20180110

Anadolu vatansa / Emine Azboz



Emine Azboz
''Pazar gün bir tevede gazeteci Vedat Yenerer bana anacığımın bir çocukluk anısını anımsattı. Mübadelede Selanik'ten geldiğinde 7 yaşındaymış. 
Muhacir olma arifesinde Rum arkadaşıyla oynarken kız, "Kadiş, Anadol'a gideceğiz diye sevinirsiniz. Bakalım oranın kıymetini bilecek misiniz?" deyince anacım da kızarak 
"Niçin bilmeyelim orası bizim vatanımız. Vatanın kıymeti bilinmez mi? Zaten oradan gelmişiz oraya döneriz tabii ki seviniriz." 
Bunun üzerine küçük Rum kızı "Öyle değil, ANADOLUN ÜSTÜ BAHÇE ALTI AKÇE" demiş. 
Vedat Bey'in,belgeleri anamın çocukluğunda belleğine kazınmış bu sözle örtüştü, söz daha da bir anlam kazandı. 
Dünyanın yüreğindeki vatanımızda niçin rahat ve huzurlu yaşayamadığımızı da kanıtladı. Yenilgi sonrası Çanakkale'den çekilen gemileri seyreden M. Kemal 
"Şimdi gidiyorlar ama gene gelecekler. İngiliz işini yarım bırakmaz. Daha uyanık ve güçlü olmalıyız." der. 
Zamanın emperyalistleri İngilizler türlü kisve altında önce Balkanları kopardılar Osmanlıdan sonra yurdumuzu işgal ettiler. Lozan'da da İsmet İnönü'ye "İsteklerinizi şimdilik kabul ediyor alıp cebime koyuyorum. Zamanı gelince hebası görülmek üzere" diyerek tehdit eder. 
Günümüzde ise dünya jandarması almıştır İngilizlerin yerini. Dün pkk, bugün başkası... sürekli kumpaslarla içerden bizi vurmaya çalışıyorlar işbirlikçileriyle. Nedeni de anacığımın çocuk belleğinde kalan o söz. Bu nedenle hangi düşünceye sahip olursak olalım, hangi siyasi partiye oy vermişsek verelim ama birliğimizi bütünlüğümüzü koruyalım. 
Atatürk'ün dediği gibi "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır." Boşuna Türk ordusuna Ergenekon, Balyoz kumpasları yapılmadı, boşuna darbe girişiminde bulunulmadı, boşuna terör örgütleri kurulmadı. Hepsi vatanımızın yeraltı/yerüstü zenginliklerini sömürmek içindir. 
Ya Karadeniz yaylalarına boşuna yollar açılmadı. Vatanını milletini seven birlik, dirlik için dilini iyi kullanmalı önce, birbirimize insanca bakıp hoşgörülü olmalı, sevmeli ve emperyalist oyunları boşa çıkarmalıyız. Değilse 16 Türk devleti kurmakla övünürüz., Bütün kurduğumuz devletler, içeriden düşmanla işbirliği yapılarak yıkılmıştır; tarih böyle söylüyor. 
Boşuna değildir İnönü'nün "Bir ülke için yetkiyle donatılmış cehalet düşmandan daha tehlikelidir" demesi. Bizlere Anadolu vatan yapıp TC'yi kuran iki büyük insana, İnönü ve Mustafa Kemal ışıklar içinde uyusun.''

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...