20171101

Tarihin tekerleği geriye dönmez!

 

Tarihin tekerleği geriye dönmez!

Mecit Ünal

Aydınlık Gazetesi, 2.11.2017

Yüz yıl, insan için uzun, insanlık için kısa bir zaman... Binlerce yıllık tarih karşısında bunca kısa bir zamana insanlık yine de nice savaş, nice yıkım, nice devrim, nice ilerleme ve atılım, nice yenilgi ve geriye dönüş sığdırabilir ve sığdırabilmiştir.

Dünyayı neredeyse ekseninden sarsan bir devrimin, 1917 Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılına rastlayan şu günlerde bu güncel gerçek, çok daha derinden hissettiriyor kendisini.

Yüzüncü yılın, devrimin yarattığı ilk sosyalist ülkenin, SSCB’nin çoktan tarihe karıştığı bir kesite denk gelmesi ise, daha bütüncül ve nesnel değerlendirmelerin ortaya çıkışını etkileyecektir.

Az buz değil, dünyanın üçte birini emperyalist-kapitalist sistemin dışına çıkaran bir devrimin ve etkilediği her şeyin öyle kolayından yok olup gittiği, unutulduğu düşünülemez.

Tarihin tekerleği geriye dönmez!


Ekim Devrimi de, insanlığın geçmişinde yerini almış bütün devrimler gibi nice deneyim ve derslerle doludur. Ve bu deneyim ve dersler, kendisinden önceki devrimler gibi gelecekteki devrimlerin yolunu aydınlatacaktır.

Devrimin yüzüncü yılında Rusya başta olmak üzere tüm dünyada çeşitli etkinlikler hazırlanıyor. Türkiye’de toplantılar düzenleniyor, çeşitli siyasi çevreler devrimi tartışıyor, çeşitli yayın organları yüzüncü yılla ilgili yazılar yayımlıyor.

Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği sempozyum en önemli toplantılardan biriydi. Sempozyumun teması, “100. Yılında Sovyet İhtilâli ve Türk Dünyası” idi. Temaya ilişkin çok sayıda bildirinin sunulduğu sempozyum (25-27 Ekim) iki gün sürdü.
  • “Ekim Devrimi ve Sovyet Sosyalist Deneyiminin Türkiye’de Algılanması Üzerine Bazı Düşünceler”, 
  • “İngiliz Belgelerinde Türk-Bolşevik Rusya İlişkilerine Kesitsel Bir Bakış (1917-1921)”, 
  • “Bir Düşünce Dergisi Olan Kadro’da Sovyet Devrimi”, 
  • “Bolşevik İhtilalinin Osmanlı Basınına Yansıması: Sabah Gazetesi Örneği”, 
  • “Mehmet Ali Aybar’ın Penceresinden Sovyet Sosyalizmine Bakış”, “Türkiye Sovyet Rusya’sı Kültürel İlişkileri Bağlamında Evgeni Lansere’nin ‘Ankara’da Bir Yaz 1922’ Adlı Çalışması”, 
  • “Türkiye Cumhuriyeti’nin Sanayileşmesinde Sovyetler Birliği’nin Katkıları”, 
  • “Devam Ettirme ve Uyarlama Düzleminde Sovyet Rusya’dan Türk Edebiyatına Toplumcu Gerçekçilik: Türk Toplumcu Gerçekçiliğinin Felsefî Temelleri”, 
  • devrimin Türkiye’ye etkilerini ele alan bildirilerden bazılarıydı.

Bilim ve Ütopya, Kasım sayısını Ekim Devrimi’ne ayıran dergilerden biri. Derginin “Yüzüncü Yılında Ekim Devrimi” başlıklı kapak dosyasında Dr. Doğu Perinçek, Yıldırım Koç, Prof. Dr. H. Zafer Kars, Yavuz Alogan ve Özgür Uyanık’ın yazıları bulunuyor. 

Kasım sayısını Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılına ayıran dergilerden biri de Teori. “Yüzyılın Tecrübesiyle Ekim Devrimi”, “İttihat ve Terakki’nin Yayın Organında Bolşevik Devrimi”, “Anti Emperyalist Mücadelede Komünist-İslamcı İttifakı: Rus Deneyi”, “Devrimci Nerimanov- Gerici Galiyev”, “Devrim Kuramları Işığında Ekim Devrimi’nin Oluşumu” ve “Doğu İhtilâl Makinası ve Ecnebi Cisimler: Dün, Bugün, Yarın” dergideki Ekim Devrimi konulu yazılar.

AYDINLIK GAZETESİ

⚽️🇹🇷10 Kasım ve Futbol... Galatasaray'dan ve Fenerbahçe'den10 Kasım'a özel koreografi ve müzikler

  ...... ♾ Galatasaray tribünlerinden, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'ne özel koreografi. 🎵 "Yiğidim aslanım burda yatıyor......