20210725

Halil İnalcık ölümünün 5. yıl dönümünde de unutulmadı


Halil İnalcık ölümünün 5. yıl dönümünde de unutulmadı
Hocaların hocası Profesör Doktor Halil İnalcık, ölümünün beşinci yıl dönümünde de unutulmadı. Türkiye'de ve yurt dışındaki akademik çalışmalarından dolayı "Tarihçilerin kutbu" olarak bilinen İnalcık, 99 yıllık ömrüne birbirinden değerli 25'den fazla kitap, 300'ü aşkın da bilimsel makale sığdırdı.
25.07.2021


Hocaları yetiştiren Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, ölümünün 5. yılında anılıyor.

Hocaların hocası İnalcık, 99 yıllık ömrüne 25'den fazla kitap, 300'ü aşkın makale sığdırdı.

Halil İnalcık, 7 Eylül 1916'da İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara ve Balıkesir'de tamamlayan İnalcık, 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yüksek öğrenimine başladı.

1940'ta Yeni Çağ Tarih Kürsüsü'nden mezun olan İnalcık, hazırladığı Timur üzerine seminerle Fuat Köprülü'nün dikkatini çekerek ilmi yardımcı tayin edildi.

İnalcık, araştırma sahasını doktora tezinden itibaren Osmanlı'nın sosyal ve ekonomik meselelerine yoğunlaştırdı. 1947'de ise İnalcık, Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçildi.

1949 yılından itibaren İnalcık, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi tarafından İngiltere'ye gönderildi. British Museum'da Türkçe yazmalar üzerinde çalışan İnalcık, 1950'de Paris'te toplanan Milletlerarası Tarihi İlimler Kongresi'ne katıldıktan sonra 1951 yılında Türkiye'ye döndü.

Halil İnalcık daha sonraki yıllarda da farklı ülkelerde çalışmalarına devam etti. 1969'da Türkolog Tibor Halasi-Kun ile birlikte Osmanlı araştırmaları üzerine Archivum Ottomanicum dergisini çıkaran İnalcık, 1970'de 30 yıl çalıştığı Ankara Üniversitesi'nden emekli oldu.

Hollanda'da yayına sürülen İslam Ansiklopedisi'nin çalışmalarında da yer alan İnalcık, ayrıca birçok akademik ödülün de sahibi oldu. İnalcık'ın eşşiz çalışmalarını Profesör Doktor İlber Ortaylı ölüm yıl dönümünde anlattı.

Tarihçilerin kutbu diye de anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da 99 yaşında hayata gözlerini yumdu.