20190321

Başkent Ankara'daki Hatti Güneş Kursu


HATTİ GÜNEŞ KURSU


Ankara Sıhhıye Meydanı’nda konumlanmış bulunan ve 1974 senesinde yapılan anıt, küçük bir antik eserin büyütülmüş kopyasıdır aslında.

Hatti Anıtı ülkemizde yapılan Alacahöyük kazılarında gün ışığına kavuşturulan, 24 santimetre yüksekliğine sahip bir dinî objenin aynısı olarak yapılmıştır. Hatti Krallarının mezarlarından çıkarılan ve anıtın aslı olan eser ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde korunup teşhir edilmektedir.

Hatti Anıtı dönemin Belediye Başkanı Vedat Dalokay zamanında Ankara’nın simgesiyapılmıştır. Sıhhıye Meydanı’na yerleştirildiği andan itibaren de Ankara halkının ilgi ve sevgisine sahip olmuştur.
HATTİ GÜNEŞ KURSU

Pek çok insan tarafından Hitit uygarlığına ait bir sembol olduğu düşünülse de işin aslı öyle değildir. MÖ 3000 yılının 3. çeyreği sonrasında yani Eski Tunç Çağı’nda yaşamış olan Hattilere ait bir motiftir.

Bu dönemde yaşayan Hatti Uygarlığı’nda tanrıların hayvan biçiminde yansıtıldığı ve boğanın en önemli simge olduğu söylenebilir. Boğa figürünün Hatti güneş kursu motifinde gök ve güneş kursları ile birlikte kullanılması; tanrıların en kutsalı olan Gök tanrının sembolü olduğu düşüncesini kuvvetlendirmektedir. Tanrılar Yurdu Anadolu söyleminin altını çizen Hatti Güneş Kursu şehrin en bilinen anıtlarından birisidir.
HATTİ GÜNEŞ KURSU HAKKINDA BİLGİ

Ankara’nın sembolü olan Hatti Güneş Kursu hakkında bilgi olarak şunu belirtmek gerekir ki Hatti Güneş Kursu Ankara Üniversitesi’nin de sembolüdür.

Güneş Kursu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün talimatı ile 1935 senesinde Alacahöyük’te başlatılmış olan kazılarda gün ışığına kavuşturulan eserlerdendir. Eserin tahmin edilen tarihi, Hitit uygarlığı öncesini yani Hatti dönemini işaret etmektedir. Tunçtan yapılmış olan ve Hatti Anıtı için de ilham olan Güneş Kursu, binlerce yıl önce dini törenlerde yer almıştır.

Alacahöyük’te bulunduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin fakülte sembolü olarak seçilmiş, Ankara Üniversitesi kurulduktan sonra da Ankara Üniversitesi’nin sembolü olarak kabul edilmiştir.

GÜNEŞ KURSU ŞEKLİ

Güneş Kursu şekli simgesel olarak incelendiğinde sembolün temelinde var olan yuvarlağın dünyayı veya güneşi sembolize ettiği düşünülmektedir. Alt kısımda yer alan çıkıntılara çok fazla yorum yapılmasa da üstteki çıkıntıların bolluk, bereket, çoğalma, üreme olaylarını temsil ettiği düşünülmektedir. Motifteki kuşlar gene çoğalmayı ve özgürlüğü betimlemektedir. Sembol Hitit Güneşi olarak tanınıyor olsa dahi aslında Hititlilerin bölgeye gelmesinden yüzlerce yıl önce Hattiler tarafından kullanıldığı ve krallarının bu sembollerle defnedildiği bir gerçektir.

🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?

ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS  Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...