Uçan ilk Türkler | Bilim ve Gelecek
Ender Helvacıoğlu

Derleyen: Ender Helvacıoğlu
Evliya Çelebi’nin Seyahatname’deki anlatımına göre lodoslu bir havada Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak Üsküdar’da Doğancılar’a inen Hezarfen Ahmed Çelebi’yi hepimiz biliriz.

Fakat nispeten duyulmuş bu iki başarılı denemeden çok önceleri de Türkler bazı uçuş girişimlerinde bulunmuşlardır. İşte günümüze ulaşmış iki örnek:
İlk Türk havacılık şehidi
Farablı İmam İsmail Cevheri (940-1002) literatürde “ilk Türk havacılık şehidi” diye geçer. Dönemin Gazneliler devletinin sınırları içindeki Maveraünnehir bölgesinde Farab kentinde dünyaya gelen Cevheri gençliğinden itibaren seyahati seven bir bilgin kişi olarak tanınır. Arap illerini gezmiş, Arap kültürü ve dili üzerine araştırmalar yapmış ve en büyük Arapça sözlüklerden birini yazmıştır.
Toplanan halk imamı hayretle dinler; aklını yitirdiğini düşünürler. Cevheri bedenine iplerle iki büyük satıh bağlamıştır ve uçacağını ilan eder. Kendini boşluğa bırakır. Fakat kanat satıhları ağırlığı taşıyamaz ve Cevheri yere çakılarak hayatını kaybeder. Bu hareketi zamanında çok garip karşılanmış ama sonraları ilk Türk havacılık şehidi olarak kabul edilmiştir.
Siracettin Doğulu Bizans semalarında
Bir diğer ilginç “uçan Türk” öyküsü de 1159 yılında İstanbul’da (o dönemde Bizans’ın başkenti Konstantinopolis’te) yaşanır.
Bizans İmparatoru Manuel Komnenos, İstanbul’a konuk olan Anadolu Sultanı II. Kılıçarslan onuruna Atmeydanı’nda bir şölen düzenler. Şölen devam ederken Siracettin Doğulu adlı bir Türk kuleye çıkarak bütün meydanı uçarak dolaşacağını iddia eder.

Alıntı /Kaynak: https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2019/05/18/ucan-ilk-turkler/