20230921

"Sayıp'ın toprağı sıcaktır sıcak" Öyküsü

(*Günümüzde- Ambarseki köyü, Karaburun, İzmir)

 "Sayıp'ın toprağı sıcaktır sıcak" Öyküsü 

Yorgi, İzmir'in Karaburun İlçesi'ne bağlı Ambarseki Köyü'nde yaşayan, Rum Ahalisi'ne mensup olan yiğit, oldukça yakışıklı, bir o kadar da hovarda bir gençmiş. Yorgi'nin yakışıklılığı ile köyün genç kızları arasında beğeniliyor olması ve üstüne üstlük hovardalıkları köydeki diğer delikanlılar tarafından kıskanılmasına ve sevilmemesine sebep olmaktaymış. Bu kıskançlıklar, köyün diğer gençleri tarafından hakkında asılsız dedikodular çıkarılmasına hatta husumetler doğmasına sebep olmaktaymış. 

    Yorgi'nin çapkınlık dedikodularının yanı sıra, öldürüleceği yönünde de bir takım laflar ortalık yerde dolanmaya başlayınca, anacığı Yorgi'sini karşısına alıp, dikkatli olması yönünde nasihatlerde bulunurmuş. Bulunurmuş bulunmasına da gençlik çağlarındaki Yorgi; "ana sen korkma, beni öldürecek yiğit daha anasından doğmadı" diyerek, belinde taşıdığı hançeri gösterip, "ben ölürsem yanımda birkaç kişi daha ölür, bunu da böyle bilsinler" diyerek meydan okurmuş. Zira Yorgi sahiden de oldukça yiğit ve bıçkın bir delikanlıymış.

     Yorgi, sık sık Sayıp Köyü'ndeki Sava'nın Meyhanesi'ne gitmeye başlamış. Oranın hem şarapları güzelmiş hem de Sava güzel keman çalarmış, Pandeli isimli arkadaşı da ona Bendir - Def ile eşlik edermiş. Sava ve Pandeli, meyhane işletmenin yanı sıra bölgenin düğünlerini de çalarlarmış. 3 kafadar geç vakitlere kadar yer - içer eğlenirlermiş. Sayıp Köyü'ne her gittiğinde geç vakitlere kadar dönmeyen Yorgi'yi, annesi merak eder, dönene kadar evin sofasında oturup onu bekler, Aşlamacık Yokuşu'ndan çıktığını görünce rahatlar derin bir oh çekermiş.

    Annesinin tüm uyarılarına rağmen Yorgi, her fırsatta Sayıp Köyü'ne gitmekten vazgeçmemiş. Sayıp Köyü'nde, Sava'nın meyhanesinde eğlenen Yorgi, bu eğlencelere gidip geldikçe bu köyden dul bir Türk kadına gönlünü kaptırmış. Kendisinin Rum, kadının Türk olmasına ve bunun doğuracağı sorunlara ve güçlüklere aldırmadan evlenme teklif edip olumlu yanıt bile almış kadından. 

      Son zamanlarda Ambarseki Köyü'nde "Yorgi'nin günleri sayılı" şeklinde dedi kodular almış yürümüş. Bir gece çok geç bir vakit olmasına rağmen Yorgi eve dönmemiş. Zaten dedikodulardan ürken, üstüne üstlük kötü kötü rüyalar da gören annesi, hemen kardeşi Agop'a durumu anlatmış ve yardım istemiş. Agop, oğlunu da yanına alarak hemen Sayıp Köyü'ne doğru yola koyulmuşlar. Ne var ki Aşlamacık Yokuşu'nun başına varınca, izbe - kuytu bir yerde Yorgi'nin hançerlenmiş, hançer yaralarından dolayı çok fazla kan kaybetmiş ve henüz soğumamış cesedini bulmuşlar. Önce anacığına sonra da karakola haber vermişler.

    Yorgi'yi, onu kıskanan Rumlar'ın mı yoksa sevdiği kadından dolayı durumu kabullenmeyen Türkler'in mi öldürdüğü hiçbir zaman ortaya çıkmamış.

    Annesi evlerinin sofasında oturup, Aşlamacık Yokuşu'na bakarak oğlunun iftiraya uğradığını söyleyerek, Yorgi'ye bu ağıtı yakmış. 

(Kaynak : * Ambarseki Köyü'den Paşaoğlu Ahmet, 

                  * Müzik Öğretmeni ve araştırmacı Yıldırım Aytaç)

                                                  Nihat KAYA

     NOT :  Yörede kabul edilen rivayet; kim oldukları bilinmemekle birlikte, Yorgi'nin o akşam 2 kişi ile kavga ettiği, kavga sırasında onların da hançer yarası aldıkları ancak bir şekilde kaçmayı başardıkları ve iyileşene kadar da ortalarda gözükmedikleri için yakalanamadıkları yönündedir.

     1950 yılında Ambarseki Köyü'den Paşaoğlu Ahmet, ziyaret için gittiği Sakız Adası'nda bir otelde kalırken, otelin zemin katında eğlenen gençlerin Yorgi'in türküsünü Yunanca söylediklerini fark eder ve o da Yorgi'nin türküsünü Türkçe söyleyerek yanlarına iner. Gençler, Yunanca "siz bu şarkıyı nereden biliyorsunuz" diye sorunca Paşaoğlu Ahmet, "ben Ambarseki Köyü'denim. Yorgi'yi, annesini, babasını ve dayısını da çok iyi bilirdim" diyerek hikayeyi anlatmış. 

     Anlaşılacağı üzere; 4774 repertuar numarası ile THM Repertuarı'na giren Yorgi'nin türküsü, Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'da da söylenen bir ağıttır.

Alıntı: Gezgin Kuş -Sosyal medya

...... 

YORGİ’Nİ TÜRKÜSÜ

"Sayıp'ın toprağı sıcaktır sıcak" Solist:Senanur Kale, 

Yöre:İzmir/Karaburun/Sahip, 

Kaynak: Selahattin Zorlu, 

Derleyen: Yıldırım Aytaç, Notalayan:Nihat Kaya

Bağlamalar: Mehmet Uysal, Ahmet Kahya,İrem Güzel,Yavuz Selim Sertler, Kabak Kemane: Erdem Metin, Klarnet: Murat Küçük, Ritim: Serkan Biraderler

Bozüyük - 05.06.2021