Pages /KAYNAKLAR

20171213

TARIM & EKONOMİ: Türkiye’nin 2023’te zeytinyağında ihracat hedefi 2 milyar dolar

Türkiye’nin 2023’te zeytinyağında ihracat hedefi 2 milyar dolar

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretiminde rekora koşuyor. İhracatta da rekora doğru ilerliyor. Ulusal Kanal özel açıklamalar yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, üretimin artması için çiftçinin desteklenmesini, ihracatın yükselmesi için de teşviklerin eski seviyesine gelmesini istedi. 

...
İyonlu çocuklar, Romalılar, 1923’lerde de Mustafa Kemal’in askerleri oturdu, çelik mataralarla su içti zeytin ağacının dibinde… Zeytin ağacı yaşam demek, aş demek, uğraş demek, emek demek Akdeniz coğrafyasında…

Türkiye’de hükümetlerin hoyratça davranmasına, yer üstü zenginliği göz ardı edilmesine rağmen zeytin ağacı ile ilgili olumlu gelişmeler de yaşanıyor.

Türkiye zeytin ve zeytinyağı üretimde rekor kırıyor. 280 bin ton zeytinyağı 450 bin ton sofralık zeytin üretildi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, sektörde yaşanan olumlu havayı Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Üretim ihracatçıları heyecanlandırıyor ancak destek ve teşvikler beklentilerin altında… Davut Er, bir ihracatçı olarak öncelikle çiftçiye verilen desteğin artmasından yana.

İhracatçı dünya marketlerinin raflarını Türk zeytin ve zeytinyağları süslemesi için teşviklerin eski seviyesine çıkmasını istiyor.

Türkiye’nin 2023’te zeytinyağında ihracat hedefi 2 milyar dolar.

Toplamda 285 milyon dolarlık ihracat yapan Zeytincilik sektörü, başarılı olduğu sezonda kan kaybına uğradığı Ortadoğu pazarındaki kayıplarını telafi etmek için Ortadoğu'daki gıda fuarlarını radarına aldı.


HABER: UFUK AKKAYA KAMERA: AKIN KARA
ulusal.com.tr