20250701

📖 Neolatik Anadolu ’da Türk halklarının öncüleri

Ana tema, Neolitik Anadolu’da oluşan agglutinatif, yani hecelemeli bir kök‐oluşla başlar – bu, Hint-Avrupa dışı bir dil ve kültür katmanıdır; burada T-R ses çekirdeği sembolik bir güç olarak belirmiştir. Bu ana koldan şunlar türemiştir:

Taurik kavimler (Tauri/Taurisci/Taurini/Turoni vb.), kabile ve yer adlarıyla tümü “boğa” köküne işaret eder.

Turan tanrıçası ve Etrüsk kurucusu Tarchon, adlarında aynı çekirdeğini taşır.

Tyrrhenoi, Etrüskleri tanımlayan terim. Turska adı da geçer.

Tyrannos (“hükümdar, tek adam”) – aslen “güçlü/koruyucu” anlamındaydı.

Tur-etno­niminin, Türk adı formuna dönüşürken muhtemelen geçtiği 3 kültür kapısı şunlardır:

• Karadeniz bozkırı (Kurgan kültürleri):

– Yamnaya ve devamcıları, ölülerini höyük mezarlara gömüp yanlarına at ve silah koydu; Bu gruplar er ya da geç Türk adıyla anılmaya başlandı.

• Baktria–Margiana (BMAC) ve Toharlar:

– Vaha ticaret merkezinde Turukkaṇa adı belirdi, Hind metinlerinde tüm bozkır atlılarını tanımlayan Turuṣka gibi toplu terimine dönüştü – Toharlar, Kuşanlar, Hunlar ve Orta Çağ Türkleri böyle birleştirildi. Daha doğrusu, dillerine bakmaksızın, hep aynı millet görüldü.

• Sintashta kültür kapısı:

– Ural bölgesinde çevresi hendekli savunma yapıları ve atlı arabalar kullanan Sintashta halkı, Assur ve Pers kaynaklarında “Turka/Turukka” adıyla geçer; Hind metinlerinde ise Turuṣka olarak “bozkır atlısı” kimliği pekişir.

• Altay boyları ve Göktürkler:

– MS 6.–8. yüzyıllarda Çin kaynaklarında Tujue, Orhun kitabelerinde sonra Türk adıyla bağımsız bir dil-kültür ailesi olarak nihayi şeklini aldı.

Kuzeyde Karadeniz bozkırındaki kurgan mezarlarında veya güneyde BMAC Ceyhun kültürü bölgesindeki Toharlarda... Türk adının ilk izleri, bugün sözde “proto-Hint-Avrupa" denilen soy hattından geçiyor. Yine de binlerce yıllık tüm bu kültürel dönüşümlerin içinde isim hep aynı kaldı: Tùrk. Bu, sadece sıradan bir kimlik değil; Neolitik Anadolu’da kıvılcımlanan, Karadeniz bozkırında doğan en prestijli kolektif şuurdur.

Zaman çizelgesi, neredeyse iki bin yıllık süreçte şu adların nasıl ardışık olarak kullanıldığını gösterir: Turukku, Turukkaṇa, Tyrgetae, Turcae, Tyrcae, Tyrkae, T’urkʿkʿ’. Bu adlar, ya sonraki Türk halklarının doğrudan öncüsü ya da onlarla akraba kavimler olarak yorumlanmak ve kabul edilmek zorundadır.

T’urkʿkʿ’

~400 M.S.

Tyrkae

~150 M.S.

Tyrcae

77–79 M.S.

Turcae

43 M.S.

Tyrgetae

~1 M.S.

Teucrī

29–19 M.Ö.

Tursci

~45 M.Ö.

Turukkaṇa

~300 M.Ö.

Thracī

~700 M.Ö.

Turukku

1792–1752 M.Ö.

Tamgha

📷 Geçmişten görsellerle Türkiye