20171228

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) Teknopark İstanbul açıldı


TAI Teknopark İstanbul açıldı

 28.12.2017 
TAI tarafından, ürünlerin rekabet gücünü artıracak nitelikte uygulamalı çalışmalar yapması adına Teknopark İstanbul'un açıldığı bildirildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) tarafından, ürünlerin rekabet gücünü artıracak nitelikte uygulamalı çalışmalar yapması adına Teknopark İstanbul'un açıldığı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada, TAI'nin, şirket faaliyet alanlarındaki ürünlerin rekabet gücünü artıracak nitelikte uygulamalı çalışmalar yapması adına Teknopark İstanbul'un açıldığı belirtildi.

Şirketin öncelikli projelerinin istenilen zamanda geliştirilmesi ve bitirilmesi hedeflenen merkezde, üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mezun personelin çalışacağı kaydedilen açıklamada, merkezin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla projelere katkı sağlayacağı bildirildi.

Büyük çoğunluk tasarım mühendisinden oluşuyor

Açıklamada, 2 bin 600 metrekarelik alanda faaliyete geçen Teknopark İstanbul'un açılışına, TAI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat, TAI Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ve Teknopark İstanbul Müdürü Kemal Fidanboylu'nun katıldığı belirtildi.

Teknopark bünyesinde bulunan mühendislerle Ar-Ge ve inovasyon alanında faaliyetlerini artırmak isteyen TAI'nin, gerçekleştirdiği istihdamla Türkiye’nin önemli üniversitelerinden mezun kadrolarını oluşturduğu aktarılan açıklamada, Yıldız Teknik, ODTÜ, Koç, İstanbul Teknik ve Bilkent gibi üniversitelerden kadro oluşturulduğu, büyük çoğunluğunun tasarım mühendisi olduğu bildirildi.




TAI/TUSAS iki motorlu daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesine sahip yeni bir insansız hava aracının geliştirilmesi için çalışmalara başladı.

TAI’nin kendi imkanlarıyla başladığı Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli (YFYK) İHA projesi ile, dünya İnsansız Hava Aracı (İHA) pazarındaki orta irtifada uzun havada kalışlı (Medium Altitude Long Endurance, MALE) İHA’ların tümünden daha yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip, keşif, gözetleme, arama-kurtarma, sinyal istihbaratı ve muharip görevler için uygun, gerektiğinde yüksek irtifa operasyonları için de kullanılabilecek yeni bir İHA Sistemi, tamamıyla milli imkanlar kullanılarak tasarlanacak ve üretilecek.




Eskişehir merkezli Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından MALE sınıfı insansız hava araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen 170 HP azami güce sahip, 20 bin ft (yaklaşık 6 bin 600 metre) irtifaya kadar güç kaybı yaşamayan çift turbolu piston PD170 motorlardan 2 adet kullanması planlanan İHA, 750kg’a kadar faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

Elektro-optik ve geniş alan gözetleme kameraları, sentetik açıklık radarı, iletişim istihbarat sensörleri gibi yükleri farklı kombinasyonlarda taşıyabilecek ve TÜRKSAT uydusu üzerinden kontrol ile uzun menzilli operasyonlarda kullanılabilecek.

SİHA'ların (Silahlı İnsansız Hava Araçları) PKK'ya verdirdikleri kayıplar üzerine CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve Can Dündar duruma karşı çıkmış, konuyu sivil kayıplar oluyor diye saptırmaya çalışmışlardı. Ancak TSK zaiyat verenlerin silahlı görüntülerini yayımlamıştı.


Kaynak: www.savunmaveteknoloji.com