"Köylü Milletin Efendisidir"
~ Mustafa Kemal Atatürk ~
ATATÜRK’ÜN “ İDEAL CUMHURİYET KÖYÜ ” PROJESİ
Atatürk's "Ideal Republic Village". The project was drawn in 1937. Atatürk was interested and contributed to the project. The project has inspirational characteristics, as the model both supports cultural and social structure and increases production and welfare in the villages.
“ İDEAL CUMHURİYET KÖYÜ ” PROJESİ
Atatürk, köy ve köylüye verdiği değeri,18 Mart 1924 yılında 442 sayılı Köy Kanunu'nun çıkartılması ile göstermiştir. Köy Kanunu, köy ile ilgili görevler, görev tanımları, yasal yönetsel işleyiş, köylünün yapacağı işler gibi, ve köy imarı ile köyde yer alması gereken fonksiyonlar hakkında hükümler barındırmaktadır. Ayrıca, 24 Nisan 1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu da köyler ile ilgili, sağlık ve hijyen konularıyla ilgili diğer bir önemli kanundur. Atatürk, Türkiye'nin gerçek anlamda Kalkınmasının köylerden başlaması gerektiğini düşünüyordu; çağdaş köyler kurulması fikrine büyük önem gösteriyordu. Bu amaçla bizzat üzerinde çalıştığı İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi'ni geliştirmiştir. İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi 1937 yılında hazırlanmıştı. Projedeki model köy, kültürel ve sosyal yapıyı, ayrıca üretimi geliştirecek şekilde tasarlanmıştır. Atatürk, projenin uygulanmasını desteklemiş, ancak erken vefatı ile birlikte proje de yaygınlaşamadan kalmıştır. Proje, Afet İnan'ın "Devletçilik İlkesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Birinci Sanayi Planı 1933" ve Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz"adlı kitaplarında yer almıştır.
Afet İnan, aslını Türk Tarih Kurumuna bağışladığı Atatürk'ün İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi belgesini, Trakya Umumi Müfettişi General Kazım Dirik'ten aldığını ve Atatürk'ün bu projeyi onaylayıp geliştirerek uygulanmasını istediğini belirtmiştir.
Afet İnan, Cumhuriyet'in 50. yılı nedeniyle 1970'lerde tekrar gündeme gelen projenin hayata geçirilmesi için Bayındırlık Bakanlığı ve valilere mektuplar göndermiştir. 70'li yıllarda bu projenin hayata geçirilmesi için çalışma atölyeleri bile kuran Afet İnan, finansman sorununun çözülmesi için Meclis'e yasa tasarısı sunulmasına da önayak olmuştur. Ancak proje bir türlü hayata geçirilememiştir.
İdeal Cumhuriyet Köyü Projesi, daire şeklinde bir yerleşim planına sahipti. Merkezinde küçük daire ve etrafında gittikçe genişleyen dört daire şeklinde olan proje, dört parçalı köy planı ve dışa doğru giden altı yol barındırmaktaydı.
Okul, cami, köy konağı, sağlık ocağı, otel–han, çocuk bahçesi ve fabrika dahil toplam 43 yapı bulunan planda, köyün orta yerine yapılacak ‘anıt’ın etrafında da sosyal tesisler, terzi, bakkal, berber gibi mekanlar da yer alıyordu.
Atatürk’ün İdeal Cumhuriyet Köyü’nde yer alan kurumlar, yapılar ve alanlar şunlardır:
- Okul ve Tatbikat Bahçesi
- Öğretmen Evi
- Halk Odası
- Köy Konağı
- Konuk Odası
- Okuma Odası
- Konferans Salonu
- Otel Han
- Çocuk Bahçesi
- Köy Parkı
- Telefon Santralı ve Köy Söndürgesi
- Radyolu Köy Gazinosu
- Ebe ve Sağlık Kurucusu
- Tarımbaşı
- Hayvan Sağlık Kurucusu
- Sosyal Kurumlar
- Ziraat ve Et İşleri Müzesi
- Gençler Kulübü
- Hamam
- Etüv Makinesi
- Köy Yunak Yeri
- Cami
- Revir
- Kooperatifler
- Köy Dükkanları
- Spor Alanı
- Damızlık Tavuk, Tavşan ve Arı İstasyonları
- Damızlık Ahır
- Kanara
- Mandıra
- Değirmenler
- Fabrika
- Asri Mezarlık
- Hayvan Mezarlığı
- Kireç, Taş, Tuğla ve Kiremit Ocakları
- Yonca ve Hayvan Pancar Tarlası
- Koruluk
- Köy Gübreliği
- Fenni Ağıl
- Pazar Yeri ve Köy Zahire Locası
- Aşım Durağı
- Panayır Yeri
- Selektör Binası
Alıntı /Kaynak:
http://sbpturkiye.com/ideal-cumhuriyet-koyu-projesi.html