20250326

📖 Sümerce ve Türkçe'nin Atası YENİSEY LENA TÜRK DİLİ

Sümerce ve Türkçe'nin Atası YENİSEY LENA TÜRK DİLİ

Sümercenin biz Türkler açısından en büyük güzelliklerinden ve tansıklarından biri, Türkçe sözcüklerin daha alt parçalara bölünemeyecek, kabaca son 1500 yıldan, yani, Eski Türkçe döneminden beri kullanımdan düşerek dilden yok olmuş bulunan en yalın köklerini, günümüzden, henüz kullanımda oldukları yaklaşık 5500 yıl önce çivi yazılı kayıtlara geçirerek tanıklamış olmasıdır. 

Türkçedeki denktaş Sümerce sözcükler de Türkçeye 5500 yıl önceki Sümerceden gelmemişlerdir. 

Sümercenin kendi sözcükleri olan kendi temel söz varlığıyla, Türkçenin kendi sözcükleri olan denktaş söz varlığı her iki dile de, aynı dili konuşan, Sümerlerin ata topluluğuyla Türklerin ata topluluğunun Uzun Yürüyüşle kendi yollarında birbirinden ayrılmadan hemen önce 
anayurt Yenisey-Lena yaşam alanlarında konuşulmakta olan, milattan önce 14000’lerdeki Yenisey Lena Türk Dili’nden gelmiştir.

Makale 350’nin üzerinde Sümerce sözcüğün Yenisey Lena Türk Dili> Sümerce | Türkçe” üzerinden, Türkçeyle olan denkliklerini ayrıntılı ve birebir, nokta atışı tanıklamalarla ilgilisine sunuyor.

Daha önceki dört Yenisey Lena Türk Dili> Sümerce | Türkçe” makalede (bknz. http://academia.edu Cengiz Saltaoğlu ağsayfası) 600 dolayında Sümerce sözcüğün Yenisey Lena Türk Dili > Sümerce | Türkçe” içerisindeki yerleri, eşdeğerlikleri ve denkliklerini ilgili ayrıntı ve tanıklıklarıyla topluca sunulmuştur.
Bu makaledekilerle birlikte 1000’e yakın sözcük içeren bir Sümerce söz varlığına ulaşılmış bulunuyor. Ve bu daha olabilecek olanın yarısı bile değil. ⬇️
Evet, bu makalenin bir alt iletisi de şu olacak: “Türk dili, dil istatistiği bilimine meydan okuyor”. İlgili makale;


Eneski Türkçede Kadınlar ve Erkekler - İşitmek Odunluk = Erkeklik mi? (Erkeksen işitme!)
Cengiz Saltaoğlu