20190926

✍️ Tarihte kurulan ilk türk devleti - Adnan Güllü

Tarihte kurulan ilk Türk devleti
Adnan GÜLLÜ
Tarih Araştırmacısı


06 Mayıs 2019

İsmin­de Türk geçen İlk Türk dev­le­ti Gök­türk­ler değil, TU­RUK­KU KRAL­LI­ĞI


Biz Türk­ler Ana­do­lu’ya 1071’de girdi diye bi­li­yo­ruz ama… Ancak Ön-Türk uy­gar­lı­ğı okul­lar­da öğ­re­til­mi­yor. Çünkü okul­lar­da oku­tu­lan tarih ki­tap­la­rı, 1939’dan iti­ba­ren yö­rün­ge­si­ne gir­di­ği­miz Ba­tı­lı ül­ke­le­rin çı­kar­la­rı doğ­rul­tu­sun­da ya­zıl­ma­ya baş­la­dı. 19. ve 20. yüz­yıl baş­la­rın­da Ba­tı­lı araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan or­ta­ya çı­ka­rı­lan Ön-Türk uy­gar­lı­ğıy­la il­gi­li bu­lun­tu­lar, ilk başta Av­ru­pa’da Tür­ko­fi­li­ya mo­da­sı­na yani Türk se­ver­li­ğe sebep ol­muş­tu. 

Türk­le­rin Ana­do­lu’ya ilk gi­ri­şi Hı­ris­ti­yan ta­rih­çi­le­rin ve Tan­zi­mat’ın frenk­leş­me­ci ta­rih­çi­le­ri­nin iddia et­ti­ği gibi 1071 Ma­laz­girt Za­fe­ri ile ol­ma­mış­tır. 1071 Türk­le­rin Ana­do­lu’ya ilk değil son gi­ri­şiy­di. Ancak bu bu­lun­tu­lar Batı’nın Türk­le­ri Ana­do­lu’dan sürüp Asya’ya geri gön­der­me ide­ası­na uy­ma­dı­ğı için, bu­gü­ne kadar hep sümen altı edil­di ve Ön-Türk­ler Ata­türk’ün ölü­mü­nün hemen ar­dın­dan okul ki­tap­la­rın­dan çı­ka­rıl­dı.

Dünya ta­ri­hin­de Türk adıy­la bi­li­nen ilk dev­let de Gök­türk­ler değil, mi­lat­tan önce 4000-2000 yıl­la­rı ara­sın­da Me­zo­po­tam­ya böl­ge­sin­de ku­ru­lan TU­RUK­KU KRAL­LI­ĞI İLE ANA­DO­LU’DA KU­RU­LAN TURKİ KRAL­LI­ĞI’YDI. Tür­ki­ye’de, çoğu son yıl­lar­da ünlü Ön-Tük­çe Araş­tır­ma­cı­sı Kazım Mir­şan ta­ra­fın­dan oku­nan çok sa­yı­da ya­zı­lı kaya bu­lun­du. Bu­lu­nan Ön-Türk dam­ga­sı ve kaya re­sim­le­ri, Orta Asya’daki ve Av­ru­pa’da bu­lu­nan­lar­la aynı. Ancak bu bil­gi­ler hala resmi ola­rak ki­tap­la­ra geç­mi­yor. Ünlü Fran­sız Tür­ko­log Jean Paul Roux da, Ana­do­lu’daki Türk var­lı­ğı­nı mi­lat­tan ön­ce­ki yüz­yıl­la­ra kadar gö­tür­me­nin müm­kün ol­du­ğu gö­rü­şü­nü sa­vu­nur. 

Ba­tı­lı araş­tır­ma­cı­lar bun­la­rı 19. yüz­yıl­da keş­fet­ti di­yor­su­nuz. Sonra batı neden giz­le­me­ye karar verdi bu bil­gi­le­ri?
Av­ru­pa kendi ta­ri­hi­ni antik Grek ta­ri­hi­ne, onu da Sümer ta­ri­hi­ne da­yan­dı­rır. Ancak kök­le­ri­ni da­yan­dır­dık­la­rı Sü­mer­le­rin Orta Asya’dan Me­zo­po­tam­ya’ya göç­tü­ğü­nü ispat eden de­lil­ler, Av­ru­pa’nın kendi ken­di­ni kısır et­me­si­dir. Bu se­bep­le Türk­le­rin ger­çek ta­ri­hi­ni giz­li­yor­lar. 

Sü­mer­ler­le Ön-Türk­le­rin nasıl bir bağ­lan­tı­sı var peki?

Kazım Mir­şan Bi­zans’ın ilk ku­rul­du­ğu dö­nem­ler­de de Ön-Türk­çe ko­nu­şul­du­ğu­nu ileri sü­rü­yor. Ka­nı­tı ise Trab­zon’daki Rum ki­li­se­sin­de Bi­zans al­fa­be­siy­le Türk­çe ya­zıl­mış ya­zı­lar­dır. 

Rus ar­ke­olo­ji­si­nin atası Ni­kolsky de “Sü­mer­le­rin ana va­ta­nı Aş­ka­bat kenti ya­kı­nı­dır. Sümer dili Hint Av­ru­pa dili ol­ma­yan ve fakat bi­tiş­ken bir dil­dir. Av­ru­pa dil grup­la­rı ile ala­ka­sı yok­tur” der. Sü­mer­ce ’de 300’den fazla bu­gün­kü Türk­çe ile aynı an­la­ma gelen söz var.

Alman Sü­me­ro­log Fritz Hom­mel da 1900’lerin ba­şın­da iki dili anlam, fo­ne­tik ve gra­mer açı­sın­dan in­ce­le­miş ve “Sü­mer­ce Türk­çe­dir” de­miş­tir. 

Ön-Türk­le­re ait ka­nıt­lar Ana­do­lu’da ne­re­ler­de bu­lu­nu­yor? 

Er­zu­rum, Mutki ve Hak­ka­ri Yük­se­ko­va’daki ya­zıt­lar Türk­le­rin bin­ler­ce yıl­dır bu coğ­raf­ya­da ol­du­ğu­nun ka­nı­tı. Ör­ne­ğin Afyon ya­kın­la­rın­da­ki Frig­ya va­di­si denen böl­ge­de­ki YA­ZI­LI­KA­YA ANI­TI­NIN üze­rin­de­ki bin­ler­ce yıl­dır orada duran ÖN-TÜRK AL­FA­BESİ ile ya­zıl­mış ya­zı­la­rı bilim adam­la­rı­mız hala oku­na­ma­yan bir Ön-Grek­çe diye ge­çiş­ti­ri­yor. Ser­vet So­mun­cu­oğ­lu da, 2012’de Türk Dün­ya­sı tarih der­gi­sin­de ya­yın­la­nan bir ma­ka­le­de Hak­ka­ri Yük­se­ko­va Ge­va­ruk yay­la­sın­da ka­ya­lar­da­ki bin­ler­ce yıl­lık Ön-Türk­çe ya­zıt­la­rı fo­toğ­raf­la­yan, Ana­do­lu’daki bin­ler­ce yıl­lık Türk var­lı­ğı­nı bel­ge­le­yen önem­li araş­tır­ma­cı­lar­dan bi­riy­di. Türk­ler M.Ö. 2000'de Hak­ka­ri’deydi 

Yani Türk­ler mi­lat­tan önce de Hak­ka­ri’de ya­şı­yor­du. Öyle mi? 

Prof. Veli Sevin Hak­ka­ri taş­la­rı­nı Orta Asya’daki di­ki­li taş­lar­la kar­şı­laş­tır­mış ve M.Ö. 2000’lere ait olan bu taş­la­rın Ön-Türk mezar taş­la­rı ol­du­ğu­nu iddia et­miş­tir. Taş­lar gerek iko­nog­ra­fik, ge­rek­se fel­se­fi açı­dan Av­ras­ya boz­kır ina­nış­la­rı­na yakın özel­lik­ler ta­şı­yor. 

Kır­gı­zis­tan, Ka­za­kis­tan, Altay, Si­bir­ya, Tuva yö­re­si ve Mo­ğo­lis­tan’da geniş alan­la­ra ya­yı­lan di­ki­li­taş­la­rın en çar­pı­cı özel­li­ği de tıpkı Hak­ka­ri’de­ki­ler gibi iki el­le­rin­de kap tutan sa­vaş­çı fi­gü­rü kul­la­nıl­ma­sı. Bu taş­lar, Türk­le­rin mi­lat­tan ön­ce­ki yıl­lar­dan iti­ba­ren Ana­do­lu’da me­de­ni­yet kur­muş ol­duk­la­rı­nın açık ka­nı­tı­dır. 

Ay­rı­ca Fırat kı­yı­sın­da Mari böl­ge­sin­de ele ge­çi­ri­len bir diğer tab­let­le­rin (MÖ.4000-2000) 13 ta­ne­sin­de Fran­sız Ar­ke­olo­ji Ens­ti­tü­sü’nün 1933-1939 yıl­la­rı ara­sın­da yap­tı­ğı ka­zı­lar­da or­ta­ya çı­ka­rı­lan Mari şeh­rin­de­ki kra­li­yet sa­ra­yın­da Asur­lu­la­ra ait MÖ. 1870-1740 yıl­la­rı ara­sın­da ya­zıl­mış bir­çok çivi ya­zı­lı tab­let bu­lun­muş­tur. TU­RUK­KU adlı bir ka­vim­den söz edil­mek­te­dir. Sadi Bay­ram, bu tab­let­le­rin Türk­çe ter­cü­me­le­ri­ni ya­yın­la­mış­tır. Önce Sü­mer­le­rin, daha sonra da Asur­lu­lar ve Ba­bil­le­rin ege­men­li­ğin­de kalan Mari şehri, bu­gün­kü Su­ri­ye sı­nır­la­rı içe­ri­sin­de­ki Tell Ha­ri­ri ken­ti­dir. 



Bugün Lo­uv­re Mü­ze­si’nde ser­gi­le­nen Akad­ca ya­zıl­mış bu tab­let­le­rin me­tin­le­ri Fran­sız­ca ter­cü­me­le­riy­le bir­lik­te Ge­or­ges Dos­sin ta­ra­fın­dan 1950 yı­lın­dan iti­ba­ren ya­yın­lan­ma­ya baş­lan­mış­tır. 
↪21 nu­ma­ra­lı tab­let : “...​Bu akın­dan beri Tu­ruk­ku­lar’ın sa­yı­sı fazla gö­rün­mü­yor. Fakat ar­ta­bi­lir. Onlar gel­me­ye devam ede­cek­ler.” 
↪22 nu­ma­ra­lı tab­let : “...​Bana yaz­dı­ğın Tu­ruk­ku­lar’la il­gi­li ha­ber­ler de­ğiş­ti.” Bu tab­let­le­re şöyle bir­kaç örnek ver­mek müm­kün­dür: 
↪16 nu­ma­ra­lı tab­let : “...​Uyuyan­la­rı uyan­dı­ran ve uyan­dır­dık­la­rı­na hiç tayın ver­me­yen Tu­ruk­ku­lar gibi ya­pa­ca­ğız”. 
Dört cilt ha­lin­de ya­yın­la­nan bu Mari tab­let­le­ri­nin 13 ta­ne­sin­de top­lam 22 defa “Tu­ru­ku”, “Tu­ruk­ku”, “Tu­ruk­ki, ve “Turuk” bi­çi­min­de bir kavim adı geç­mek­te­dir. 
↪23 nu­ma­ra­lı tab­let : “... Bana Tu­ruk­ku­lar hak­kın­da yaz­mış­tın. Tu­ruk­ku­lar’ın çıkış ha­re­ke­tin­de bu­lun­duk­la­rı gün çok meş­gul ol­du­ğum­dan sana haber ve­re­me­dim.” 
87 nu­ma­ra­lı


Alıntı/ Kaynak: http://mavididim.com.tr/tarihte-kurulan-ilk-turk-devleti-419-4896.html?fbclid=IwAR0lvpEP96PdqR_DsK7tJDHtWPzCEXw6Ds-R7kYw2BXs292uRunvJukBPoA

⚽️🇹🇷10 Kasım ve Futbol... Galatasaray'dan ve Fenerbahçe'den10 Kasım'a özel koreografi ve müzikler

   🎞️ RAMS Park'ta muhteşem taraftarımızdan muhteşem #10Kasım koreografisi! ♾️ Galatasaray'dan 10 Kasım'a özel koreografi ve mü...