20190308

Şerefiye Sarnıcı (M.S. 443 yılında tamamlanmış) - İstanbul

Şerefiye Sarnıcı 

İstanbul ilimizde bulunan tarihi sarnıçlardan biri de Şerefiye Sarnıcı’dır. Bizans İmparatoru 2. Theodosius emriyle, Bozdoğan Kemeri’nden su depolayabilme amacı ile yapımına başlanan sarnıç, 15 yıllık bir çalışma sonrasında yani 443 yılında tamamlanabilmiştir.


Yaklaşık olarak 45 m x 25 m alan ebatlarına sahip olan bu sarnıç, 9 m yüksekliğe ulaşan tam 32 tane mermer sütun içeriden desteklenmiştir.

Fatih ilçe sınırlarında yer alan sarnıcın Modern girişi Piyer Loti Caddesi üzerinde, eskiden Eminönü Belediyesi olarak kullanılan binanın altında bulunuyordu. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Eminönü eski belediye binası yıkıldı ve bölgede, Şerefiye Sarnıcı’nı da içine alan bir restorasyon çalışmaları başladı.

Son yılları aralıksız olarak restorasyon ile geçen sarnıca ziyaretçi kabul edilemiyordu. Yaklaşık 8 yıl kadar süren bu restorasyon çalışmaları geçtiğimiz günlerde sona erdi ve Şerefiye Sarnıcı yakın bir tarihte ziyaretçilere tekrar açıldı.

Yeni çehresi ile Şerefiye Sarnıcı’nın eskisinden daha çok beğenildiği aşikar. Öyle ki, sarnıcın dik merdivenlerini kullanamayacak olan, çocuk, yaşlı ve engelli ziyaretçiler için asansör sistemi bile kurulmuş durumda.

Yakın zamana kadar pek bilinmeyen yapılardan olan Şerefiye Sarnıcı hakkında, kapısında bulunan rehber tabeladaki bilgiler dışında pek bir bilgi de yok.

Yerebatan Sarnıcı ile Binbirdirek Sarnıcı’ndan hem sütun hem de alan olarak daha küçük olan bu yapı yaklaşık 1600 yaşında ve bu iki meşhur sarnıçtan daha yaşlı. Geçmiş dönemlerde Constantinus veya Theodosius sarnıcı olarak da biliniyormuş fakat 19 uncu yüzyıldan bu yana genellikle Şerefiye Sarnıcıolarak anılmakta. Yapıyı incelediğinizde ise aklınıza gelen ilk şeylerden biri, İstanbul’da ne denli köklü ve ne kadar büyük bir medeniyetin yaşam sürdüğü oluyor.

En göze çarpan özelliği ise tıpkı Yerebatan Sarnıcı gibi bu sarnıcın da Binbirdirek Sarnıcı’na bağlanıyor olması. Konu hakkında şimdilik detaylı çalışmalar yapılmış değil fakat bu konu hakkında daha kapsamlı çalışmalar yapılacağı biliniyor.

 

Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri Ne Zaman?

Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret etmek isteyenler sabah 09.00 ile akşam 18.30 saatleri arasında herhangi bir zaman dilimini tercih edebilirler.

Uzun zaman alan restorasyon çalışmaları boyunca ziyarete kapalı kalan sarnıç hasretle bekleyen ziyaretçiler için şimdilik tatil günlerinde de açık olacak. Bu sıralar istediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz bu mekan ileri ki zamanlarda ziyaretçilerine nasıl bir takvim sunar şimdilik bilemiyoruz.

Şerefiye Sarnıcı Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret eden misafirlerin giriş ücretleri ise yerli ziyaretçiler için 10 TL iken yabancı ziyaretçiler için ise 20 TL şeklinde belirlenmiş durumda.

Alıntı/ Kaynak: https://www.gezipedia.net/360-serefiye-sarnici-tanitimi.html

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...