Mete Han'ın, Çinlilere karşı büyük zaferinin(MÖ.204) izleri bulundu. Çoğu Hunlulara ait ünlü kaya resimleri ile meşhur Yin Dağları'nda iki yıl önce, yaklaşık bin metrelik alan içinde kayalara oyulmuş 5 farklı delik keşfedilmişti. Arkeolog Wu Jiacai'ye göre delikler,
Arkeologu Wu Jiacai'ye göre delikler, ataları tarafından araziye işlenen bu "astronomik" kayıtların tarihi ise, Xiongnu'ların (Hiung-nu'lar/Hunlar) efsanevi lideri (Oğuz Kağan Destanının kahramanı) Mete Han'ın MÖ 204'te Çinlileri yendiği ve dağın eteğindeki dua ettiği yıl.
Bu zaferden sonra Büyük Hun İmparatorluğu kurulmuştu. Arkeolog Wu Jiacai'ye göre; gezegenleri simgeleyen deliklerin konumu, o yıldaki gezegen konumlarına uyuyor.
Arkeologlar, iki yıl süren araştırmadan sonra, Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi´ndeki kayalarda bulunan delikleri anlamlandırmayı başardı. Bu Deliklerin Venüs, Jüpiter, Mercury, Mars ve Satürn gezegenlerini temsil ettiği ileri sürüldü.
Bilimsel tez, doğru ise gezegen konumlarının ait olduğu yıl, bu delikleri, Hunluların açtığını gösteriyor. Çince yayınlanan Xinhua sitesinin haberinde yer alan bilgilere göre 2 yıldır üzerinde çalışılan kayalardaki 2 bin yıllık oyuklarının astronomik anlatımlar olduğu savunuldu
İç Moğolistan Normal Üniversitesi arkeoloğu Wu Jiacai, bölgenin başkenti Huhhot´daki (Hohhot) Yin (Yinshan) Dağları´nda Moorstone kayalarında bin metrelik mesafe içinde tespit edilen insan yapısı beş adet oyuğun 2015 yılındaki araştırmaları sırasında bulunduğunu belirtti.
Deliklerin çapları 6 ile 10 cm arasında, derinlikleri ise 2' cm'den, 7 cm'ye kadar değişiyordu. Araştırmacılar önce deliklerin doğal mı yoksa insan yapısı mı olduğun tespit etmeye çalıştılar. Deliklerin insan yapısı olduğu anlaşıldıktan sonra neden oyuldukları araştırıldı.
Mikro-erozyon tarihleme yöntemi ile deliklerin kayalara, MÖ 475 ile 221 arasına tarihlenen Çin’in Savaşan Devletler Döneminin sonlarında yontulduğu belirlendi. Ve yine; Deliklerin Venüs, Jüpiter, Merkür, Mars ve Satürn gezegenlerini temsil ettikleri ileri sürüldü.
Arkeologlara göre, deliklerin arasındaki uzaklık, 5 gezegenin MÖ. 204'deki konumuna uygun. Hatta oyukları açmak için kullanılan kayaların renk ve özellikleri açısından da uygunluk söz konusu. Mars kızıl bir kayaya oyulmuşken, Merkür için dere kenarındaki bir taş kullanılmıştı.