Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların arasında düzenlenen kabul etkinliğinde, geleceğin tarihçilerine Hakas Şamanizmi, Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi anlatıldı.
20240913
🌱🌳🌲Kahramanmaraş’ta ağaçlandırma çalışmaları🌱🌿🌳
Kahramanmaraş’taki bu sahaya 661 bin sedir, 260 bin badem, 50 bin kuşburnu, 13 bin mahlep ve 4 bin ceviz olmak üzere toplam 988 bin fidan dikilmiş.
— OrmanBölgeŞefi (@SefiBolge) September 12, 2024
İş makinalarımızın sesi biraz yüksektir!
Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyor, anlayışınıza sığınıyoruz😊 pic.twitter.com/v6JKYgXt8h
Nostalji: 🇹🇷🎥 1953 Avrupa 3. Güzeli Belgin Doruk....
🇹🇷🎥 1972 Yılında Avrupa Sinema Güzeli Seçilen Hale Soygazi. İtalya.
📖 Memlüklü Türk Beyi
Memlüklü Türk Beyi.
Sağ eli ile Kadeh tutar, Türk usulü bağdaş kurup oturmuştur. Türk Kağan duruş biçimidir. Büyük yakalı kaftanı ve kollarındaki pazubantlar Türk giyim özelliğidir, rütbe işaretidir. Aslanlı Taht Türklere özgüdür, Budist gelenekten gelir.
Nuray BİLGİLİ @NurayBLGL1
20240911
İstiklal Harbi'nden 9 Eylül İzmir'İn Kurtuluşu'na ve Portakal bahçesine...
İzmir'e çıktıkları gün "Zito Venizelos" diye bağırın derler, sıraya dizdikleri Türk subaylara. Bağırmadıkları için süngülerler, tekmelerler. Bir İtalyan subay "Vahşet korkunçtu. Tekmelerle dizlerinin üzerine çökmüş yaşlı bir Türk subaya Yunan asker eliyle biraz su verdi. O suyu içerken arkasına geçti ve süngüyü soktu sırtına." Padişahın emriyle direnmedi Türk ordusu işgal güçlerine. Başkomutanlık meydan muharebesi sırasında haberler gelir arada "Türk ordusu yenildi, Mustafa Kemal esir alındı." Gazeteler manşet yapar, 'Mustafa Kemal Esir.' O mazlum millet üzüntü içindedir. Kaçarken Yunan ordusu Turgutlu, Manisa yakarak geçerler. Taş taş üstünde bırakmazlar, tecavüzler, yağmalar korkunçtur. Bugün İzmir'e girdi kahraman ordumuz. Tüm savaş boyunca cephede, bazen cephe ilerisindedir Atatürk. Topçuların önüne geçer. "Komutanım topçuların önündeyiz, geri çekilelim." dediklerinde "Onlar geride kalmış" der gülümser. Heyecanla top birliklerini ileri taşırlar. O yüzden yiğit yazarım hep. İzmir'e giren ilk birlikler arasında Ahmet Dedemin ağabeyi Mehmet Dedem de vardı. Bizim ailede hiç asker kaçağı, çürük yoktur.
"Hocam bu resim niye?" derseniz. Yıl 1937, İçel'de portakal bahçelerini geziyor. Ölümüne bir yıl kalmış, hala çiftçinin yanında, toprağının derdinde bir Yiğit. İzmir'den düşmanın kaçtığı gün bugün. Allah hepsinden razı olsun. Hakkınız ödenmez.
Ahmet Şerif İzgören Ahmet Şerif İzgörenAhmet Şerif İzgören •
📍 Çankırı'daki "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde 9 milyon yıl öncesine ait fil kemikleri bulundu
📍 Çankırı'daki "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi"nde yapılan kazı çalışmalarında yaklaşık 9 milyon yıl öncesine ait fil kemikleri bulundu.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, "Şu anda kazıda bir filin üst kol kemiği ile ayak kemiklerini çıkarıyoruz. Çorakyerler'de iki farklı fil türüne ait fosillere rastladık. Bunlardan biri iri 'konobelodon' türü, diğeri ise daha küçük 'choerolophodon' türü" dedi. Kazı çalışmalarının tarihinin önce 8 milyon yıl olarak belirlendiğini, ancak son bulgularla bu sürenin 9 milyon yıla kadar uzandığını vurgulayan Erol, gelecek yıl İspanya’dan bir uzmanla yapılan tarihlendirme çalışmalarıyla bölgenin daha detaylı bir şekilde tarihlendirileceğini ekledi. Bu bulgular, Çorakyerler’in zengin fosil yataklarıyla Türkiye’nin paleontolojik mirasına büyük katkı sağladığını gösteriyor.
Kaynak: AA (10.09.2024)
20240907
Aziz Vlas Mezarı Projesinin tarihi gerçeklerle örtüşmediğini ortaya koyan bilimsel çalıştayın sonuç bildirgesi
🔴Cihat Yaycı: Sivas'taki Aziz Vlas skandalı hayırla neticelendi.
— TÜRK DEGS / TURK MAGS (@turkdegs) September 6, 2024
📌Bu sözde anıt yıkılıp orada olan Osmanlı ve Selçuklu eserleri tekrar ortaya çıkartılacak.
📌Başta bilimsel çalışmaları ve toplantıları tertipleyen Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun olmak üzere, emeği geçen ve… pic.twitter.com/xLsj0yBPi7
🎞️"Biz Anadolu'yu, bir Hristiyan devletten aldık. Bizans'ın Müslüman tebaası yoktu."
Kaynak: @DusunurYed60228"Biz Anadolu'ya geldiğimizde Ermenilerle ve Rumlarla karşılaştık. Biraz Güneye inersek de Süryanileri görürüz."
— MAB 🇹🇷 𐱅𐰇𐰼𐰚 🇹🇷 (@ikikeske) September 7, 2024
"Kürtler yoktu."
"Biz Anadolu'yu, bir Hristiyan devletten aldık. Bizans'ın Müslüman tebaası yoktu."
"Kürtler bizim açtığımız yoldan girdi Anadolu'ya.."
⤵️ pic.twitter.com/P8qr8t4ge9
🇹🇷📺 RTÜK, Türk ordusunu karalayan Netflix dizisini #Famagusta engelliyor! 🚫🎬 Dizi Yunanistan dışında yayınlanmayacak.
20240906
🇹🇷⚓️🚢Türk denizciliğinin Akdeniz hâkimiyeti ve ABD ile anlaşma
Osmanlı, o dönem ABD'yi muhatabı görmediği için anlaşma, George Washington ile Cezayir Dayısı Hasan Paşa arasında imza edilmiş.
- Anlaşma ile Garp Ocakları, Akdeniz'e giren ABD gemilerine el koymamayı taahhüt ediyor. ABD de daha önce el konulan gemi ve esirlerine karşılık 585.000 dolar fidye vermeyi, ayrıca her sene 12.000 Cezayir altını ödemeyi kabul etmiş.
- Dahası Akdeniz'de yaptıkları her ticaretin yüzde 5'ini de Garp Ocakları'na ödemeye mecbur kalmışlar.
- Bu anlaşma, hem ABD'nin kendi tarihinde haraç vermeyi kabul ettiği hem de İngilizce dışında bir dilde imzaladığı (Arapça harflerle yazılmış Türkçe metin) tek anlaşma.
20240905
🏞Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti 1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı’nın kuzeyinde Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşmuş yapay bir sulak alan ekosistemidir. Ankara ili, Nallıhan ilçesi, Davutoğlan köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara ve Eskişehir illerine 130 km, İstanbul’a 300 km, Bolu’ya 100 km, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine ise 30 km mesafededir.
Nallıhan Kuş Cenneti ülkemizin önemli kuş alanlarından biridir. Barındırdığı kuş varlığı nedeniyle “Nallıhan Kuş Cenneti” olarak tanımlanmıştır. Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde, kuşların daha yoğun olarak görüldüğü 425 ha’lık alan 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tefrik edilmiş ve avcılık yasaklanmıştır. Sahada avcılığın yasaklanması, insan faaliyetlerinin sınırlandırılması ve kamuoyunda farkındalık düzeyinin artmasıyla, kuşlar güvenle üreyebilecekleri ve barınabilecekleri bir alana kavuşmuştur.
Aladağ Çayı ve çayın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlükler, sazlıklar ve ılgınlar ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanları, kayalık yarlar ve tepelikler gibi ekolojik karakteri farklı yaşam alanları ve zengin besin varlığı değişik türden kalabalık kuş gruplarının alanda barınmasına imkan sağlamaktadır.
Bugüne kadar Nallıhan Kuş Cenneti’nde 191 kuş türü gözlenmiştir. Sadece Nallıhan Kuş Cenneti değil, Sarıyar Barajı’nın tamamı kuş yaşamı açısından önemlidir. Sarıyar Barajı kışın binlerce su kuşunun alanda barınmasına imkan sağlamaktadır. Ülkemizde uzun yıllardır yapılan Kış ortası su kuşu sayımları (KOSKS) sırasında bazı yıllar barajda kışlayan su kuşu sayısının 50.000’i geçtiği gözlenmiştir. Alanda kışlayan kuşların önemli bir kısmını yeşilbaş, angıt, elmabaş patka, sakarmeke, karabatak ve karabaş martı türleri oluşturmaktadır.
Aladağ Çayı’nın baraja döküldüğü yerde oluşmuş söğütlük, balıkçı türleri için ülkemizdeki en önemli üreme habitatlarından biridir. 5 ha’lık söğütlük alanda; 190 çift küçük akbalıkçıl, 170 çift gri balıkçıl ve 140 çift gece balıkçılı üremektedir. Gri balıkçıl yuvalamak için söğüt ağaçlarının üst ve orta dallarını tercih ederken, küçük akbalıkçıl yuvalama alanı olarak üst dallara yakın ve/veya orta dalları kullanmaktadır. Gece balıkçılı ise söğüt ağaçlarının en alt dallarını kullanmaktadır. Her söğüt ağacında 8 ile 15 arasında yuva yapmaktadırlar. Koloninin yakınlarındaki söğüt ağaçlarında ise kuluçkaya yatan 2 çift kara çaylak kaydedilmiştir. Kuş Cenneti’ndeki sazlık alanda ise küçük batağan (>5 çift), bahri (2 çift), alaca balıkçıl (2 çift), angıt (20-30 çift), yeşilbaş (15-20 çift), sakarmeke (10 çift) kuluçkaya yatmaktadır.
Kuş Cenneti’nin arka sırtlarında yer alan ve doğu ve güney yönünde uzanan kayalık yarlar kara leylek ve yırtıcı kuş türleri için önemli üreme habitatları oluşturmaktadır. Bu bölgede 4 çift kara leylek, 1 çift kızıl şahin, 2 çift kukumav ve kaya kırlangıcı ile kaya sıvacı kuşunun üredikleri kaydedilmiştir. Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları Güncellemesi’nde ise bölgede 20 çift kara çaylak ve kara leyleğin ürediği belirtilmiştir (2004). Alanda şimdiye kadar geniş çaplı bir üreme çalışması yapılmamış olmasından dolayı bu rakamların daha da fazla olduğu tahmin edilmektedir. Yapılacak detaylı bir üreme çalışması sonucunda başta yırtıcılar olmak üzere alanda kuluçkaya yatan çok sayıda kuş türünün tespit edileceği düşünülmektedir.Alanda üreyen, kışlayan, beslenen ve barınan kuş popülasyonları için Aladağ Çayı’nın varlığı ve baraj su seviyesindeki mevsimsel salınım büyük önem taşımaktadır. Kuş Cenneti’nde üreyen balıkçıl ve leylek türlerinin hemen tamamı Aladağ Çayı ve Çay’ın etkilediği alanlarda beslenmektedir. Kuşların üreme dönemi olan Mayıs- Temmuz ayları arasında barajdaki su seviyesinin yükselmesi ağaçlarda ve sazlıklarda kuluçkaya yatan kuşlar için güvenli ve korunaklı ortamların oluşmasını sağlarken, alanda kuşların besinini oluşturan kurbağa, böcek, balık vs. canlıların popülasyonlarının artmasını da sağlar. Kurak geçen yıllarda özellikle balıkçıl ve leylek türlerinin popülasyonlarında düşüşler görülmesinin nedeni baraj sularının alana ulaşamaması ve kuşların beslenmesi için uygun ortamların oluşmamasıdır. Bu nedenle alandaki kuş varlığının devamlılığı için Aladağ Çayı’nın korunması ve ilkbaharda baraj sularının söğütlüklerin bulunduğu alana yayılması hayati önem taşımaktadır.
Alan jeolojik yapısı ile adeta bir açık hava laboratuarı niteliği sunmaktadır. Ayrıca, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahverengi ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da olağanüstü bir peyzaja sahiptir.Nallıhan Kuş Cenneti gerek her mevsim barındırdığı kuş topluluklarıyla, gerekse jeolojik ve peyzaj değerleriyle doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin ikinci büyü şehri olan başkent Ankara’ya günübirlik ziyaret mesafesinde olması ve alandaki alt yapı imkanları gerek günübirlik doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliğine yönelik ziyaretler, gerekse Ankara’daki her düzeydeki öğrencilere doğa koruma bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri için ülkemizdeki en uygun bir kaç sulak alandan biri olma özelliğine sahiptir.
Alanda gözlenen türlerin durumları:
- Yerli tür: Yerli türler bütün yıl boyunca bölgede bulunurlar. Göç etmezler.
- Yaz ziyaretçisi: Kışı Afrika gibi güney bölgelerde geçirip üremek için bölgeye gelen türlerdir.
- Kış ziyaretçisi: Kuzey bölgelerde üreyip kışı geçirmek için alana gelen türlerdir.
Geçiş türü: Ülkemizde üremeyen ya da kışlamayan türlerdir, sadece ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ülkemizden geçerken görülen türlerdir.
Alıntı: http://www.nallihan.gov.tr/kus-cenneti
🎞50.yıl Belgeseli - Kıbrıs Türkünün gerçekleri
Rum teröristler tarafından acımasızca katledilen Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin aziz hatıralarına büyük saygısızlık içeren hayal ürünü bir diziyi değil; Bakanlığımızın hazırladığı, uydurma senaryolar yerine tamamen yaşanmış gerçeklerin anlatıldığı “50’nci Yıl Belgeseli”ni İngilizce… pic.twitter.com/vjieIqIi8c
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 5, 2024
20240903
Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun özelliği
🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?
ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...