20240123

Yıl 1959... Türkiye’de eşi görülmeyen bir kulüp kurulur: "Bandırma Füze Kulubü"

1959 yılında, Bandırma’da lise öğrencileri tarafından, Türkiye’de eşi görülmeyen bir kulüp kurulur: "Bandırma Füze Kulubü" Kulübe dahil olan öğrenciler kendi aralarında amatör etkinlikler düzenliyorlar; uzay, evren ve uzaylılar hakkında tartışıyorlardı. Kulübün katılımcıları günden güne artmaktaydı, öyle ki iki yıl sonra öğrenciler kulübü büyütüp bir derneğe çevirmiş ve adını da “Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği” koymuşlardı. Gençlerin bir sonraki adımı kendi roketlerini uzaya fırlatabilmekti. Pek çok denemeden sonra 1963 de yani 4 yıl sonra Marmara 4 roketiyle başarılı oldular. Ekibin başarısı büyük ses getirdi, öyle ki dönemin cumhurbaşkanı ve genel kurmay başkanı ekiple görüşerek onlara destek sözü verdi. Bu esnada katıldıkları uluslararası roket yarışmasında Amerika ve Almanya’nın ardından üçüncülük kazanmışlardı. Marmara’nın ardından Hürriyet, Ata, Kıbrıs, Vega ve Sirius gibi yeni projelere başladılar. Hemen hemen her hafta yeni bir füze denemesi yapıyorlardı. Bu projelerin içinde Marmara IV büyük bir başarı sağlamıştı. O güne kadarki en yüksek mesafeyi kat eden füze, 5415 metreye kadar yükselmişti.
Ekip başındaki İTÜ lü hocalari Kirkor ve ekibinin yeni hedefi “Aktrüs” projesiyle uzaya bir canlı gönderebilmekti
Bu projenin detaylarına göre 500 kg ağırlığında ve dört metre boyundaki Aktrüs’ün içine bir kapsül konulacak, roket 150 km’ye ulaştığında kapsül ayrılıp paraşütle dünyaya inecek ve farenin olası durumu incelenip elde edilen sonuçlara göre insanlı projeler gerçekleştirilecekti. Ancak bu gelişmelerin ardından her ne hikmetse ekibe gelen destekler bir anda kesiliverdi. Üstelik Kirkor'un evinde bir yangın çıkmış ve tüm plan ve projeler bir anda yanıp kül olmuştu... Bu olayın üzerine gidilmez ve hala da aydınlatılabilmiş değildir. Deneme alanları kapatılır ve çalışmalar birden bire sonlandırılır.

Kısacası, 1959 yılında umut verici bir şekilde başlayan ve 1963’te zirveye çıkan çalışmalar, faili meçhul bir bıçakla kesilir. ... 

@tarihiiimerak


🎞 İlk Yerli Füzecilerin Hüzünlü Hikayesi: Bandırma Füze Derneği 
Bandırma Roket Kulübü | Ahmet Şerif İzgören

 

Bandırma Roket Kulübü | Ahmet Şerif İzgören 
 Bu video çekimi sonrasında hayalimiz Artuğ Sayıner ile röportaj yapmak ve bir de onun ağzından hikâyeyi dinlemekti. Kendisini 29.05.2021 tarihinde kaybettik. Bandırma Roket Kulübü'ne gönlünü vermiş tüm üyelerini kutluyor, Güngör Özer ve Artuğ Sayıner'i özlem ve rahmetle anıyoruz. 1957 yılında Rusya’nın Ay’a ilk kez uydu göndermesi üzerine bir grup gencin kurduğu Bandırma Roket Kulübü’nün kitabını kaleme alan Ahmet Şerif İzgören, bu hikâyeyi sizler için aktardı. Türlü imkânsızlıklara rağmen yılmadan emek veren, dönemin ilerisinde düşünen, sistemli hareket eden hedefleri olan ve ideallerinden ayrı düşmek zorunda kalan bu arkadaşların serüveninden siz de bir şeyler bulabilirsiniz. Keşke günümüzde de hak ettiği değeri görüp gençlere ışık olabilseler. İyi ki varlar!

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...