20211112

Türk Devletleri Teşkilatı Ortak Bildirisi





Türk Devletleri Teşkilatı ortak bildiri yayınladı 

Ulusal Kanal
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi, İstanbul'da, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçeklştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, "Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler" temasıyla gerçekleştirilen zirvenin ardından ortak bildiri yayınlandı.

Bildiride, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirildiği belirtildi.

Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından başlatılan "Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun, Türk Devletleri'nin ortak çıkarlarının bulunduğu muhtelif alanlarda geleceğe dönük iş birliğine rehberlik edecek stratejik bir belge olarak kabul edildiği belirtilen bildiride, belgenin uygulanması için "2022-2026 Türk Devletleri Teşkilatı Stratejik Yol Haritası" hazırlanması talimatı verildiği ifade edildi.

TÜRKMENİSTAN GÖZLEMCİ ÜLKE OLARAK TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINA KATILDI

Bildiride, Türkmenistan'ın gözlemci ülke olarak Türk Devletleri Teşkilatına katıldığı, bu durumun Türk Devletleri ve halkları arasındaki dayanışma ve iş birliğini geliştirileceği vurgulandı.

Bildiride, Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryası'na tahsis edilen yeni tarihi bina için Türkiye takdir edildi.

Azerbaycan'ın "44 günlük Vatan Muharebesi"ndeki zaferinden ötürü tebrik edildiği bildiride, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi desteklendi.

Bildiride, Kıbrıs sorununda Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme varılması gerektiği vurgulanırken, temel ve eşit hakları güvence altına alma arzusunu taşıyan Kıbrıs Türk halkıyla olan dayanışma ifade edildi.

Kırgız-Tacik sınırındaki duruma barışçıl bir çözüm bulmak için Kırgızistan'ın çabalarının desteklendiği bildiride, Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki diyaloğun memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, karşılıklı güveni güçlendirmek ve gelecekte çatışmalardan kaçınmak için iki tarafın gerekli adımları atması istendi.

Bildiride, teröraşırıcılıkbölücülükırkçılıkayrımcılıkyabancı düşmanlığıİslamofobi ve nefret söyleminin her türüne karşı mücadelede iş birliğini geliştirmeye ve bu alanlarda uluslararası alandaki çabalarda eşgüdüm sağlanmasına karar verildiği belirtildi.

EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ

Bildiride, karşılıklı ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak için gerekli önlemler alınarak üye devletler arasında elverişli koşullar yaratma amacına bağlı kalındığı ve alınan kararların takibi için ilgili makamlara talimat verildiği kaydedildi.

Üye ve gözlemci devletler arasındaki ticareti, ihracat potansiyelini ve yatırımları artırmak amacıyla Türk Ticaret Evlerinin (TTE) kurulması için çalışma başlatıldığı belirtilen bildiride, "Çeşitli Ekonomik Bölgeler Arasında Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Hakkında Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Üye Ülkeleri Arasında Mutabakat Zaptı"nın uygulanmasının önemi vurgulandı.

Bildiride, Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridoru boyunca taşımacılık işlerini kolaylaştırmak için önemli bir adım olan "Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması'nı nihai hale getirme talimatı verildiği belirtildi.

Türkiye'de ve bölgede meydana gelen orman yangınları ve sel gibi çevresel felaketlerden derin üzüntü ve endişe duyulduğu ifade edilen bildiride, Türkiye'nin teklifi üzerine doğal afetlerin etkilerini azaltmak ve iyileşmeye katkıda bulunmak amacıyla ortak arama, kurtarma ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak için "Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması" adı altında Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde afet müdahale birimi kurulması hususunda çalışmalara başlanması talimatı verildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞINA TEBRİK

Bildiride, 10 Nisan'da Bakü'de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Bilgi ve Medyadan Sorumlu Bakanlar Üçüncü Toplantısı'nda alınan sosyal farkındalığı artırmak için medya ve bilgi iş birliğinin güçlendirilmesi kararının desteklendiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, 22-24 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Medya Forumu'nun başarılı organizasyonundan ötürü tebrik edildiği bildiride, medya platformlarında ve ulusal TV kanalları ile haber ajansları arasındaki iş birliğinin artırılmasının teşvik edildiği kaydedildi.

Bildiride, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Macaristan tarafından Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde Afrika ülkelerine yapılan aşı bağışının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

121 maddenin yer aldığı bildiri Kazakça, Kırgızca, Türkçe, Özbekçe ve Azerbaycan dillerinde imzalandı.

🇹🇷📰11 Kasım 2021-Gazete Manşetleri: 1O Kasım Atatürk’ü Anma törenleri : Türk Milleti Ayakta

 
















📰🇹🇷10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü... ‘Atatürk Her Cephede’🇹🇷






















20211017

🎞 Kahramanmaraş'ta büyük arkeolojik keşif: Göbeklitepe'den bile daha eski

 

Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda arkeologlar 14 bin 500 sene öncesinden kalma tarım aletleri buldu. Mağara, tüm dünyada "tarihin sıfır noktası" olarak ün kazanan Göbeklitepe'den bile daha eski. 
Ulusal Kanal


20211015

🎞 'Batı'nın Çöküşü Doğu'nun Yükselişi'



#Teferruat 
8 Ekim 2021 Ulusal Kanal
Batı'nın Çöküşü Doğu'nun Yükselişi
- Halil Nebiler - Gaffar Yakınca

🎞Tokat'taki Roma kentinin tarihi önemi


Karadeniz'in en büyük Roma kentlerinden biri birçok kültüre ev sahipliği yapan Tokat'ta bulunuyor. Sulusaray'da yer alan Roma kentinin yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirlendi. Yeni bilgiler için bölgedeki kazı çalışmaları hızlandı.

🎞Bolu'da sonbaharın gelişiyle renk cümbüşü yaşanıyor



Büyük şehirlerin stresinden bunalan vatandaşlar Bolu Yedigöller Milli Parkı'na akın ediyor. Şu an parkın en güzel dönemi. Hazar mevsiminin yaşandığı parkta vatandaşlar gölleri, şelaleleri, dilek çeşmesini ve gülen kayaları geziyor. Balık tutup , kamp kuruyor, doğada keyifli vakit geçiriyor. Yetkililerin ise bir uyarısı var, 'Burası hayvanlara ait, biz ziyaretçiyiz. Giderken ayak izinizden başka bir şey bırakmayın'

🎞✍️Şair Attila İlhan'ın 16. ölüm yıl dönümü



Cumhuriyetin yetiştirdiği önemli isimlerden, 'Dip Dalgası'nın öncü ismi edebiyatçı şair ve fikir insanı Attila İlhan, aramızdan ayrıları 16 yıl oldu. Vatanseverlik ekseninde birleştirici görüşleriyle tanınan Attila İlhan, geleceğe yönelik olarak da Avrasyacılık fikrini ilk ortaya atanlardandı.

🎞🇹🇷Türkiye'den enerji atağı: Lityum iyon piller ile enerji açığı süratle kapatılacak



Türkiye geleceğin petrolü olarak bilinen lityum ile ilgili önemli bir gelişmeye adım attı. ASPİLSAN tarafından üretilecek lityum iyon piller ile enerji açığının süratle kapatılması hedefleniyor.

🎞 Göçerlerin Muş’tan Diyarbakır’a zorlu dönüş yolculuğu



Yaz aylarını Muş'un yaylalarında geçiren göçerler, havaların güzel gitmesi nedeniyle dönüş yolculuğunu erteledi. Bazı aileler memleketleri Diyarbakır'a doğru yola çıktı. Ama kalanlar güzel havanın ve yaylanın tadını çıkarıyor.


20210908

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım

 Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın, vefatından kısa süre önce çekilmiş bir fotoğraf.



20210821

Şaman Türkler ve Şaman Kızılderililer (Amerika yerlileri)

''Şamanizm, Türklerin de ezelden beri yaşadığı Sibirya'dan 32-15.000 yıl önce Amerika kıtasına taşındı. Fotolarda Sibiryalı Şaman Türklerden bir Hakas erkekle ata dini Şamanizm olan Kızılderililerden iki erkeği görüyorsunuz. 
Amerikalı antropologlar bu benzerliğe dikkat çekiyorlar''

Dr. Timur B. Davletov @aronberk

20210808

Hayatı "Çaresizliklerle" Dolu Ama Hep Çare Üreten Bir Adamın Öyküsü



Hayatı "Çaresizliklerle" Dolu Bir Adamın Öyküsüdür!


7 yaşındayken babasını kaybetti ve yetim kaldı. Yalnız ve içine kapanık biri olarak yaşamaya, oradan oraya sürüklenmeye başladı.
8 yaşında okuldan alındı ve köyde yaşadı. Zamanını tarlalarda kargaları kovalamakla geçirdi. 10 yaşında yüzü kanlar içinde kalacak şekilde, yeni okulundaki hocasından dayak yedi. Ailesi onu okuldan aldı. Sinirden ve korkudan üç gün evinden çıkamadı. 17 yaşında hayalindeki okulun istediği bölümü için gerekli not ortalamasını tutturamadı.
24 yaşında tutuklandı, günlerce sorguya çekildi ve 2 ay tek başına bir hücrede hapis yattı.
25 yaşında sürgüne gönderildi.
27 yaşında kendisinden bir yaş büyük meslektaşı, kendisinin de üyesi bulunduğu derneğin çalışmaları ile kahraman ilan edilirken, kendisi hiç önemsenmiyordu. Doğduğu şehrin merkezinde rakibi törenlerle karşılanırken, o kalabalık arasında yalnız başına olanları izliyordu.
30 yaşında kendisi başka şehirleri düşman elinden kurtarmaya çalışırken, doğduğu şehir düşmanların eline geçti.
30 yaşında amiri, onu kendisinden uzaklaştırmak için başka göreve atanmasını sağladı. Yeni görevinde fiilen işsiz bırakıldı. Aylarca boş kaldı.
37 yaşında böbrek hastalığından Viyana'da 2 ay hasta ve yalnız halde yattı.
37 yaşında komutan olarak yeni atandığı ordu dağıtıldı.
38 yaşında Savunma Bakanı tarafından görevinden atıldı.
38 yaşında bir toplantıda giyebileceği bir tek sivil elbisesi bile yoktu ve başkasından bir redingot ödünç aldı. Ayrıca cebinde sadece 80 lirası vardı.
38 yaşında kendisi için tutuklama kararı çıkarıldı.
38 yaşında en yakın beş arkadaşından üçü, onun Kongre temsil heyetine üye olmaması için oy kullandı.
39 yaşında idam cezasına çarptırıldı.
Sonra ne mi oldu?
42 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı oldu!

Okuduğunuz öykü efsanevi lider Mustafa Kemal Atatürk'e aittir.
Şimdi düşünün, sizin başarılı olmanızı engelleyen ama Atatürk'ün karşısına çıkmamış bir engel var mı?
Başarınızın önündeki engel ne?
Paranız mı yok?
Atatürk'ün de yoktu!
Sağlığınız mı bozuk?
Atatürk'ün de bozuktu!
Çevrenizde sizi çekemeyenler mi var?
Atatürk'ün de vardı!
Bazı yakın arkadaşlarınız sizi arkadan mı vurdu?
Atatürk'ü de vurdular!
Aileniz çok zengin değil miydi?
Atatürk'ünki de değildi!
Amirleriniz hakkınızı mı yiyor?
Atatürk'ünkini de yemişlerdi!
Sizden daha beceriksiz ama hırslı insanlar, sizden daha hızlı yükselip size amirlik mi yapıyor? Atatürk'ün de başına gelmişti!
Geçmişte bazı denemelerinizde başarısız mı oldunuz?
Atatürk de olmuştu!
Hakkınızda idam fermanı çıktığı için mi başarılı olamıyorsunuz?
Atatürk'ün de başına gelmişti!
Gündelik hayatta karşılaştığımız küçük ya da büyük kişisel sorunlar büyük başarıların önünde engel değildir.
Atatürk kişisel kurtuluş savaşı ile ülkeyi kurtarma savaşını birlikte götürebilmişti.
Ona, "Para yok" dediler, "Bulunur" dedi, "Düşman çok" dediler, "Yenilir" dedi.
Ve sonunda tüm dedikleri oldu!
Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde niçin, "Vazifeye atılmak için içinde bulunduğun şartların imkan ve şeraitini düşünmeyeceksin," dediğini sanırım daha iyi anladınız.
Atatürk büyük yaşamak için yapılması gerekenleri de özetlemiş:
"Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen burada direneceksin. Önünde sonsuz engeller yığılacaktır. Kendini büyük değil küçük, araçsız, hiç telakki edecek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak o engelleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin."

Kaynak: MÜMİN SEKMAN - HER ŞEY SENİNLE BAŞLAR

20210726

🎞 Kızılderililer ve Türkler akraba mı?



  • Kızılderililer ve Türkler akraba mı? 
  • İlk Amerikalılar Sibirya'dan mı göç ettiler? 
  • Bering Boğazını nasıl geçtiler?
  • Malta nerede ve Amerikayla ilgisi ne?
 Dr. @TimurBDavletov/@Aronberk
 Dr. Nükhet Okutan Davletov/@NDavletovArt
Spiral takvim2021-VII-24

20210725

🎞 2020 2. KARABAĞ SAVAŞI 🇦🇿🇹🇷 (Haritada Anlatım) nasıl kazanıldı?

 

🎞 Selçukluların Kökeni

Orta Asya’dan bir Türk kızı

Halil İnalcık ölümünün 5. yıl dönümünde de unutulmadı


Halil İnalcık ölümünün 5. yıl dönümünde de unutulmadı
Hocaların hocası Profesör Doktor Halil İnalcık, ölümünün beşinci yıl dönümünde de unutulmadı. Türkiye'de ve yurt dışındaki akademik çalışmalarından dolayı "Tarihçilerin kutbu" olarak bilinen İnalcık, 99 yıllık ömrüne birbirinden değerli 25'den fazla kitap, 300'ü aşkın da bilimsel makale sığdırdı.
25.07.2021


Hocaları yetiştiren Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, ölümünün 5. yılında anılıyor.

Hocaların hocası İnalcık, 99 yıllık ömrüne 25'den fazla kitap, 300'ü aşkın makale sığdırdı.

Halil İnalcık, 7 Eylül 1916'da İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara ve Balıkesir'de tamamlayan İnalcık, 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde yüksek öğrenimine başladı.

1940'ta Yeni Çağ Tarih Kürsüsü'nden mezun olan İnalcık, hazırladığı Timur üzerine seminerle Fuat Köprülü'nün dikkatini çekerek ilmi yardımcı tayin edildi.

İnalcık, araştırma sahasını doktora tezinden itibaren Osmanlı'nın sosyal ve ekonomik meselelerine yoğunlaştırdı. 1947'de ise İnalcık, Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçildi.

1949 yılından itibaren İnalcık, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi tarafından İngiltere'ye gönderildi. British Museum'da Türkçe yazmalar üzerinde çalışan İnalcık, 1950'de Paris'te toplanan Milletlerarası Tarihi İlimler Kongresi'ne katıldıktan sonra 1951 yılında Türkiye'ye döndü.

Halil İnalcık daha sonraki yıllarda da farklı ülkelerde çalışmalarına devam etti. 1969'da Türkolog Tibor Halasi-Kun ile birlikte Osmanlı araştırmaları üzerine Archivum Ottomanicum dergisini çıkaran İnalcık, 1970'de 30 yıl çalıştığı Ankara Üniversitesi'nden emekli oldu.

Hollanda'da yayına sürülen İslam Ansiklopedisi'nin çalışmalarında da yer alan İnalcık, ayrıca birçok akademik ödülün de sahibi oldu. İnalcık'ın eşşiz çalışmalarını Profesör Doktor İlber Ortaylı ölüm yıl dönümünde anlattı.

Tarihçilerin kutbu diye de anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da 99 yaşında hayata gözlerini yumdu.





🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?

ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS  Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...