20171228

Küçük esnafın büyük marketler ile mücadelesi


Küçük esnafın büyük marketler ile mücadelesi


Küçük esnafın büyük marketler ile mücadelesi
Büyük marketlere karşı ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnaf

Kendi işini yaparak esnaf olmayı isteyenler eskiden beridir bakkal dükkanı açmaktaydı. Artık günümüzde popülerliğini kaybeden bakkal dükkanları yerini zorla olsa da süper marketlere bırakacağa benziyor.

Çünkü büyük marketlerin açılması ve daha da açılacak olması küçük bakkalları nefes aldırmaz oldu. Her geçen gün yenisi açılan ve açılmaya devam edecek olan büyüm market zincirleri ile küçük bakkalları malesef kabusu oldu.

Aynı yol ve mahalle içinde açılışına izin verilen büyük market zincirlerinin açılması küçük bakkal sahiplerini iflasın eşiğine getirdi ve birçok küçük esnaf bu durumdan oldukça şikayetçi.

Belediyelerin küçük bakkal bulunan bölge ve semtlerde büyük market açılışlarına izin verdiği sürece küçük esnafın bu durumu daha da sürecek gibi görünüyor. Kendi ekmeğinin derdinde azla yetinen ve az ile kanaat etmeyi öğrenmiş küçük bakkal sahipleri büyük marketlerin karşında ezilse de hala da ayakta kalmayı sağlayabiliyor. Her ne kadar büyük uğraşlar ile ayakta kalmayı becerebilen bakkallar olsa da kimi dükkan sahipleri çoktan işyerlerini kapatarak mazide kaldı bile. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline getirilen bakkaliyeler ayakta kalmak için belediyelerden aynı semtlerde ve yol üzerlerinde büyük marketlerin açılışlarına izin vermemesini savunuyor.



Küçük esnaf isyanda

Süper marketlerin birbiri ardına açılışları yüzünden malesef züccaciyeden, kozmetiğe,  kuruyemişçisinden giyimcisine kadar tüm küçük esnaf dar boğazda bırakılıyor.

Küçük esnaf malesef ya dükkanını kapatmak zorunda kalmakta ya da dükkanını başka bir yere mecburen taşıyor. Byük marketlerde envaye çeşit bakkal malzemesinin satılması ve ürünleri aramadan bulmak müşterilerin daha çok alışveriş yapmasına neden oluyor ve aylık büyük alışverişini marketlerden yapan müşteriler malesef bakkalara artık hiç uğramıyor. Günlük ekmek, yumurta , gazete tekel ürünlerin satışından ne kadar kazanılıyor sa o kadar kazanarak azla yetinmek zorunda bırakılan bakkal sahipleri eski günlerini mumla arıyor. Hala veresiye sistemle çalışan ve müşterileri kaybetmemek için veresiye alışverişlerine izin veren bakkal sahipleri bir  de bu taraftan darbe yiyor. Zaten az kazanan bakkallar bir de veresiye satışa zorlanınca malesef birçok bakkal sahibi iflas ediyor.

Rekabet ve ticaretin bir ahlakı olması gerektiğini vurgulayan her cinsten küçük esnaf büyük marketlerin oyununa gelmeyeceklerini ve sonuna kadar haklı mücadelelerini sürdüreceklerini bu konuda çözüm arayışında olduklarını belirtmektedir.

Satışların iyice düşmesi ve artık eski günlerdeki gibi kazanç sağlayamadıkları için bir çok bakkal sahipleri bu konuda çözüm arayışında. İmza kampanyaları ile çözüm arayan ve çözüme ulaşacaklarını umut eden esnaflar büyük marketlerle yaşadıkları ayakta kalma mücadelelerini kaybederlerse bir küçük esnaflık daha kaybolarak tarihin tozlu sayfalarında yerini alacak. Buna bir dur demeli ve bakkal ve ssahiplerinin başlatacakları imza kampanyalarını desteklememiz şart.

Eski günlerde ki gibi küçük dükkanlarında aradığımızı bulduğumuz ve bizi hiç bir zaman zor durumda kalmadan sonradan ödemeli de olsa ihtiyaçlarımızı karşıladığımız bakkal sahiplerine bizim de bir borcumuz var.

Süper marketlerin şehir dışında açılışının yapılmasına dair kanuna uyulmadığını ve ara sokaklar dahil tüm küçük esnafın yanı başında dükkanlarını açan büyük marketlerden alışverişlerimizi keserek de küçük bakkalları yaşatabiliriz.

Esnaf ve sanatkarlar odasına yaptıkları başvurularda oda yetkililerin bu konuda bir şey yapamadıkları ve hükümetin bu konu ile ilgileneceklerini ve çözüm bulacaklarının umudu ile her geçen gün daha da zor duruma düşürülen küçük esnafın mağduriyetlerinin giderilerek süper marketin şehir dışına açılması yönünde bir kamuoyu başlatılması ve çözümün biran önce bulunması küçük esnafın tek dileği. Umarız yetkililer büyük marketlere karşı ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnafı bu durumdan biran önce kurtaracak bir yasa tasarısı hazırlamaları ve çözüme kavuşturmaları tek temennimiz. Yoksa küçük esnaf her geçen darboğazla mücadele içinde iflasın eşiğinde yetkililerden kendilerine el uzatmalarını ve geçim kaynaklarının yok olmamasını rica etmektedir.

Büyük marketler müşterinin gözünü boyuyor

Büyük marketlerde toz pembe gösterilen fiyatlarla insanlar avlanmakta ve büyük marketlerin insanların gözlerini karartarak daha çok alışveriş yapmalarını sağlayacak fiyat politikaları geliştirdikleri bir gerçek. Büyük marketler fiyatların daha ucuz olduğu kanaatini vatandaşa yutturdukları sürece iki kilo domates alırken küçük bakkallardan ‘ama bu pahalı’  denmesinin problemini bir an önce çözmemiz gerekmektedir. Oluşturulan fiyat politikalarının bir nevi göz boyama olduklarını insanların ikna edilmesi gereklidir.  Küçük esnaf yok oldukça büyük marketlerde fiyatlarını artırarak daha çok insan mağdur edileceğe benziyor Burada bizlere düşen görev ise buna bir demek için her zaman küçük esnaftan alışveriş yapmayı kendimize borç edinmeli, katkı sağlamayı ihmal etmemeliyiz.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...