20180917

Göçebe Sanatı: Anadolu’nun Kilimleri

Göçebe Sanatı: Anadolu’nun Kilimleri

18. ve 19. Yüzyıl’a ait Türk Kilimleri George Washington Üniversitesi Tekstil Müzesi’nde 23 Aralık’a kadar sergilenecek.

Washington ve çevre eyaletlerde bir ay boyunca devam eden kültürel, sosyal ve eğitici etkinlikler aracılığıyla Türk sanatları, mutfağı, kahvesi, gelenek ve göreneklerinin vurgulandığı Türk Kültürü Miras Ayı’nın bu seneki ilk etkinliği George Washington Üniversitesi Tekstil Müzesi’nde gerçekleşti.


50 yılı aşkın Washington Türk Amerikan Derneği (ATA-DC) ve ABD’nin önemli okullarından George Washington Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği sergi 23 Aralık 2018’e kadar ziyaret edilebilecek.

Kilim; Türk el dokuma sanatlarından en önemlilerindendir. Günümüze kadar devamlılığını sürdürebilmiştir. El dokuması kilim denilince akla ilk Türk kilimleri gelmektedir. En önemli sebebinin göçebe Türklerin kilimi her yerde kullanabilmeleri ve dokumasının her yerde yapılabilmesidir.



Eski Osmanlı evlerinde ve yörük çadırlarında çok kullanılan sedir, divan veya yerlere serilen renkli ve nakışlı yün dokuma. Kilim, eski çağlardan beri bilinen Orta Asya, İran, Anadolu ve Kafkasya’da hayvancılıkla geçinen göçebelerin yapıp, kullandıkları bir eşyâdır.

Anadolu’da yüzyıllardır sürmüş göçebe kültürünün mirası el emeği kilimler ziyaretçilere kendilerini hayran bırakıyor. Kilimler görselliğin ötesinde göçebe yaşam tarzından miras kalan tek eser. Anadolu kilimleri el ile özel işlenmiş goblen örgü tekniğiyle göçebe hayatın izlerini günümüze taşıyor. Göçebe kadınların 18. ve 19 yüzyıldan bugünlere özel olarak korunmuştur.

Alıntı / Kaynak: Haber – Fotoğraf: Anıl Sural - Forum USA

📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...