20190317
✍️ Salda Gölü’nde yapılaşma tehdidi
Salda Gölü’nde yapılaşma tehdidi
Aydınlık Gazetesi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un daha önce gündeme getirdiği Salda Gölü Millet Bahçesi için ilk adım atıldı. Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Bölgeyi yakından tanıyan Yrd. Doç. Kesici, göl kıyısındaki beyaz alanların tehlike altında olduğunu söyledi
ÖZLEM KONUR USTA
Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alan Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Kararda göl çevresinde daha önce temeli atılan yapıların devamına izin verildi. Göller yöresinde onlarca yıldır çalışma yapan Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Salda Gölü kıyılarına ayak basmak bile hidromanyezit adı verilen beyaz yapıların bozulmasına neden oluyor. 1989 yılında burası sit alanı ilan edilmişti. O zaman çivi çakmak yasaktı şimdi yapılaşmaya göz yumuluyor” dedi.
Salda Gölü ve çevresi hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararı dün Resmi Gazete’de yayınlandı. 472 koordinatla gölün çevresindeki koruma bölgesi belirlendi. Alanın kullanımına ve yönetimine ilişkin usul ve esaslar, planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak. Yrd. Doç. Dr. Kesici, Salda Gölü’nün 1989 yılında birinci derece alanı ilan edildiğini hatırlattı. Kesici şöyle devam etti: “1992 yılında bazı yerler ikinci derece sit alanına dönüştürüldü. 2011de 12 hektarlık alan tabiat parkı ilan edildi. Tabiat parkı ilan edilince cami, kilise, alışveriş dükkanları, kamp alanları yapılabiliyor. Oysa sit alanı olduğunda çivi bile çakmak yasak. Göl ve çevresi aslında 1989 yılında koruma altına alındı. Ama giderek sulandırılmış. Son kararla özel koruma alanı ilan edilerek yapıların girmesine müsaade edildi.”
GÖL İÇİN ÖZEL MEVZUAT HAZIRLANMALI
Resmi Gazete’de yayımlanan kararın dördüncü maddesinde “Onaylı planlarına ve mevzuata uygun olarak ruhsatı alınmış, inşaatı su basman seviyesinde tamamlanmış, yapıların inşaatına ruhsat ve eklerine göre devam edilir” ifadesi yer aldı. Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, “Mevcut yapıların devamına neden izin veriyorsunuz? Sit kuralları geçerli olsa bu yapıları yıkmak zorundaydılar. Çok özel bir ekolojik yapıya sahip olan Salda Gölü tehlike altında. Buraya özel bir mevzuat hazırlanarak mevcut yapıların da önüne geçilmeli” dedi.
Evler ve dükkanlar yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen şubatta yaptığı açıklamalarda Salda Gölü’nde 300 bin metrekarelik bir alanda millet bahçesi yapılacağını dile getirdi. Kurum, gölü ziyaretinde şu açıklamayı yapmıştı: “Biz burayı, çevreyi ve şehirleri korumak adına özel koruma bölgesi ilan edeceğiz. Bu ilan çerçevesinde, buradaki 300 bin metrekarelik bir alanı Salda Millet Bahçesi yapacağız. Bu da bir ilk olacak. Bu Millet Bahçesi projesi çerçevesinde yaklaşık 450’ye yakın bir otopark alanı, geliş ve gidiş yollarını daha iyi yapmak suretiyle, bu bölgeye gelen vatandaşlarımızın bungalov evler ve kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında gezmesini sağlayacak çalışmayı da bu proje içinde yapmış olacağız.”
Üzerine basmak bile zarar veriyor
Salda Gölü, turkuaz rengi suyu ve beyaz kayaç benzeri kıyılarıyla eşsiz bir görünüme sahip. Mars’a benzer özellikler taşıyan dünyadaki iki alandan birinin Salda olduğunu söyleyen Erol Kesici şöyle konuştu: “Mars’ta yaşam düşünülüyorsa, Salda Gölü doğal bir laboratuvar. Sudaki mineraller, kıyıdaki toprak yapısı nedeniyle karnabahar görünümünde hidromanyezit adı verilen beyaz kristaller oluşuyor. Bunlar alglerle minerallerin oluşturduğu canlı yapılar. Üzerine ayakkabı ile basmak bile bu yapıyı öldürüyor. Tıpkı Pamukkale travertenlerinde olduğu gibi, bunların özel olarak korunması gerekiyor. Bu yapıların korunması için yürüme kanalları yapılmalı. Korumazsak kararacaklar. Burada Millet Bahçesi olamaz, yapılaşmanın önü açılamaz. İnsan baskısı bu eşsiz ekolojiyi yok eder. Göller yöresinde kuraklık var. Gölün suyu hem kirlilik hem de kuraklık tehdidi altında. Salda Gölü’ne özel önem vererek korumak zorundayız.
Alıntı/Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/salda-golu-nde-yapilasma-tehdidi-toplum-mart-2019
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...