20181222

Selçuklu Sultanı Mesut tarafından yaptırılan Kız Kalesi


KIZ KALESİ
Abşeron’un kalelerinden en büyüğü ve haşmetlisi Bakü’de, İçerişehir’de yerleşen Kız Kalesi’dir. Yüksekliği 28 metre, çapı 16-16,5 metre, duvarlarının kalınlığı dip tarafta 5 metre, yukarı tarafta ise 4 metre olan Kız Kalesi silindir biçimli asıl kaleden ve güney taraftan ona birleşmiş olan büyük destek duvardan oluşmaktadır. Bu yapının hangi amaçla kullanıldığı henüz tespit edilememiştir. Sekiz kata ayrılan kalenin her katı taş tavanlı ve kubbeli yapılmıştır. Bu katlar duvar içine inşa edilmiş taş merdiven aracılığıyla birbirleriyle birleşmiştir.

Kalenin cephesinde, kapının üzerinde büyük bir taşa Kufi hatla yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Burada “Davud’un oğlu, Mesud’un kalesi” sözleri yazılmıştır. Bu kitabe kalenin XII. yüzyılın birinci yarısında #Selcuk Sultanı Mesut tarafından yapıldığını akla getirir. Kız Kalesi hakkında çeşitli efsaneler bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı yerel bir hükümdarın kızının kalenin terasından suya atlamasıyla ilgili olan trajik hikayedir.
2000 yılında Kız Kalesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne, İçeri Şehir ve Şirvanşahlar Sarayı ile birlikte dahil edildi.
Alıntı/Kaynak: 
Türkiye Selçuklu Devleti

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...