20171223

Yabancı İşgaller ve cemiyetlerin rolü


ZARARLI CEMİYETLER

Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler
Bu cemiyetlerin ortak özellikleri
  • Anadolu’nun işgalini kolaylaştırmak
  • İtilaf Devletleriyle işbirliği yaparak onlardan yardım almak
  • Mondros Mütarekesinin maddelerinden istifade etmek
  • Türk topraklarını parçalamak ve bağımsız devletler kurmak
  • Dışarıdan göçmenler getirerek nüfuslarını arttırmak
  • Türk milli birliğini bozmak

  1. Mavri-Mira Cemiyeti: Bu cemiyet İstanbul Rumları ve Fener Rum Patrikhanesi tarafından kurulmuş Merkezi İstanbul’dur. Amacı; Bizans İmparatorluğunu yeniden kurmak, Yunanistan’ın ve Yunan Hükumetinin propagandasını yapmak ve Yunanlıları Anadolu’ya yerleştirmektir.
  2. Etnik-i Eterya Cemiyeti: Kurulan ilk zararlı cemiyettir, ilk kez Yunan isyanı sırasında kurulan cemiyet, sonra diğer zararlı Rum cemiyetlerle beraber Türk topraklarını parçalamak amacıyla faaliyet göstermiş Diğer Rum cemiyetlerine destek vermiştir.
  3. Kordos Cemiyeti : Etniki Eteryanın bir kolu olarak faaliyet göstermiştir.
  4. Pontus Rum Cemiyeti: Üyeleri Trabzon, Giresun, Samsun ve Kuzeydoğu Anadolu’da faaliyet gösterir. Merkezi Trabzon’dur. Amacı; Pontus-Rum Devletini, Batumdan İnebolu’ya kadar uzanan sahilde yeniden kurmaktır. Bu cemiyeti İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi de desteklemiştir.
  5. Taşnak ve Hınçak Cemiyetleri: Cemiyetin merkezi İstanbul’dadı Başta Rumlarla birlikte çalışmışlardır. Amacı; Avrupa’nın büyük devletlerince Mondros Mütarekesinde ve Sevr Antlaşmasında belirtilen bir Ermeni Devletini Doğu Anadolu topraklarında kurmaktır. Cemiyet Hıncak Komitesi ismiyle, Gizli Ermeni siyasi teşekkülleriyle bölücü ilişkiler kurmuştur.
  6. Alyans-İsrailit Cemiyeti: İstanbul’da Makabi ve bu cemiyeti destekleyen Alyans-İsrailit adlı Musevi gençlik teşkilatı tarafından kurulmuş Bu cemiyet Osmanlı vatandaşı olan Yahudilere siyasi ve sosyal haklar tanınmasını istemektedir.

Alıntı kaynak: https://bilginotum.com/2017/02/26/zararli-cemiyetler/

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...