20250223

📚📖 Türk Mukavemet Teşkilatı’nın efsane liderlerinden Kenan Çoygun Paşa’nın hayatı



Efsaneler ancak unutulunca ölür. Okumayan dinlemeye mahkumdur. Bilgisi olmayan ise gerçek ile yalanı ayıramaz. Kıbrıs Davası’nın ne anlama geldiğini bilmek için her Kıbrıslının özellikle da gençlerimizin okuması gereken roman tadında efsane bir biyografik eser.

Cüneyt Öztürk tarafından kaleme alınan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın efsane liderlerinden Kenan Çoygun Paşa’nın hayatının anlatıldığı bu eseri şiddetle tavsiye ederiz. Kahraman komutanımızın vefat haberini Hürriyet Gazetesi manşetten tam sayfa vermişti. Aziz ruhu şad olsun.

Kıbrıs Tarihi @KibrisTarihi



📖 🇹🇷Türkiye Türkçesinde Pekiştirme işlevli 'ki' * Muna Yüceol Özezen

 

 









📖 Kıbrıs 🇹🇷Türklerinin vatan mücadelesi - Bağımsızlığın bedeli









 

20250222

📰 Görgü Kurallarının Öğretilmesi Sadece Okul İçinde Kalmamalı

 


Kaynak: AYDINLIK GAZETESİ

🎞️ Her 🇹🇷Türk, 1821 Mora 🇬🇷Katliamı'nı bilmeli ve anlatmalıdır.

 


 

📖 Eski Rus “İgor Destanı” Adlı Eserdeki Eski Türk Kökenli Kelimeler Üzerine Bir İnceleme


"İgor Destanı" ("Slovo o polku İgoreve", XII yüzyıl) adlı eser, eski Rus ve Türk Kıpçak kavimleri arasında 1185 yılında vuku bulmuş savaştan bahsetmektedir. Bu savaşta, Türk-Kıpçak kavmi muzaffer olmuştur. Bu eserin yazarının, Peçenek kavminden bir Türk olduğu söylenmektedir.

Giriş

Eski Rus «İgor Destanı» adlı eser, eski Rus ve Türk-Kıpçak kavimleri arasında 1185 yılında vuku bulmuş savaştan bahsetmektedir. 1792

yılında kont A.İ.Musin-Puşkin, «Destan»ın bir nüshasını XVI. yüzyıla ait olan bir kitapta bulduktan sonra, bazı Rus ve yabancı bilim adamlarında «İgor Destan»ına karşı şüpheli bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. Bu kuşkucu ekolün temsilcileri «İgor Destanı»nı «Zadonşina» ile karşılaştırmışlar, söz konusu «Destanı» zayıf ve yansıma bir eser gibi göstermişlerdir (Gorskiy, 1992, 167).

«İgor Destanı»na olan ilginin neticesinde XIX. yüzyıl öncesi eski Rusçasında yer alan eski Türk kökenli kelimelere dikkat daha da artmıştır. «İgor Destanı» adlı eserde eski Türk kökenli kelimeleri N.A.Baskakov, K.G.Menges, S.Y.Malov, F.Y.Korş, P.M.Melioranski

vb. bilim adamları leksik ve tarihî yönden etraflıca araştırmışlardır. O.Süleymenov’un 1975 yılında yayınlanmış «Az i Ya» adlı eseri Rus-Slav kaynaklarında eski Türk kelimelerin incelemesi için yeni bir sebep oluşturmuştur. Bu eserin etkisi ile eski Rus edebiyatının ünlü eseri «İgor Destanı» hakkında düşünceler değişmiştir. Burada yazar, tarihî olguları tarihî gerçekleri kendine göre değiştirerek
yorumlayan birkaç bilim adamını eleştirmiştir. Bunun yanı sıra O. Süleymenov, araştırmacılar tarafından incelenmiş kelimelere eleştirel olarak yaklaşmış ve onlardan bazılarını «gizli» eski Türk kökenli kelimeler («nevidimıye» türkizmı) olarak adlandırmıştır.

O. Süleymenov, «gizli» eski Türk kökenli kelimeler arasına aşağıdaki kelimeleri de dahil etmiştir: poganıy «murdar», yav «gerçeklik», son «uyku», tovariş «arkadaş», bukva «harf», pismo «mektup», bumaga «kâğıt», tkan «kumaş», slovo «kelime, söz», yazık «bozkırçı», uyut «rahatlık», karandaş «kurşunkalem», pşeno «darı» vb. (Süleymenov, 1989, 478). A. Aykuta göre, “Destanı“n Türk dili ve tarihî için ilginç
yönü kullanılan Türkçe kökenli kelimeler ve Kıpçaklar hakkında verilen bazı bilgilerdir. “İgor Destanı”nda Türkçe kökenli oldukları tartışılan 50’ye yakın kelime vardır. Bunlar genellikle giyim, silahlar, kişi, yer ve boy adları ile çeşitli unvanlardır (Aykut, 1984, 308).

Eski Türk ve eski Rus kavimleri arasında binlerce yıl dostluk ve düşmanlık ilişkileri olduğu açıktır. Lâkin, bu iki kavim her zaman komşu olmuş ve bundan dolayı birçok şeyi kendiliğinden veya şuurlu olarak birbirinden almıştır.

 
 
 
 


Alıntı: https://tarihvearkeoloji.blogspot.com/2018/10/igor-destan-ve-kpcaklar.html

📖 ''İgor Destanı'' Anne tarafı Kıpçak Türkü İgor

Anne tarafı Kıpçak Türkü İgor

"İgor Destanı", Rusların ilk destanıdır ve Türklere borçludurlar. Bestesine Alexander Borodin’in başladığı, ani ölümü üzerine Rimsky Korsakov ile Alexander Glazunov’un tamamladığı 4 perdelik en iyi tarihsel operalardandır. Korsakov'lar da Türk kökenlidir.


20250219

📖 Türk Mitolojisinde ⛰️ Dağlar..


⛰️Türk Mitolojisinde Dağlar..⛰️

Bir Türk atasözü şöyle der “OBA’YI TUTAN BEY’DİR, YER’İ TUTAN DAĞ’DIR”. Eski insanlar dağ yamaçlarına evlerini yapar, ovaları ise tarım alanı olarak kullanırdı. Bunun sebebi dağların depremden etkilenmemesi ve yıkımların az olmasıdır.

Dağların kazık ya da çivi görevi görerek, depremde toprağın hareketini engellediği varsayılır. Dağlar Demir Kazık Yıldızı ya da Çivi Yıldızı  (Kutup Yıldızı) adı verilen Tanrı Makamı ile bağlantılı kabul edilen Axis Mundi yani kutsal merkezlerdir.

Bu yüzden Atalarımızın binlerce yıllık deneyimlerini göz önünde bulundurmalı ve yeni inşa edilecek evleri, dağ yamaçları gibi KAZIK ve ÇİVİ görevi gören sağlam kayalık yerlere yapmalıyız.

TANRI ZEUS'UN VE TANRI ÜLGEN'İN 9 İLHAM PERİSİ

Türk Mitlerinde Ülgenin 9 kızına "Ak Kızlar" adı verilir. Halk dilinde "Ağ Gızlar" olarak bilinir. Altay mitololojisinde iyilik perileri olan Ak Kızlar, sanat, estetik özellikle de "Ozanlık Geleneği" ile alakalı Şaman'a ilham verir.


Bu kızlar özellikle Şiir, Destan ve Efsaneler, yani "Söz Söyleme Sanatı" ile alaklı esin perileridir. Zeus ve Ülgenin göksel karşılığı elbette cömert ve  zengin Jüpiterdir.

Mitolojiler kostüm çeşitliliği altında birdir. Mitolojilerin kendine özgü bir mantığı ve sistematiği vardır. Mitolojilerdeki Tanrı ve Tanrıçalar, gezegenler ile eşleştirilir. Aynı gökyüzüne bakan insanlar aynı ya da benzer mitolojileri üretir..


Alıntı:  Nuray BİLGİLİ  @NurayBLGL1

🎞️ İttihat ve Terakki Müzikleri

  🎞️ İttihat ve Terakki Müzikleri #1