20230225

📰✍️ Afet bölgesinde iki hafta: Acıyı dirence dönüştürenlerin öyküsü...

 

Afet bölgesinde iki hafta: Acıyı dirence dönüştürenlerin öyküsü

Sürgü, Polat, Kurucaova, Ören, Kozluca, Dilek... Malatya'nın ilçeleri ve otuza yakın köyünde, yüzlerce kişiyle konuştuk. AFAD, UMKE, Kızılay, güvenlik güçleri, madenciler, sağlıkçılar, görevli ve gönüllüler dahil 10 bini aşkın insanın devlet-millet seferberliğini yerinde gördük.

26/02/202

DEVRİM AŞKIN KARASOY


Sabahtan kalktım ki yerler alaca

Kapıya geçiyi kanlı salca

Bir gardaşım yok ki salam ilaca

Elin sür yarama yar orgun orgun*

Malatya Türküsü 

(*Orgun: Bir işin, bir şeyin dikkat, yetenek, deneyim ve sezgi yardımıyla kavranabilen en zor, en ince yanı.)

Beydağı’nın, Nurhak’ın suyuyla rüzgârıyla beslediği Malatya ovasında yürek ağrısı, can yarası…  Nereden başlarız acının izini sürmeye derken; acısı dirence dönüşen yiğitler, destanlar, türküler tüm heybetiyle yıkıntılar arasından kaldırıyor başını. Yaralar sarılıyor, orgun orgun.

Derdini dermana, acısını umuda çeviren milletimiz en çokta türkülere yaslar sırtını. Malatya da “Yurdumuzun Türküleri” seferlerimizin ana duraklarından biriydi. Bu türküyü de belleğimize önceden kaydetmiştik. Derdini bölüşe bölüşe dermana gelen, zor günlerinde erdemlerine sarılan, üreterek direnenlerin türküsü yine içimize doluyor. “Çekilmeyen dertlerimiz bölüşek”.  

Afet bölgesinde iki hafta: Acıyı dirence dönüştürenlerin öyküsü - Resim: 2

Sürgü, Polat, Kurucaova, Ören, Kozluca, Dilek ve birçoğu eski belde olan otuza yakın köyde, merkez ilçelerde yüzlerce vatandaşımızla konuştuk, dertleştik. Sahada AFAD, Mehmetçik, güvenlik korucuları, madencilerimiz, UMKE, Kızılay, çevre illerden gelen arama kurtarma ekipleri, gönüllüsü, görevlisi 10 bini aşkın insan Malatya’da devlet millet seferberliğini hayata geçirdi.

Çankırı, Sivas ve Elazığ valileri, ekipleri ve kadroları ile birlikte Malatya’nın ilçelerine konumlandı. Arama kurtarma, insani yardım dağıtımı, çadır ve konteyner kurulumunun sevk ve idaresi 24 saat esasına uygun yürütüldü.

ÜÇ SAAT SONRA  DOĞANŞEHİR’DEYDİK

Depremin etki alanındaki en soğuk kentte 6 Şubat günü yoğun kar yağışından tüm köy yolları kapanmıştı. Doğanşehir’de ateş başında, Elazığ Hava İndirme Tugayı’ndan gelen Mehmetçik’le konuştuk: “İkinci depremden üç saat sonra biz Doğanşehir’e ulaştık. Önce yolları açmak için uğraştık. Uzak köylere çadırları, hava yoluyla ulaştırdık.” diye anlattılar. Malatya iki dağın, iki depremin ve en soğuk kışın arasında kalmıştı.

Akçadağ, Doğanşehir gibi Kahramanmaraş ve Adıyaman’a sınır ilçelerde zemin buzla kaplıydı. Birçok vatandaş, hastane ve farklı kamu binalarına yerleştirildi. Geceleri -20’lere düşen dondurucu soğukta çadırları ısıtmak zordu. 18 noktada konteyner kentlerin kurulması için tüm kurum ve ekipler seferber oldu. Vatandaşların geçici yaşam alanları hızla kuruldu.

Afet bölgesinde iki hafta: Acıyı dirence dönüştürenlerin öyküsü - Resim: 3

MALATYA GARI  DEPREMZEDELERE AÇILDI     

TCDD, Malatya Garı’nı depremzedelere açtı. Vatandaşlar vagonlarda, gar binalarında ağırlandı. Sivas’tan gönüllü gelen deneyimli demiryolcular, çevre hattında zorlu görevler üstlendi. Bizler de ekip olarak Sivas’tan gelen vagonlardan birine misafir olduk. 1939’lu yıllarda TCDD bünyesindeki Cer Atölyesinde yapılan, bağrına Cumhuriyet mührü vurulan pulman vagonumuz, sıcak ve güvenli yuvamız oldu. Arama kurtarma faaliyetlerini geç saatlere kadar takip ettiğimiz günlerde Sivaslı ustalar, yolumuzu bekledi, demli çay ve dost sohbetleri ile karşıladılar bizi. Burak Şanlı, eşinin doğumuna sayılı gün kala gönüllü yazılmıştı. “Böyle zamanda elimiz kolumuz bağlı, sıcak evlerimizde oturamazdık.” dedi. Yıldıray Sevimligül ise kurumdan emekli. Deprem haberini alır almaz ekibin başına geçti. Adana Malatya hattı çökmüş. Ana damarları açmak gerekiyor. Sivas ekibi iki ekskavatör ve dokuz servis vagonuyla Malatya’ya yetişti.

Afet bölgesinde iki hafta: Acıyı dirence dönüştürenlerin öyküsü - Resim: 4

‘DEVLET HER ZAMAN 18 YAŞINDA’

Yıldıray ustanın deneyimli önderliği ile kopan kayaların kaldırılması ve altyapı onarımları için geceli gündüzlü bir çalışma başlatıldı. Ustayla sohbette söz demiryollarının özelleştirilme girişimlerine geldi. 

“Devlet Demiryollarımıza bu ülkemizin kurtuluşundan itibaren çok şey borçluyuz. Devlet her zaman 18 yaşında. Her şey devletin olmalı. Gözümüzü açtığımız zaman devletten başka kimseyi görmüyoruz. Devlet Millet iç içe olmalı.” diyor ve ekliyor: “Tüm vatansever demiryolcu arkadaşlarımız koşa koşa gelirdi. Biz biraz daha şanslıydık ki, hizmet bize düştü.”

Emek - Namus - Vatan

www.aydinlik.com.tr/fotogaleri/afet-bolgesinde-iki-hafta-aciyi-dirence-donusturenlerin-oykusu-370753