden hiç sapmamış yürekli bir gazeteci, Şule Perinçek kendine güvenli aydın, yurtsever; sağlam kişiliğiyle kanımca eşini ve çocuklarını derinden etkilemiş bir cumhuriyet kadını.

DOĞU PERİNÇEK'in önerisi


"Atatürk'ün Bütün Eserlerini yayımlamak düşüncesi sizin miydi?" diye sorduğumda, bu fikrin DOĞU PERİNÇEK'in önerisi olduğunu açıklıyor Başlangıçta "Kısa bir çalışma olsun, çünkü bunu aslında devletin yapması gerekir" demişler Atatürk'ün çalışmalannın bir kısmını toplamaya başlamışlar DOĞU PERİNÇEK'in tutuklanmasıyla birlikte Şule Perinçek, çalışmalan genişleterek sürdürmüş. Cumhuriyet'in kuruluşunun 75. yılında KaynakYayınlan'nda"Atatürk'ün Bütün Eserleri" çalışmasını üstlenmiş: Atatürk'ün 1903-1938'e dek yayımlanmış notlan, konuşmalan, mektuplan, yabancı gazetecilerle söyleşileri, özel mektupları; yani Atatürk'ün olduğu kesinkes belgelenen her şey.

Atatürk'ün izini sürmek


Bunlara nasıl ulaştığını sorduğumda; Şule Hanım bunun bir "keşif faaliyeti" olduğunu söylüyor Genel Kurmay'ın Atatürk Arşivine, "ticari faaliyet olur" diye giriş izni verilmemiş. Ama ekip çalışmasıyla Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri ve tüm gazete arşivleri taranmış, her ilde yerel tarihçilere ulaşılmış, sandıklarda, okullarda bulunan pek çok anı kalıntılarıyla Atatürk'ün yapıp ettiklerinin izi sürülmüş. 1928'e kadar eski yazılı metinler; ekibin genç oluşu ve mali olanaksızlıklar yüzünden birkaç kez kontrolden geçmiş. "Bir sözcük için bir hafta uğraştığımız oldu" diyor;'Tüm kütüphaneciler; bilim adamlan ve 67 ilin tümüyle ilişki kurduk, yerel gazeteler dahil." Tarihsel dönemlere ayrılmış 30 cilt olarak basılan bu belgelerin, AdfiTıp yoluyla Atatürk'e art olduğu da kanrtlanmış, 1938 sonrası anı tipi belgeler tırnak içinde belirtilmiş. Şule Hanım, "Medeni Kanunun yapıcısı bir siyasi liderin, kadına kişisel bakışı acaba kendi yaşamında nasıldır?" sorusundan yola çıkarak Osmanlı kültürü içinde yetişen Atatürk'ün devrimci, önder olarak kadına bakışı ve aşk mektuplannı da ele almış. Sayın eşi ve oğlunun tutuklu olduğu bir dönemde Şule Fterinçek'in, bu çok önemli yapıtı nasıl özverili bir çabayla gerçekleştirdiğini düşünürken, onun kadınlarımız için eşsiz bir direnç örneği oluşturduğunu da vurgulamalıyım.

...

Atatürk'ün Bütün Eserleri'nden 5 yeni kitap basıldı
Atatürk'ün Bütün Eserleri Yayın Kurulu, örnek bir çalışmaya daha imza attı. Yayın Kurulu, Atatürk'ün bütün eserleri içerisinde dağınık olarak bulunan ancak aynı konuları anlatan sözlerini bir araya getirip 5 farklı kitap hazırladı. Atatürk'ün Bütün eserleri Genel Yayın Yönetmeni Şule Perinçek bu örnek çalışmayı Ulusal Kanal'a anlattı.


KÜLTÜR SANAT 18.06.2017

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün yazıp, söylediği bütün eserleri 30 ciltte topladılar..Türkiye ve dünyada ilk kez yapılan bu çalışmanın üzerine yenilerini de koydular.

Atatürk'ün Bütün eserleri Yayın Kurulu, titiz bir çalışmayla 30 ciltlik Atatürk'ün bütün eserlerini taradı. Aynı konular hakkındaki yazılar bir araya getirildi. Çalışma tamamlandığında ortaya 5 yeni kitap çıktı.

Atatürk'ün Bütün Eserleri Genel Yayın yönetmeni Şule Perinçek, çalışmanının amacını anlattı.

"Atatürk'ün kaleminden" adıyla Kaynak yayınlarından çıkan kitapların ilki; Atatürk'ün Din ve Lâiklik üzerine kaleme aldığı yazılardan oluşuyor.

5'li serinin ikinci kitabında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün geometri alanındaki yazıları, 3'üncü kitapta Zabit ve kumandan ile hasbihal ve diğer askeri yazılar yer alıyor.

Serinin 4'üncü kitabı Atatürk'ün hatırat sayfaları, Cihan Harbi, İtihatçılar ve Abdülhamit ile ilgili yazılarında oluşuyor.

Beşinci ve son kitap ise Atatürk'ün büyük eseri Nutuk'un gençler için yeniden düzenlenmiş hali..

ulusal.com.tr