Manisa'nın Salihli İlçesi Sindel Mahallesi yakınlarında bulunan, 10-15 bin yıllık olduğu tahmin edilen insan ve hayvan ayak izi fosilleri, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Manisa’da doğa tutkunları Salihli İlçesi Sindel Mahallesi’nde bulunan, Kula Yanardağı'nın patladığı ve küllerini saçtığı zamanda oluştuğu düşünülen fosil ayak izlerini görmek için yürüyüş düzenledi. 82 doğa severin katıldığı etkinlikte yaklaşık 12 bin yıllık olduğu düşünülen fosil ayak izlerinin korumasız halini görenler hayal kırıklığı yaşadı. Bölgenin sit alanı ilan edilmesine ve 12 fosil ayak izinin turizm potansiyeli taşımasına rağmen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren vatandaşlar, biran önce fosil ayak izlerinin koruma altına alınmasını istedi. Bölgede bulunan ve halkın ‘Kanlıtaş’ ismini verdiği, mağara devri insanları tarafından çizildiği tahmin edilen kaya resimlerini de inceleyen grup, yapılacak çalışmalarla bölgenin turist çekebileceğini söyledi.
FOSİL AYAK İZLERİ ÇIKARTILIP GÖTÜRÜLMÜŞ
Fosil ayak izlerinin durumuna çok üzüldüğünü dile getiren Spilos Dağcılık Kulübü Başkanı Mehmet Güllüpınar, ayak izlerinin 100 civarında olduğunu, ancak korunmadığı için zamanla 12’ye kadar düştüğünü ifade etti. Bazı kişiler tarafından fosil ayak izlerinin çıkartılarak götürüldüğünü anlatan Güllüpınar, ayak izi fosillerinin mahallenin muhtarı tarafından korunduğunu ve gelen kişilere gösterildiğini söyledi. Güllüpınar, “Yapılan araştırmalarda ayak izlerinin 12 bin yıllık olduğu ifade ediliyor. Volkan patlaması sonucunda oluşan kül tabakasına basan insanlara ait ayak izlerinin 42 numara olduğu ve insan ayak izinin yanında bir hayvana izlerin de bulunduğunu gördük. Bu kültür mirası tamamen korumasız, yok olmaya terk edilmiş durumda. İnsanlar bu ayak izlerini söküp götürse kimsenin ruhu duymaz. Bazıları çıkarılıp müzelere götürülmüş. Hatıra olsun diye insanlar tarafından alıp götürüldüğü, bazılarının da yurt dışına kaçırıldığını duyduk” diye konuştu.