20240823

Kahramanmaraş’ta Yassıhöyük'te yapılan kazılardaki yeni buluntular

 📍 Kahramanmaraş’ta Yassıhöyük'te yapılan kazılarda 2800 yıllık karbonlaşmış nohut, buğday, kayısı çekirdeği, üzüm ve sarımsak taneleri bulundu.

21 kilogramlık bu bulgular, Afşin ve çevresinin Orta Demir Çağ sonlarındaki tarımsal çeşitliliğini ve potansiyelini gözler önüne seriyor. Kazı çalışmaları sırasında Demir Çağlarına ait önemli verilerin ele geçtiğini, özellikle Geç Demir Çağı tabakasında tespit ettikleri mermer tabaklar gibi prestij objeleri ile mimarinin genel özelliklerinin, Yassıhöyük'ün bu süreçte yerel bir yönetime ait idari merkez olabileceğine dair güçlü ipuçları sunduğunu dile getiren Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Baştürk, "Geç Demir Çağı'nın başları, Orta Demir Çağı'nın sonlarıyla tarihleyebileceğimiz daha alt dönem tabakalarda ise işlik ve depolama alanlarıyla bağlantılı bazı çukurlar ve silik bir mimari tespit ettik. Bu çukurlardan birinin içinden de 21 kilogram kadar karbonlaşmış nohut örneği açığa çıkarıldı. Bu nohut tohumlarının içerisinde aynı zamanda buğday kalıntıları, üzüm çekirdekleri, kabukları üzerinde kurumuş üzüm taneleri, kayısı çekirdekleri ve sarımsak taneleri çıktı. Bu bitkisel kalıntılar, bölgenin hem tarımsal potansiyelini hem çeşitliliğini göstermesi açısından önemli veriler. Bu tür bulgular pek çok kazıda taneyle, avuçla, gramla gibi bulunabilir. Ancak böylesine 21 kilogram ve daha fazlasının olduğu bulgular çok nadir” dedi. 

Kaynak: AA


📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...