20171117

Türkiye'de petrol var mı? 105 yıllık Harita ortaya çıktı.

(Önemli not: Burada 2 farklı kaynaktan alınan Türkiye'nin petrol rezervlerine ışık tutması bakımından önemli olduğuna inandığım ve tarihi kaynaklardan da yararlanılmış yazılar okuyucularımı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak içindir.  - Editör) 

105 yıllık Harita ortaya çıktı.

Haritada şu anki sınırlarımız içerisinde kalan 14’den fazla yer var.
Alman heyet başkanı Graskoph’un hazırlamış olduğu bu harita 9-13 Eylül 2002 tarihine 15.Türk Tarih Kongresi’nde Bir Padişah Mülkü: Bağdat-Musul Petrolleri adlı tebliğiyle ilk kez Doç.Dr. Arzu Terzi tarafından yayımlandı.Daha sonra ise Başbakanlık Osmanlı Arşivince hazırlanan Osmanlı Döneminde Irak, Plan, Fotoğrafçılık ve Belgeler adlı kitapta yayınlandı. Ancak yanlışlıkla haritanın aslına müdahale edilerek bölgedeki petrol yatakları dışındaki yerleşim yerleri de petrol kuyusu olarak işaretlendi(?) Bu yanlışlık ise 65 ayrı yerde petrol bulunduğuna yönelik yorumları ve haberleri beraberinde getirdi
SULTAN’IN EMRİ İLE ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Özellikle 1800’lerin sonunda tüm dünyada önemli bir maden olarak kabul edilmeye başlanan petrol, ülkemize bu kadar yakın coğrafyalarda adeta “basılan yerden fışkırırken” topraklarımızda çok az noktada çıkarılması, çıkarılsa da kalitesiz olması üzerine sürekli konuşuluyor.
1800’ün son çeyreğinde Sultan Abdülhamit Han bu durumun üzerinde durmaya karar veriyor fakat o zamanlar jeoloji üzerine tahsil yapmış mühendis azlığı ve maddi kaynak yetersizliği yüzünden proje bir süreliğine rafa kalkıyor.
Daha sonrasında Sultan, Hazine-i Hassa’dan (kendi ödeneğinden yani) kaynak sağlayarak az sayıdaki yerli mühendisin yanına yurt dışından gelen yabancı mühendisleri veriyor ve geniş bir petrol rezervi çalışmasına başlanıyor.
İlk olarak Dicle ve Fırat nehirleri havzasında Alman profesör Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi önderliğindeki ekip ilk çalışmayı yapıp Sultan’a 22 Ekim 1901 yılında sunuyor.

RİVAYETE GÖRE YAPILAN KAPSAMLI ÇALIŞMA SONRASI 65 NOKTADA PETROL TESPİT EDİLİYOR
Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da, zamanın sınırları içerisinde bir çok noktada petrol emarelerine rastlayan heyet çalışmayı kapsamlı bir şekilde Abdülhamit’e sunuyor. Bazı noktalarda petrolün çıkartılmasının maddi anlamda geliri karşılamayacağı da çalışmanın içine dahil ediliyor heyet tarafından.
En önemli yatakların ise Diyarbakır, Mardin, Bismil, HazroÇayıetrafı, Sinan, Batman Çayı etrafı, Dicle bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı etrafı, Habur, Fındık, Cizre, HaburÇayı etrafı, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkâri (Çölemerik)’de olduğu kaydediliyor.
Abdülhamit Han bu haritada gösterilen noktalardan petrol çıkarılmasını göremiyor ve projede ne hikmetse rafa kalkıyor. Peki neden?
Özellikle o zaman Osmanlı toprakları içinde bulunan Musul, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Bağdat gibi yerler şu an petrol zengini olması ve Sultan Abdülhamit Han’ın haritasında bulunması kafaları kurcalayan noktalar arasında.
Mesela başka bir örnekte; bu noktalardan biri olan 12. bölge yani Siirt-Eruh’taki bölgeden 2014 yılının başında 42,3 gravitede çıkarılan petrol. Bu kuyu 40 yıl önce “petrol yok” diye kapatılmıştı…
Hatta zamanın Siirt Valisi Ahmet Aydın; “Yaklaşık 113 yıl önce Sultan Abdülhamit Han bu heyete kendi parasıyla Doğu ve Güneydoğu’da Kerkük ve Musul bölgelerini de kapsayan bir alanda petrole ilişkin harita hazırlanması talimatı veriyor. Baktığımızda bugün Kerkük ve Musul civarında petrol haritada gösterildiği gibi hızlı bir şekilde çıkarılıyor. Harita, bölgemizde de 10, 11, 12 ve 13’üncü bölgeler Batman, Botan Vadisi, Siirt ve Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine kadar olan bölgede petrol olduğunu gösteriyor. Eruh’ta bulunan petrol Sultan Abdülhamit Han’ın yaptırdığı petrol haritasında belirtilen bölgede çıktı. Böylece Sultan Abdülhamit Han’ın petrol haritasının gerçek olduğu bir kez daha kesinleşti.” diye açıklama yapmıştı.
“65 NOKTADA MI YOKSA 16 NOKTADA MI PETROL VAR?” TARTIŞMASI HALA SÜRÜYOR
Bir kesimin “hata” olduğu için 65 olarak petrol noktası göründüğünü söylemesi, diğer taraftan da dış güçlerin bunu kasten öyle gösterdiğini iddia etmesi tartışıla dursun;
Sizce Sultan Abdülhamit Han’ın hazırlattığı petrol rezervi haritası gerçek mi?

Alıntı Kaynak: http://turkiyeakmerkez.com/tarih-haberleri/105-yillik-harita-ortaya-cikti.html


Türkiye'de Petrol Var mı?


Bu içerik Onedio üyesi kullanıcı tarafından üretilmiş, Onedio editör ekibi tarafından müdahale edilmemiştir. Siz de Onedio’da dilediğiniz şekilde içerik üretebilirsiniz.

Türkiye'de petrol var mı diye sorarsak cevabı evet, var. Ama ne kadar? 
Halk arasında dolaşan birçok efsane mevcut. Amerikalılar geldi petrol buldular ama betonla kapatıp gittiler, komşu ülkelerde heryerde petrol var bizde neden çıkmıyor? Arkadaşlarınızla, akrabalarınızla bu tarz sohbetlere girmişsiniz veya duymuşsunuzdur. Gerçek nasıl? 
Gelin hep beraber inceleyelim.
Türkiye'de petrol araştırmalarına baktığımız zaman ilk çalışmaların Sultan 2. Abdülhamit zamanlarına dayandığını görüyoruz. 1901 yılında Alman ve Türk mühendislere yaptırılan çalışmalar sonrasında şu anki Türkiye ve Iraksınırları içerisinde birçok noktada petrol olabileceği yönünde bir rapor hazırlanmış fakat o günün şartlarında herhangi bir çalışma yapılamamış. 
İlk petrol arama çalışmaları için 1933 yılında Petrol Arama ve İşletme Dairesi kurulmuş ve 13 Ekim 1934 senesinde Mardin'in Midyat ilçesinde ilk kuyu açılmaya başlanmış. 1933 yılında kurulan Petrol Arama ve İşletme Dairesi 1935 senesinde Maden Tetkik Arama Enstitüsüne bağlanmış ve 1954 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kurulana kadar MTA petrol arama işlerini üslenmiş. 

Gelelim ilk petrol bulunan kuyuya. Türkiye'de ilk petrol 20 Nisan 1940 tarihinde Batman Raman Dağında bulunmuş. Bu çalışmalar tamamen Türkiye'nin özsermayesi ile tamamlanmıştır. O günkü koşullarda bir kuyu açmak 2 sene kadar sürüyordu. Şimdilerde 3000 metrelik bir kuyu doğal şartlara göre yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanabiliyor.




Türkiye'de petrol arayabilmek için ilk olarak Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden arama ruhsatı almak gerekiyor. Şu anda 48 şirket petrol arayabilmek için ruhsata sahip. Aynı bölgede iki ayrı şirket arama yapamıyor. Herkesin bölgesi kendine. Eğer ruhsat alıp 4 yıl içerisinde kuyu açmaya çalışmazsanız PİGM ruhsatı geri alıyor. 
Türkiye'de en büyük petrol üreticisi milli şirketimiz Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı. Yurtiçi üretimin %80'i TPAO tarafından yapılıyor. 

Bir adet petrol kuyusu açmanın maliyeti, 2500 metre için tahmini 2 milyon dolar. Çok para yani. Türkiye'de 1940 ile 2014 yılları arasında açılan kuyu sayısı 4200. OooOo baya varmış demeyin. Sadece 2013 senesinde Texas'ta 3000 adet petrol arama kuyusu açıldı. Sanırım biraz gerideyiz.

Betonla kapatılan kuyular


Gelelim betonla kapatılan petrol kuyuları efsanesine.
Eğer sondaj yapılan bir kuyudan petrol çıkmazsa o kuyu beton dökülerek kapatılır. Bazen petrol çıksa bile kapatılır. Sebebi kuyudan üretilen petrolün, o kuyuyu işletme maliyetini karşılamamasıdır. Eğer kuyudan 10 liralık petrol üretecekseniz ama petrolü sizin arabanızın deposuna ulaştırmak 11 liraya mal olacaksa o kuyuya beton döküp kapatılır. Bu kuyular tekrar açılabilir. Petrol fiyatları yükselir maliyeti karşılayacak duruma gelirse kuyular açılabilir.


İlk olarak petrolün yeraltında bir göl veya havuz içerisinde bulunduğu düşüncesi doğru değildir. Petrol ve doğalgaz yeraltında kayaçların ve çatlakların içerisinde bulunur. 
Türkiye'nin altında çok fazla petrol yok. Sayılarla yazarsak; Türkiye'nin petrol rezervinin 5.5 milyar varil olduğu tahmin ediliyor. I-ııh yüksek değil. Bi kıyaslama yaparsak Kuveyt'teki petrol sahalarından sadece Burgan'da 50 milyar varil petrol olduğu ispatlanmış durumda çıkarılmayı bekliyor.


Türkiye'nin rezervini söyledik. Peki üretim ve tüketimimiz ne durumda ?
Türkiye kendi kaynaklarından senelik yaklaşık 16 milyon varil petrol üretim yapıyor. Eğer 6-7 milyon kişinin yaşadığı bir ülke olsaydık bu miktar yeterli olurdu sanırım :) 1 senelik petrol tüketimimiz ise 173 milyon varil. Yani öz kaynaklarımızdan ihtiyacımızın %9'unu karşılayabiliyoruz.

Sonuç olarak




  • Türkiye'de petrol var. Batman, Adıyaman, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin  petrol üretiminin en yüksek olduğu iller.
  • Petrol rezervleri Ortadoğu'daki gibi yüksek değil ve aramalara ayrılan bütçe yeterli değil. 
  • Bir kuyunun maliyeti 1-2 milyon dolardan aşağı değil. 
  • Bütün yük neredeyse TPAO'nun omuzlarında. 
  • Özel şirketlerin petrol arama ve üretme payı çok düşük. 

Buradan tüm petrol mühendis ve işçilerine selam olsun.

Alıntı Kaynak: https://onedio.com/haber/turkiye-de-petrol-var-mi--276959

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...