20190527

✍️ 🍳🇹🇷 Türk Kahvaltı Kültürü

Türk Kahvaltı Kültürü - Fikir Uçuşmaları

(Su)


Her şeyden önce bilmenizi istiyorum ki bu yazıyı yazarken aklıma gelen tek şey uyandığımda yaptığım kahvaltıydı. O yüzden eğer beynimdeki fikir uçuşmasının canlı şahitlerinden olmak istemiyorsanız, bu yazıyı şu an okumayı bırakabilirsiniz. Bence, yurtdışına yapılan seyahatlerin en zor kısmı iletişim gibi gözükse de günlük rutinimizin büyük bir parçası olan beslenme çok daha büyük bir sorun. Yemeğin, yaptığınız seyahatte sorun olması için illaki Uzak Doğu’da olmanıza gerek yok sadece 2-3 saat uçuş uzaklığındaki Avrupa’da olmanız dahi yeterli. Ne yazık ki kahvaltı kültürümüz diğer birçok ülkedekinden farklı -ne yazık ki dememin sebebi turist olarak gidenin karşılaşacağı zorluklar yoksa bin şükür- Türk kültüründe kahvaltının önemi de biçimi de çok başkadır. Kahvaltı yapılmadan ne okula gidilir ne de işe. Hele günlerden Pazarsa, kahvaltı öğün olmaktan çıkıp sanata dönüşerek tüm ailenin toplanmasına vesile olan bir aktivite haline gelir. Öyle bir şeydir ki bu kahvaltı bırakın ülkeler arası mesafeyi bölgeden bölgeye bile değişiklik göstermektedir. Ege dediğimizde aklımıza çeşit çeşit reçel, birbirinden farklı onlarca yeşillik gelmekteyken Karadeniz dediğimizde mısır ekmeği ve mıhlama en gözde kahvaltılık çeşitleri arasındadır.


Gel gelelim ki bu iş yurtdışında böyle değil. Kahvaltı anlayışlarımızın bu kadar farklı olması zaman zaman seyahatimizi de eziyete çevirebilmektedir. Hayır yani güne kötü başladıktan sonra devamı nasıl iyi geçebilir ki?Nedir bu farklılıklar diye soruyorsanız, Türk kahvaltıları genellikle sucuklu yumurta, yağda yumurta veya haşlanmış yumurta gibi sıcak yiyecekler ve kahvaltılıklar ile başlar, en sonunda ise birbirinden farklı reçeller ya da bal-kaymak ikilisi gibi tatlı çeşitleri ile taçlandırılarak bitirilir. Yurtdışında ise bu durum oldukça değişiklik göstermektedir. Örneğin, Amerika’da kahvaltılar tamamen tatlı bazlıdır, salam-sosis gibi ürünler de Türkiye’dekinin aksine kahvaltılık olarak görülmemektedir. Bu durum Avrupa’da da farklı değildir Fransa, İtalya ve Belçika’da en çok tercih edilen kahvaltılık kruvasandır ve yanında genellikle reçel ve şurup gibi tatlandırıcılar tüketilir. Orta Doğu’nun kahvaltı kültürü ise bizimkine benzemekte ancak baharat tüketimi konusunda farklılık göstermektedir.


Diyetisyen falan değilim ama bence en ideal kahvaltı içinde domates-salatalık, peynir, yumurta, sucuk-sosis, reçel ve tabii ki ekmek olanıdır. Çok şükür ki kahvaltı çeşitliliğimiz sayesinde her gün farklı bir kahvaltı yaparak neredeyse bir hafta geçirebiliriz -ki bu süper bir mutfak kültürünün yegâne örneğidir- Bu yüzden Türk Mutfağına teşekkür etmek ve bu mutfağa gönlünü vermiş tüm emekçi insanlara saygılarımı sunmak istiyorum. Sizler, Türk insanı için kahvaltıyı bir öğün olmaktan çıkarmış ve bir yaşam biçimi haline getirmiş değerli insanlarsınız.
Amacım kimsenin zamanını çalmak veya acıktırmak değildi ama kabul edin sizin de canınız sucuklu yumurta çekmedi mi?

Alıntı/Kaynak: http://www.fikirucusmasi.com/yemek/turk-kahvalti-kulturu/