20190504

🐴 "At dullama" nedir? Türkler atlarının kuyruklarını neden düğümlerlerdi?



Azerbaycan'da Sanduka-Lahit şeklinde mezar taşı. 13.yy Mezar taşının üstüne bir savaşçının tasviri yapılmış. Savaşçının bindiği At'ın kuyruğu Türk usulü düğümlenmiş. Türkler savaşa giderken atlarının kuyruklarını düğümle,savaşçı ölürse düğüm açılır ve At'ın kuyruğu kesilirdi.
Buna "At dullama" denir. Atın sahibi ölürse at "dul" kalmış olur.Türk mitolojisinde At "öte dünya" hayvanıdır.Kadim inanca göre ölen kisiyi At öteki aleme taşırdı.Ölen savaşçı atıyla birlikte gömülürdü.Bunu Türk kurganlarında da görmekteyiz.

Savaşçının elinde tuttuğu Batrak daha sonra Bayrak adını almıştır.Göktürkler ve Hunlar döneminde savaş sonrası kazanılan toprağa batrak saplandığı icin ucu sivridir.Daha sonraları kurgana At ile gömülme işlemi yapılmadığı için lahitlerin üzerine "Atlı savaşçı" betimleri konulmuştur. Lahit selcuklu desenleriyle bezenmiştir.Ayni motifleri kaya resimlerindeki petrogliflerde de görmekteyiz.


📖 Hakas tarihi, gelenekleri ve Türk runik alfabesi

Hakas Devlet Üniversitesi Tarih 1. sınıf öğrencileri için Sibirya Türklerinden Hakasların atalarının MÖ 7.yy'da inşa ettiği kurganların ...