20190529

Tarihi rekor: Antalya 3 milyon turist ağırlıyor

Antalya 3 milyon turist ağırlıyor 


Antalya’da 27 Mayıs itibariyla şehre gelen turist sayısı, tarihi bir rekor kırarak, 3 milyonu geçti. Akdeniz’in istisna güzellikteki bu kıyı şehrimiz, dünyada da en çok yabancı turist misafir eden kent merkezleri arasında üçüncü sırada yer alıyor
AYDINLIK / ANTALYA 

Antalya, sezonun ölü dönemi olarak nitelendirilen ocak-şubat-mart aylarında geçen yıllara göre yüzde 50’ye yakın artışlarla büyük başarı yakalayan kent turizmi nisan ayında 1 milyon rakamını aşarken, mayıs ayında ise üç rekora imza attı.

İLK REKOR 2 MİLYON

İlk rekor, bu yıl 9 Mayıs Perşembe itibarıyla kırıldı. Bu tarih itibarıyla kente gelen yabancı turist sayısı ilk kez 2 milyonu aştı. Antalya Havalimanı ile Gazipaşa-Alanya Havalimanı toplam rakamı 2 milyon 15 bin 704 kişi oldu. İkinci rekor ise 25 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşti. 25 Mayıs’ta kente 76 bin 739 turist geldi. Bu sayı ile mayıs ayı gün rekoru kırılmış oldu.

İLK DEFA MAYISTA 3 MİLYON

Üçüncü rekor haberi ise 27 Mayıs Pazartesi günü geldi. Antalya ve Gazipaşa-Alanya havalimanları aracılığıyla kente gelen toplam turist sayısı ilk defa mayıs ayı içinde 3 milyon rakamını aştı. 27 Mayıs itibarıyla toplam turist sayısı 3 milyon 53 bin 965 kişi oldu. Bu rakamın 2 milyon 992 bin 561’i Antalya Havalimanı’na, 61 bin 404’ü ise Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na iniş yaptı.

HEDEF 16 MİLYON

İki ana pazar Rusya ve Almanya ağırlıklı olmak üzere geçen yıl toplam turist sayısında 13 milyon 642 bin kişiyle tüm yılların rekorunun kırıldığı Antalya’da bu yılki hedef ise Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile turizm sektörü temsilcileri tarafından 16 milyon olarak açıklandı.

BUNLAR YENİ REKORLARIN HABERCİSİ

Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, "Bu sezon 50 milyon üzerinde misafir bekliyoruz" dedi ve rekor sayıyı Aydınlık’a değerlendirdi. Ayık, sayılar anlamında 2018 rekor kırıldığını, ancak kişi başına elde dilen gelirler anlamında hala 2014’ün gerisinde bulunduğumuza dikkat çekti. Kişi başı turizm geliri seviyesinde dünya ortalamasının altında olduğumuzu vurgulayan Osman Ayık, gelen turist sayısının rakamlara yansıması için gece başına bir fiyatlamayla ölçülmesi gerektiğini belirtti: "Ziyaretçi sayıları açıklanırken bunların sınır geçişi ile birlikte yapılanları var. Konaklamaların çok kısa olduğu ziyaretler var. Bunlar da ortalamaları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu yüzden geceleme başına kişi başı gelir hesaplaması bizi daha doğru ve gerçekçi rakamlara götürecektir."

EN ÖNEMLİ KAYNAK PAZAR RUSYA

2019 beklentilerine ilişkin, "En önemli kaynak pazar Rusya" diyen Osman Ayık, "Rusya için bu yıl daha da özel. 2019’un Türkiye-Rusya Turizm Kültür Yılı ilan edilmesi, gelirlerin turizm pastasındaki payını önemli ölçüde arttıracak. Sadece bu sezon, rakamlar 6,5 milyona kadar tırmanacak" diye konuştu.

SEKTÖRÜN TALEBİ VİZE SERBESTİSİ

TÜROFED Başkanı, iki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretlerin arttırılması için atılması gereken adımlara dikkat çekti. Vize rejiminde yapılacak olan değişikliğin Türkiye’den de Rusya’ya ziyaretleri de arttıracağını kaydetti. 

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...