20241128

📰 ✍️Hiç sözlük okuyana rastladınız mı? - Dr. Doğu Perinçek



Aydınlık Gazetesi, 28.11.2016
Hiç sözlük okuyana rastladınız mı? Ben rastladım, hem de en yakın arkadaşımdı. Cemal Süreya, sözlük okurdu. Aynı kitap okur gibi. Diyelim C harfinden başlar ve okur. Bu da bir yöntem. Dil zenginliğini geliştirmek için elbette.

FARKLI SÖZLÜK
Ben de ilk kez sözlük okuyorum: Değerli dostum Dr. Kemal Ateş’in Saklı Sözlük kitabını.
İşte okunacak sözlük diyorum içimden. Herkese okumasını öneririm. Çünkü bu sözlük, yalnız saklı değil, farklı bir sözlük. Kitabın başlık altında şöyle yazıyor: “Dil dışı bırakılmış bir dilin sözlüğü.” Kitabın önsözünün ya da sunuşunun başlığı da sarıyor sizi: “Bu sözlük nasıl bir sözlük?”

EKLERİN ZENGİNLİĞİ
Kemal Ateş, tek tek saymış ve kayda geçirmiş olmalı, Türkçemizin 160 eki var. Türkçenin kökleriyle epey ilgilendim ama ekleri de bir âlem. Köklerin sağlam duruşu Türkçenin üstünlüğünü oluşturuyor. Eklerin zenginliği de bir başka üstünlük. Almanca, Fransızca, İngilizcede araştırın, bu kadar ek bulamıyorsunuz. Von Gabain’in Eski Türkçenin Grameri kitabını açtım. Orada ekler şöyle sınıflandırılmış: 
  • İsimden İsim Yapan Ekler, 
  • İsimden Sıfat Yapan Ekler, 
  • İsimden Fiil Yapan Ekler, 
  • Fiilden İsim Yapan Ekler, 
  • Fiilden Sıfat Yapan Ekler, 
  • Fiilden Fiil Yapan Ekler 
(5. Baskı, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2007).

Kemal Ateş, şöyle yazıyor: “Ek zenginliği Türkçenin doğurganlığının, üretkenliğinin, yaratıcılığının önemli bir kanıtıdır. (...) Bir dilde her yıl pek çok sözcük yaratılabilir, türetilebilir; ancak üç yüz yılda tek bir ek yaratılamaz.”

BİR ZAMANLAR KARTALDI
Aslında eklerin hepsi, bir zamanlar sözcüktü. Örneğin şekini alınız. İş ve sözcüklerinden geliyor. Sözcüğün sonuna yapışınca açış, duruş, yükseliş vb oluyor.

Eşleşerek, karşılıklı yapılan eylemleri düşünün, sevişmek, görüşmek, öpüşmek vb. İngilizce, Almanca, Fransızcada sevmek var ama sevişmekten söz etmek için birkaç sözcük gerekiyor. Türkçenin bir 'ş' eki seviştiriyor. Bir zamanların sözcükleri, öyle gözüküyor ki hayatın içinde yuvarlana yuvarlana eklere dönüşmüş. Hayatın içinde derken binlerce yıldan söz ediyoruz. O nedenle ekleri kaybettiğiniz zaman yerine yenisini koyamıyorsunuz. Üç yüz yıl sonra bile, o yitirilen eki bulabileceğiniz kuşkulu elbette. O nedenle bir dilin eklerini yitirmesi, sözcük yitirmesinden çok daha ürkütücü bir yoksullaşma.

TÜRKÇENİN KAYIP BÜROSU
İstasyonlarda hâlâ kayıp büroları var mı bilmiyorum, Saklı Sözlük kayıp bürosu gibi. Türkçemizin yitirilmiş sözcüklerini orada buluyorsunuz. Kaybettiğiniz kaleminizi bulmuş gibi seviniyorsunuz. Yüzyılların içinde bir kenara atılmış, terkedilmiş, yetim kalmış sözcükleri ve deyimleri bir bir toplamış Kemal Ateş. Öpülecek bir el!

YİTİRİLEN MANTIK
Kimileri, “Ne fark eder, içit yerine meşrubat, ev bezeği yerine mefruşat desek ne çıkar” diyebilirler. Kaşgarlı Mahmut atamızın 11. Yüzyıldaki Divan-ı Lügat-it Türk’ünde yer alan yerdeş yerine de artık hemşeri deniyor zaten. Ancak bir dilin kendine özgü mantığı var. O mantığı bozduğunuz zaman, öğrenmek de zor, anlamak da zor, geliştirmek de zor. Her dil, kendi ayakları üzerinde yükselebiliyor ve yürüyebiliyor. Köklerin ve eklerin yitirilmesi, bir dilin mantığının yitirilmesidir. Her dil sözcük yitirebilir. Ama bizim Türkçemizin başına gelen çok ağır. Yitirilen yalnız sözcükler değildir, yalnız ekler de değildir, yitirilen Türkçenin mantığıdır. Kemal Ateş, Saklı Sözlüğüyle, bir bakıma Türkçenin mantığını toprağın altından çıkartıp önümüze koyuyor. Maden bulmuş gibi oluyoruz.

DİRİLTİLEN SÖZCÜKLER HAZİNESİ
Kemal Ateş, Türk tarihinin karamsar bir tanımını da yapıyor: “Ölü sözcükler mezarlığı.” İnsan isyan ediyor: Hayır ölmediler, ölemezler. Evet ölmemişler. Ya da şöyle söylenebilir: Kemal Ateş, onları diriltiyor ve Saklı Sözlük’te Türkçenin geleceğine sunuyor. Ben de Ateş hocamızın Saklı Sözlüğüne şu adı takıyorum: Diriltilen Sözcükler Hazinesi. Kemal Ateş arkadaşımızı, Prof. Dr. Mehmet Vetsel Batmaz’ı ve Prof. Dr. Betül Çotuksöken’i bu yıl Tekin Sönmez Edebiyat Ödülü’nü aldıkları için ayrıca kutluyoruz.

BİR DAHA DÜNYAYA GELİRSEK
Türkçe üzerine çalışmak, mutluluk kaynağı. Kemal Ateş arkadaşımın Saklı Sözlüğü de sevinç veriyor. Bir daha dünyaya gelirsem, Türk Diliyle uğraşacağım. Her şey hazır, çeşitli dillerde Türkçe üzerine yazılmış ne varsa topladım, koskoca bir kitaplığım bile oldu. Bir daha dünyaya gelemeyeceğime göre, en iyisi şimdi uğraşmak. Kemal Ateş, yüreğimi kabarttı, talep de var. Silivri günlerindeki Güzel Türkçemiz yazılarına yeniden başlasak mı, ne dersiniz?

📚📖 Kitap: Bozkurt Efsaneleri ve GerçekOrta Asya Kavimlerinin Tarihsel Gelişmeleri Doğu Perinçek



📖 Bozkurt Efsaneleri ve Gerçek 
Orta Asya Kavimlerinin Tarihsel Gelişmeleri
Doğu Perinçek Kaynak Yayınları

📖 ''Elinizdeki kitap, Orta Asya kavimlerinin tarihsel gelişmesi üzerine Türkiye'de tarihsel materyalist kavrayışla yapılan ilk çalışmadır ve daha sonraki araştırmaların yolunu açmıştır.
Çalışmanın birinci amacı, Türk toplumunun uygarlığa geniş geçiş serüvenini açıklamaktır.
Kitap, öncelikle destanlar, yazıtlar gibi ilk kaynaklara dayanarak, Türklerin Orta Asya'da yaşadıkları İki bin yıllık bir sınıflaşma süreci sonunda, feodal devletler kurmanın eşiğine gelişlerini açıklamaktadır.

📖 Bu çalışma, Türk toplumunun gelişmesinde köleciliğin hiçbir zaman hakim ilişki haline gelmediğini somut olgularla belirlemektedir.

📖 Kitapta yer alan konulardan bazıları şunlardır: Orta Asya Kavimlerinin Gelişmesi:
Hunlar... Göktürkler... Uygurlar... Karluklar ve Karahanlı Devleti... Sir-i Derya Oğuzları... Feodal Devlete Sıçrayış.

📖 Toplumsal, Siyasal ve İdeolojik Süreçler: Kabileden Feodalizme... Kabile Konfederasyonundan Devlete... Göktanrı'dan Allah'a...Bodundan Millete... Efsaneler ve Gerçekler...''


Dogu_Perincek_-_Bozkurt_Efs... by pupa

Güzel Türkçemiz - Diriltilen Sözcükler Hazinesi

 GÜZEL TÜRKÇEMİZ

DİRİLTİLEN SÖZCÜKLER HAZİNESİ

''Kemal Ateş, Türk tarihinin karamsar bir tanımını da yapıyor: “Ölü sözcükler mezarlığı.” İnsan isyan ediyor: Hayır ölmediler, ölemezler. Evet ölmemişler. Ya da şöyle söylenebilir: Kemal Ateş, onları diriltiyor ve Saklı Sözlük’te Türkçenin geleceğine sunuyor. ''

...

''...Türkçe üzerine çalışmak, mutluluk kaynağı. Kemal Ateş arkadaşımın Saklı Sözlüğü de sevinç veriyor. Bir daha dünyaya gelirsem, Türk Diliyle uğraşacağım...''
Doğu Perinçek


TÜRKÇENİN KAYIP BÜROSU

''...Yitirilen yalnız sözcükler değildir, yalnız ekler de değildir, yitirilen Türkçenin mantığıdır. Kemal Ateş, Saklı Sözlüğüyle, bir bakıma Türkçenin mantığını toprağın altından çıkartıp önümüze koyuyor. Maden bulmuş gibi oluyoruz....''

Tükçe'de eklerin zenginliği

📖 🧊Kutuplar ve 🇹🇷 Türkler

 


📖🇹🇷 Türklerde dostluğa verilen değer



📖 🇹🇷 Türk'ün şevkat ve insaniyet duygusu




📖🇹🇷Türkçe öğrenmek ve Türk'ü anlamak

 


📖 Byblos işaretleri ve 🇹🇷Türk runik yazısı arasındaki benzerlik

 



Bu Byblos işaretleri çok ilginç.

MÖ 2. binyılda (MÖ 18. yy - MÖ14. yy) Lübnan’da kullanılıyor. Bence çok runikler. Finike alfabesine ve Mısır hiyerogliflerine benzetiliyor çoğunlukla. Ben Türk Yazısı ile de benzerliklerini çıkardım. Not: Şu ama kadar çözülemedi.

📖 Kalpak - Avrupa'da 🇹🇷 Türk modası

 ''Kalpak demişken!

Aşağıda ünlü Perseus’un kalpak (Yunancası skiadion) takmış halini görüyoruz/1 Bu görseli sadece historum.com/t/roman-byzant bağlantısı altında görebiliyorum. Fransuva Vazosu adlı Etrüsk ilinde bulunmuş bir eserin üstünde. Başka kaynak yok.''
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Vase




Doğu ve Batı Roma'da 14./15. yy'da Türk kalpağı www'de yüzerken karşıma çıktı: Doğu Roma türküleri söyleyen grup/1 İmparator VIII Palaeologus 1438/2 Trionfo della Morte (Ölümün Zaferi)-Pisa 1341/3 Ak-kalpaklı Uzunbacak/4 * 'Türk modası yok' diyenin anlı karışlana!




Kaynak/ Alıntı:


📖 Odysseus… Halk hikayesinin…Orta Asyalı göçebe Türkmenlerden geldiği ortaya çıkar…

 …Odysseus…halk hikayesinin…Orta Asyalı göçebe Türkmenlerden geldiği ortaya çıkar…

Homeros Yunancası’ndaki araştırıp çıkardığım yüzlerce sözcük şans eseri bu hikayelerde bulunmuyor elbette ki.

Antik Yunan eserleri Türkoloji için önemli.

 

XX. yüzyıl Rus öncüleri Homeros destanlarını anlamak için Türki ozanların sözlü icralarının incelenmesinin önemine dikkati çekmekte hızlı davrandılar ve günümüz bilimi onların görüşlerinin geçerliliğini doğruladı.” 

Homer’in Oduz (Odysseus) anlatısının kökeni hakkında!


Kaynak: Alıntı: UzunbacakAdem  @TheUzunbacak

20241121

🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?



ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS 

Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teşkilatın bayrağı, Türk liderlerin onayı ile değişti. “Turan ülküsü hayal” çığırtkanlığı yapanlar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın tek bayrak altında birleşmesini izliyor. Muhabir İdil Beldek, Türk dünyası bayrağının anlamını ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemini mercek altına aldı.

Zehra'nın Türkçe konuşmasına herkes şaşıtırıyor

 

🎞️ Ankara, Türkiye at 9:05am on November 10 🇹🇷

20241118

Türk dünyasında ‘ortak marş’ heyecanı |

 

Türk dünyasında ‘ortak marş’ heyecanı | 

Kültür Sanat Haberleri

17/11/2024

Ortak alfabenin ardından, Türk devletleri arasında ‘ortak marş’ ve ‘ortak sanat sözlüğü’ de gündemde. Çalışmaya önderlik eden Prof. Dr. Erhan Özden, milli ve manevi değerleri pekiştiren, herkeste karşılığı olan kelimelerle oluşturulacak marşın yakın zamanda, sözlüğün de birkaç yıl içinde hayata geçirileceğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler arasında ortak alfabenin hayata geçirilmesinin ardından ortak marş ve ortak sanat sözlüğü projeleri üzerinde çalışılmaya başlandı. Sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü hazırlamak konusunda adım atan Türk devletleri, milli ve manevi değerleri pekiştiren ortak bir marş hazırlayacak. Söz kısmında ise herkeste karşılığı olan ortak kelimeler kullanılacak. Türk dünyasında her ülkenin kendine ait ve kendi kimliğini yansıtan milli marşı bulunuyor. Ortak marşta ise Türk milletinin geçmişten ilham alınmış kendine özgü yapısı söz ve melodiyle anlatılacak. Ortak marş ve ortak sanat sözlüğü ile ilgili bilgi veren Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, “Türk Devletleri’ne üye olan soydaşlarımızın ortak olarak anlayabileceği dilde yazılmış, bize ilham verecek bir marş hazırlanacak. Yani milli ve manevi duygularımızı pekiştirecek, müziğin birleştirici gücünü ortaya koyacak ortak bir marş” dedi.

SANAT ALANINDA DA ORTAK BİR DİL

Marşın yanı sıra İbn-i Sina’nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağını ifade eden Özden, “Sanatın bütün alanlarında ortak bir literatür kazandırma amacıyla çalışılmaya başlanmış bir sözlük… Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği’nce kurulan heyetin çalışmasıyla uzun soluklu bir zaman diliminde ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

KELİMELERİN KÖKENİNE İNİLECEK

Birbirinden bağımsız sanat alanlarında bir sözlük bütünü oluşturulacağını belirten Özden, ansiklopedinin her bir alanının farklı bir sanat dalına ait bir sözlük olacağının altını çizdi. Sanatın temsil gücünü ortaya koyan bu sözlükte yer alacak kelimelerin karşılığı, Türk halklarında bulunacak. Kelimelerin kökenine inerek Türk dünyasındaki ortak dil birliğine paralel olarak ortak sanat literatürü ve sanat dili birliği tesis edileceğini aktaran Özden, “Herhangi bir sanat alanındaki terimlerin bütün Türk Devletleri’nde kullanılan kelimeleri ve ilerleyen süreçte ortak bir kelime, ortak bir payda, kısaca ortak bir terimsel literatürde buluşma amacıyla ortaya çıkmış olan bir çalışma” ifadelerini kullandı.

BESTEYİ KİMİN YAPACAĞINA HEYET KARAR VERECEK

Prof. Dr. Özden, sözlük çalışmasının “birkaç yıl içerisinde” marşın ise bundan daha kısa bir sürede tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Marşın, kurulacak heyetin ortak görüşleri doğrultusunda belirlenecek bir besteciye yaptırılacağını aktaran Özden, “Bunun söz kısmı da sözlük kısmında çalışılacak bütün sanat dallarındaki herkese hitap eden, herkeste karşılığı olan kelimelerin daha çok kullanıldığı bir marş şeklinde karşımıza çıkacak” dedi.

Alıntı: www.yenisafak.com/hayat/turk-dunyasinda-ortak-mars-heyecani-4657465?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign