20181230

Osman Hamdi Bey'in doğumgünü

Arkeoloji, müzecilik, kültür ve sanat alanlarında sunduğu katkılardan ötürü saygıyla andığımız Osman Hamdi Bey'in doğumgününü içtenlikle kutluyoruz.

Osman Hamdi Bey, 176 yıl önce bugün, yani 30 Aralık 1842’de İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası tarafından 1860 yılında hukuk tahsili yapmak üzere Paris’e gönderilmiş, bir süre hukuk fakültesine devam ettikten sonra Paris’te Güzel Sanatlar Okulu’na resim derslerine, ara sıra da arkeoloji derslerine devam etmiştir. 1869 yılında İstanbul’a dönen Osman Hamdi Bey çeşitli görevlerde bulunmuş, 1880 yılında memuriyetten ayrılmıştır. 4 Eylül 1881 tarihinde Sultan II. Abdülhamid tarafından Müze-i Hümayun müdürlüğüne atanmıştır. Müdürlüğe girişinden yaklaşık dört ay sonra, 1 Ocak 1882 tarihinde, Sanay-i Nefise Mektebi Müdürlüğüne atanmış ve bu iki müdürlük görevini ölünceye kadar birlikte yürütmüştür. Osman Hamdi Bey'in yaşamı boyunca Müze-i Hümayun ve Türk Müzeciliğine katkılarının küçük bir kısmını hikaye kısmında okuyabilirsiniz. 

Osman Hamdi Bey, 24 Şubat 1910 Perşembe günü, 68 yaşındayken Kuruçeşme’de vefat etmiştir. Cenazesi, kendi vasiyeti üzerine Eskihisar’daki evinin bahçesine gömülmüştür. İzmit-Gebze Eskihisar’daki evi onarılarak; 29 Eylül 1987 tarihinde “Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır.




 

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...