20190520

Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı / Rusya’yı ziyaret eden Türk turistler



Rusya’ya giden yabancıların sayısı ocak-mart döneminde 6.4 milyona ulaştı. Turistik nedenlerle Rusya’ya gidenlerin sayısı geçen yıl aynı dönemine kıyasla yüzde 24.2 artarak 470 bin oldu. Türkler ise 9 bin 900 ile Rusya’yı en çok ziyaret edenler arasında.


Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, ocak-mart döneminde Rusya’ya giden yabancı turist sayısı yüzde 1.6 artarak 6.4 milyon oldu. Rusya’yı en çok tercih edenlerse 1.7 milyon kişi ile Ukraynalılar oldu.


Kazakistan’dan 870 (+2,5%), Özbekistan’dan 634 bin 700 (+15%), Tacikistan’dan 389 bin, Çin’den 342 bin kişi Rusya’ya gitti.

İlk onda 11 bin 400 turistle İtalya, 11 bin 200 turistle Tayland, 9 bin 900 turistle Türkiye, 8 bin 900 turistle ABD ve 7 bin 700 kişi ile Japonya da yer aldı.

Güney Kore, Çin, İsrail ve Hindistan’dan turistlerin sayısında da fark edilir bir artış gözlendi.


Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı'nın açılışı gerçekleşti. Bu kapsamda, Türkiye'nin onur konuğu ülke olarak katıldığı 41. Uluslararası Moskova Film Festivali de başladı.

Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı kapsamında düzenlenen festivalin açılışı dolayısıyla başkent Moskova'daki Rusya Tiyatrosu'nda tören gerçekleştirildi. Törene Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinskiy, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Haluk Dursun, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

​Medinskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in festivalin açılışı için gönderdiği tebrik mektubunu okudu. Ardından, ünlü Rus yönetmen ve Moskova Film Festivali Başkanı Nikita Mihalkov, geleneksel olarak festivalin açılışını yaptı.

Açılış öncesinde ünlü isimlerin kırmızı halıdan geçişi renkli görüntülere sahne oldu. Rus sinema dünyasının önde gelen simalarının yanı sıra festivale katılan Türk filmi 'Kapan'ın oyuncuları, Türk yönetmen ve yapımcılar da gazetecilere poz verdi.

Pek çok ülkenin yanı sıra Türk filmlerinin de izleyicilerle buluşacağı ve 25 Nisan'da sona erecek festivalde, jüri üyeleri arasında Yönetmen Semih Kaplanoğlu da yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Türkiye'nin, Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı çerçevesinde, festivale onur konuğu ülke olarak katıldığını vurgulayarak, "Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin, kültürel anlamda bu festivalde taçlandırılıyor olmasından son derece memnuniyet duymaktayız" dedi.

Türkiye'nin sinema endüstrisinin sınırları aşmış durumda olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "150'den fazla ülkeye dizi ihraç ediyoruz. Yaklaşık 500 milyon insan Türk dizileriyle karşı karşıyadır. Dizi endüstrimizin yaratmış olduğu ekonomik büyüklük ile ABD'den sonra dünyada 2. sırada yer alıyoruz" şeklinde konuştu.

​Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar da Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı'nın başkent Moskova'nın Bolşoy Tiyatro'sunda "Truva" gösterisiyle açıldığını anımsatarak, "İkinci etkinliğimiz, Uluslararası Moskova Film Festivali'ne 'onur konuğu ülke' sıfatında katılmış olmamızdır." dedi.

Festivale Türkiye'den çok başarılı yönetmen ve sanatçılarının katıldığını belirten Samsar, "Türk sineması son dönemde, büyük bir atılım yaptı. Bu atılım çerçevesinde filmlerimiz ve dizilerimiz dünya piyasasında büyük yer tutuyor" ifadelerini kullandı.

Festivalin ana yarışmasında dünya prömiyeri yapılacak Kapan filminin yönetmeni Seyid Çolak ise filmin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini ve TRT ortak yapımı bir proje olduğunu dile getirdi.

Çolak, "Biz de her film sahibi gibi iddialı olmak ve ödül almak isteriz. Hem ülkem adına hem kendi adıma çok seviniyorum" dedi.


Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı çerçevesinde 18 – 25 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 41. Uluslararası Moskova Film Festivali kapsamında Türkiye 'Onur Konuğu Ülke' olarak yer alacak.


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “Onur Konuğu Ülke” olarak bulunacağı 41. Uluslararası Moskova Film Festivali’nin iki ülkenin son yıllarda daha da gelişen ilişkilerine kültürel alanda önemli katkı sunacağı vurgulandı.
Festivale Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve oyunculardan oluşan heyetle katılım sağlanarak, Türk filmlerinin Rus izleyicilerin beğenisine sunulacağı ifade edilen açıklamada, "Seyid Çolak’ın 'Kapan' adlı filminin, ana yarışmasında dünya prömiyeri yapacağı festivalin bu bölümünün jüri üyeleri arasında yönetmen Semih Kaplanoğlu da bulunuyor" denildi.

FİLM GÖSTERİMLERİ SONRASINDA SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre; Türk filmlerinden oluşan özel bir seçkinin Rus izleyicilerle buluşacağı festivalde Semih Kaplanoğlu’nun 'Buğday', Nuri Bilge Ceylan’ın 'Ahlat Ağacı', Mahmut Fazıl Coşkun’un 'Anons', Vuslat Saraçoğlu’nun 'Borç', Banu Sıvacı’nın 'Güvercin', Ahmet Katıksız’ın 'Bizim İçin Şampiyon' ve Orhan Tekeoğlu’nun 'Vargit Zamanı' adlı filmlerinin gösterimleri yapılacak ve filmlerin yaratıcı ekipleri, gösterimler sonrasında izleyicilerle söyleşi gerçekleştirecek.

DİZİ VE SİNEMA TOPLANTISI YAPILACAK

Festival kapsamında iki ülkenin dizi ve sinema sektörünün yakınlaşması, ortak yapımların gerçekleştirilmesi ve kültürel ve ticari iş birliklerinin arttırılması amacıyla 'Türkiye-Rusya Dizi ve Sinema Endüstri Toplantısı' yapılacak. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT ve Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile ülkemizin önemli dizi ve film yapımcılarından Fatih Aksoy (Medyapım), Timur Savcı (Tims Productions) ve Burhan Özkan’ın da (Maya Production) aralarında bulunduğu sektör temsilcileri katılacak.

Uluslararası Moskova Film Festivali’nin özel konukları ve jüri üyelerinin de yer alacağı Türkiye Resepsiyonu festival kapsamında yapılacak önemli etkinliklerden biri olacak.

Alıntı/ Kaynak: https://tr.sputniknews.com/kultur

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...