20190329

Büyük düşünür Atatürk’ün eşsiz liderlik vasıfları, tüm dünyaya ışık tutmaya devam ediyor!


"Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” 
- M.Kemal Atatürk
Türk Milletinin gururu, sönmez ışığı büyük düşünür Atatürk’ün eşsiz liderlik vasıfları, tüm dünyaya ışık tutmaya devam ediyor! 

Bu hafta, 26 Mart 2019'da piyasaya cıkan, Filozof ve bilim tarihçisi Robert P. Crease'in "The Workshop and the World: What Ten Thinkers Can Teach Us About Science and Authority (Atölye ve Dünya: On Düşünür, Bilim ve Otorite Hakkında Bize Ne Öğretebilir?" başlıklı kitabı, bu soruları, bilimsel altyapımızın kökenlerini (“atölye çalışması”) ve dünyanın en büyük düşünürlerinden on tanesinin dünyayı şekillendirmedeki rolünü tanımlayarak cevaplıyor. Yazar, halkını uyandıran bir lider ve düşünür olarak M.Kemal Atatürk’ün derin bir güvensizlik döneminde bilim topluluğu ile halk arasındaki ilişkiyi nasıl ele aldığının hikayesini anlatıyor.

New York’ta, uluslararası kabul görmüş bir araştırma kurumu olan Stony Brook Üniversitesinin Felsefe bölümü başkanı olan tarihci yazar Crease, kitabında konuya Francis Bacon, Galileo Galilei, and René Descartes örnekleriyle girerek, bilimin ilk olarak dini ve siyasi otoriteye nasıl meydan okuduğunu gösteriyor. Daha sonra, 17., 18. ve 19. yüzyıllarda bilimsel otoritenin sınırlarını araştırmak için Giambattista Vico, Mary Shelley ve Auguste Comte'e geçen yazar; Max Weber, Kemal Atatürk, ve Edmund Husserl'in bilim topluluğu -“atölye” ile dış dünya arasındaki ilişkiyi, derin güvensizlik ve kaos dönemlerinde nasıl gerçekleştirdiklerini ele alıyor.

Kitap Eleştirmenlerine göre, The Workshop and the World iki önemli konuyu anlamamıza yardımcı oluyor: "şu andaki bilim karşıtı söylemlerin kökeni, ve modern dünyanın dağılmaması için neler yapabileceğimiz."


ALINTI: SOSYAL MEDYA
Atatürk Society of America