20250209

📖 Kaşgarlı Mahmut Divan-ı Lügat-it Türk Kitabından Oğuz Boy Tamgaları; ve ER-AD TAMGASI...

 Kaşgarlı Mahmut Divan-ı Lügat-it Türk Kitabından Oğuz Boy Tamgaları;

Kaşgarlı "Oğuz : Bir Türk Boyudur. Oğuzlar Türkmendirler. Bunlar yirmi iki bölüktür; her bölüğün ayrı bir belgesi ve hayvanlarına vurulan bir alameti vardır. Birbirlerini bu belgelerle tanırlar." der.


Türkçe 'Boy', 'kabile' ve 'klan' anlamına gelir. Boy'lar ait oldukları milletin, bir “Kolunu” teşkil eder. Türkçede “Ağaç Boy Vermiş” derken Ağacın Dal ve Kol verdiğini anlarız. Türk Boy’ları, Ağaçtan çıkan dallar gibidir ve devleti meydana getirir.

Bu bağlamda Türk Devleti kocaman bir Ağaç, Boylarda bu ağacın Dallarıdır. Boy Vermek kelimesini bir anlamda Oğul Vermek gibi düşünürsek, İngilizce Boy yani Oğul kelimesi ile benzerlik gösterir. 

Tamga olarak bildiğimiz bu Boy İşaretleri, mezar taşlarının üzerinde de bulunur.

Türkolog Jean Paul Roux'a göre "Tamga" kelimesi "Takma" fiilinden türemiştir. "Hayvanlara işaret takmak" anlamında olan Tak fiili, zamanla değişerek ve dönüşerek Tamga ve Damga şeklinde söylenegelmiştir.

-Tamgalar bir dil, yazı biçimi olarak kabul edilebilir mi?

Sembol dili, yazı değil malesef. Tek bir sembol ile Boy ifade eder. Tamgalar yan yana gelerek bir cümle oluşturamaz. Fakat kökeninde Runik Harfler bulunabilir. Onlardan ödünçlenmiştir.

ER-AD TAMGASI..

Göktürk ER-AD Tamgası yada Türk Runik Harfleri ile ER-AD yazısı, Er olan Alp'ların Kayalara kazıdıkları "İnisiyasyon-Erginlenme" belgeleridir. Göktürkler döneminde, Er olma-Asker olma çağına gelmiş genç erkekler için, Ata Mağarasında Erginlenme Ritüeli düzenlerdi

Fakat öncesinde bu genç delikanlının bir Kahramanlık göstermesi gerekirdi. Türkler için, Osmanlıda da devam eden AV RİTÜELLERİ, işte bu Erginlenme törenlerinin vazgeçilmez geleneğidir. Ata mağarasında "Er Adı" alan gence, Kılıç Kemer Kuşandırılır.

İçine içki konulan kadehler ile Ant İçirilir "Bağlılık Yemini" ettirilirdi.
Ata binmiş ellerinde yırtıcı kuş bulunan Alp çizimleri, bir AV sahnesini anlatır. Av Törenleri kahramanlık göstermenin ve AD almanın en önemli bölümüdür.
Türklerde ER-ADI almak bir inisiyasyon ritüeli idi

Sonradan alınan ad'a ER-ADI denir. Boğaç Han'a adını Dede Korkut verir. Boğa ile güreşir ve onu yener.Türk mitlerinde gökyüzü ile yeryüzünü birbirine bağlayan yol olan, Kayın Ağacından inen Hz. Hızır, Çocuklara ya da erliklerini kanıtlayan gençlere bir "AT" ve bir de "AD" verir.

Kazakistan Kırgızistan kaya resimlerinde "ER ADIM...." diye başlayan ve sonra bir isim yazan Türkçe Runik yazılara çok sık rastlanır. Öyle anlaşılıyor ki, Erginlenme törenlerinden sonra ER ADI alan ALP'lar, kendi isimlerini bu kayalara kazımışlar.

Alp'lar belli bir kültür düzeyinde olmalı ki Runik Harfler ile yazı yazmayı biliyorlar. Bu Seçkin Alp’lar , savaşlarda en ön saflarda savaşan "İnisiye" olmuş özel insanlardı. Öyleki öldüklerinde Şehit sayılmış ve ölümlerin en şereflisi olan Şehitlik makamı ile ödüllendirilmiştir.

Mezar başlarına ellerinde Hayat Suyu içeceği olan Ant Kadehleri ile, heykelleri dikilmiştir. Türk Askeri Jargonundaki ER-AT ya da ER-AD tabirlerini de kanımca, Farsçadan çok eski Türk söylence ve hatıralarında aramak gerekir. Türkler bu düşünceyi İslami dönemde de sürdürmüştür.

Hayat Suyu içeceği ŞEHADET ŞERBETİNE dönüşmüştür. İşte bu yüzden ŞEHİTLİK kavramı Türk mitolojisi ve Kozmoloji düşüncesi ile alakalıdır ve sadece ve sadece Türklere özgü bir ritüelin devamıdır..

Alıntı: Nuray BİLGİLİ @NurayBLGL1


📖 Türk Mitolojisinde ⛰️ Dağlar..

⛰️Türk Mitolojisinde Dağlar..⛰️ Bir Türk atasözü şöyle der “OBA’YI TUTAN BEY’DİR, YER’İ TUTAN DAĞ’DIR” . Eski insanlar dağ yamaçlarına evl...