20171210

Türk Profesör Asu Özdağlar MIT Üniversitesi'nin Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Bölümü Başkanı





Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralarında hep birinci sırada yer alan ve kısa adı MIT olan Massachusetts Institute of Technology'den yapılan açıklamaya göre Amerika'da yaşayan Türk bilim kadını Profesör Asuman Özdağlar, Elektrik Elektronik ve Bilgisayar bilimleri bölümü başkanlığına atandı. Prof.Özdağlar, MIT'deki bölüm başkanlığı görevine  1 Ocak 2018'den itibaren başlayacak.



 Asuman Özdağlar,  1 Temmuz 2017'den bu yana bölümün geçici  olarak başkanlığını yürütüyordu.
Eski Bölüm Başkanı Anantha Chandraksan, Özdağlar için şöyle konuştu;"Profesör Özdağlar ilham verici bir araştırmacıdır ve optimizasyon teorisi ve algoritmaları, oyun teorisi ve ağlar alanında gerçek bir lider olarak ortaya çıkmıştır. Eğitimci olarak vizyonu ve özveri de eşit derecede etkileyici. Öğrencileri için savunucudur ve antrenördür ve EECS'deki eğitim yeniliği için güçlü bir savunucudur"  



MIT'nin internet sayfasında atama haberinin duyurulduğu metinde Prof.Özdağlarla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi;" Bilgi Karar Sistemleri Laboratuarı Direktörü ile Veri, Sistem ve Toplum Enstitüsü Müdür Yardımcısı olan Asuman Özdağlar, optimizasyon teorisine, ekonomik ve sosyal ağ sistemlerine ve oyun teorisine önemli katkılar sağladı. Optimizasyon konusundaki araştırmaları, konveks analiz ve dualiteden, büyük ölçekli sistemler için dağıtılan yöntemlere ve makine öğrenimi için optimizasyon algoritmalarını değiştirdi. 



Oyun teorisi üzerine çalışmaları, ağlarda ve büyük oyunlarda uyumsal dinamikler ile yeni denge kavramları denge hesaplamaları üzerine odaklanan Özdağlar, ağların incelenmesindeki sosyal ve ekonomik etkileşimlerin analizini entegre etti."




ASUMAN ÖZDAĞLAR KİMDİR?

Eski devlet bakanı İsmail Özdağlar'ın kızı olan Asuman Özdağlar 1974 yılında doğdu.

MIT’de görevli dünyaca ünlü ekonomist Profesör Daron Acemoğlu’yla evli olan Asuman Özdağlar, üniversite eğitimini 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamladı.


Doktorasını ise Amerika'da MIT Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri alanında 1998'de tamamladı.

Akademik kariyerine MIT'de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Departmanı’nda devam eden Asuman Özdağalar, ‘Oyun Teoremi’ ile internet, ekonomi, sosyal ağlar gibi ağların en verimli şekilde düzenlenmesi ve karar kontrol mekanizmalarına uygulanması konusunda önemli katkıları oldu. Donald P. Eckman ödülü başta olmak üzere pek çok ödüle layık görülen Özdağlar, çok sayıda doktora öğrencisine danışmanlık yapıyor.  
Özdağlar, 2014 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün ‘Enformasyon ve Karar Sistemleri Laboratuarı’nın direktörlüğüne atanmıştı. 

Bilişim sistemlerinin yanında ekonomi, biyoenformatik, sosyal ağlar gibi alanlarda da uygulamaları olan Özdağlar, 2008'de Amerika Otomatik Kontrol Kuruluşu tarafından Kontrol Teorisi alanında üstün araştırma katkıları dolayısıyla 35 yaşın altındaki genç bilim insanlarına verilen ve bu alandaki en saygın ödüllerden biri olan Donald P. Eckman ödülünü aldı.
Özdağlar, Temmuz 2017'den bu yana ise MIT Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri geçici bölüm başkanlığını yapıyordu. 

Prof.Asuman Özdağlar, 1 Ocak 2018'den itibaren Elektrik Elektronik ve Bilgisayar bilimleri bölümü başkanlığına atandı.



Alıntı kaynak: https://www.istekadinlar.com/kadin-akademisi/asuman-ozdaglar-mit-de-elektrik-elektronik-ve-bilgisayar-bilimleri-h1878.html

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...