20250216

📖 Yunanistan'da Saka /İskit Türkü Üç Filozof

YUNANİSTAN'DA SAKA/İSKİT TÜRKÜ ÜÇ FİLOZOF 

Abaris, Toharis ve Anaharsis'in Yunanistan'a geldiği 7. ve 6. yüzyıllarda Yunanistan'da henüz dikkate değer felsefi ve bilimsel düşünce henüz oluşmamıştı.

Yunanlılar özellikle tıp ve teknik konularla dokumacılık gibi endüstri sahasındaki gelişmeler için Sakalara hayranlık beslemeleridir. Bunun için de örneğin Abaris ve Toharis gibi Sakalı tabibler, Yunanlılar veba salgınlarından kurtarmaları için 

Yunanistan'a davet edildikleri anlaşılıyor. 

Yunanistan'da o zamanlar henüz oluşan sofistik, şüphecilik ve kiniklik gibi ilk felsefi düşüncelerin öncüleri olarak Toharis ve Anaharsis kabul edilmiştir.

Türk kökenli İskitler dışında yine Türk kökenli Medler'de de "kan kardeşliği" Medler'in Türklüğün kanıtıdır.

Herodot, Lidya kralı II. Alyattes ve Med kralı Key Husrev (Cyaxares) arasındaki barış yeminini şu şekilde anlatır;

Sabir Rüstemhanlı;

"Bilim alemince bilinen en eski devletlerin dillerinin çoğu, o bölgeye onlardan önce gelmiş olan prototürk dillerinin yerini almışlar. 

Daha eski kat, Türk diline daha yakındır. 

Roma-Latin dilinin altında Etrüsk,⬇️

ETRÜSKLER TÜRK MÜYDÜ? (8)

Gli etruschi erano turchi: dalla scoperta delleaffinità genetiche alle confermelinguistiche e culturali 

Etrüskler Türk’tü: Genetik Yakınlıkların Keşfinden Dilbilimsel ve Kültürel Doğrulamaya


Etrüsklerin Hint-Avrupalı olmadıkları ve Anadolu’dan İtalya’ya göç ettikleri 2004 yılında yapılan araştırmalar sonucu doğrulanmıştır.American Journal of Human Genetics’te belirtildiği üzere,Etrüsklerin gen havuzlarındaki Türk bileşeni diğer popülasyonlardan üç kat daha fazladır
ve günümüz Türkleri ile genetik benzerlikleri % 98 oranındadır”. 

Kitabında "Türkçe ve Etrüskçenin Dilbilimsel Yakınlığı” adlı ikinci bölümde 58 adet Etrüskçe kelimenin Türkçe ile bağını ve benzerliklerini açıklar ve önceki kitabında Macarca anahtar ile okuduğu bazı Etrüskçe metinleri Türkçenin yardımıyla tekrar çözümler.

"Türk-Etrüsk Kültürel İlişkileri” adlı üçüncü bölümde yazar, iki kültür arasındaki kurt efsaneleri de dahil olmak üzere dini inançlar, ritüeller ve mitlerle ilgili dikkat çekici benzerliklerden bahseder. 

Ayrıca Etrüsklere ait değerli objeler-mücevherler, mimari, binicilik, müzik, dans, şölenler, silahlar, resim temaları gibi kültürel ürünlerin, antik Türk kültürü ile olan benzerliklerini örnekler sunarak anlatır.

Mario Alinei

İtalyan dilbilimci ve eğitimci Mario Alinei (d. 1926 – ö. 2018), Torino’da doğdu. 1950 yılında Roma Üniversitesi Edebiyat ve Felsefe bölümünden mezun oldu. 1959’dan 1987’ye kadar Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nde İtalyan Dilbilimi ve Edebiyatı profesörü olarak görev yaptı. Anonim hakem değerlendirmesine sahip, uluslararası yıllık teorik ve uygulamalı anlambilim dergisi “Quaderni di Semantica”nın kurucusu ve editörüydü. 1970 yılında UNESCO’nun yardımıyla başlatılan Avrupa dilleri atlası projesi “Atlas Linguarum Europae”nin eş kurucularından biriydi ve 1982-1997 yılları arasında projenin başkanlığını üstlendi. Teknolojik gelişmeleri dilbilim alanında kullanan Alinei, ileri hesaplamalı dilbilimi çalışmaları için IBM ve Olivetti’ ye danışmanlık yaptı.


Arkeoloji ve TÜRK Tarihi @AnadoluTarihii

........
........

Sırt sırta vermiş iki İskit..
Ant kadehinden içerek kan kardeşi olan iki iskit! Hele bunlara nasıl bakılması gerektiği de anlatılınca..ortaya çıkan, inanılır gibi değil!
MÖ 500'ler..hemen akla gelen Issık Göl'deki koruganda çıkarılan ALTIN ELBİSELİ ADAM!
Muazzam bir tarih!

Lale Gürman @lagur151

📖 Türk Mitolojisinde ⛰️ Dağlar..

⛰️Türk Mitolojisinde Dağlar..⛰️ Bir Türk atasözü şöyle der “OBA’YI TUTAN BEY’DİR, YER’İ TUTAN DAĞ’DIR” . Eski insanlar dağ yamaçlarına evl...