İtalya'da Döner Yasağı Büyüyor, Türkler Tepkili
İtalya'nın tarihi kenti Floransa'da "kentin kimliğini ve yemek kalitesini korumak" için restoranların yüzde 70'inin yerel olma şartı geldi. Kebabın da yasaklanmasına Türk restorancılar tepkili.
Günaydın et lokantalarının kurucusu Cüneyt Asan İtalya'nın mutfak kültüründe oldukça tutucu olduğunu belirtirken, "Floransa'da alınan kararın bir benzeri daha önce Fransa'da
da alındı. İtalyanlar mutfaklarına karşı çok tutucudurlar. Dışarıdan
gelen bir gıda ürününü bile kullanmak istemezler" diye konuştu.
'FAŞİZM YENİDEN HORTLAMAYA BAŞLADI'
Gaziantep'in UNESCO'nun
mutfak listesine tek başına bir kent olarak girmesinin ardından batıda
Türk mutfağına karşı yoğun bir katı tutum içine girildiğini belirten
Asan, "Verona, Floransa gibi şehirler tek başlarına bir mutfağa sahip değiller. İtalya'da
yeniden faşizm hortlamaya başladı. Türk mutfağı dünyanın en lezzetli
mutfağı bunun önüne geçmek istiyorlar" ifadelerini kullandı. Asan son
günlerde Türkiye'de yaşanan politik gelişmelerin de İtalyanların bu kararından rol oynadığını belirtti.
BİNGÖL: İTALYANLAR HAKLI
Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl ise İtalyan yetkililerin aldıkları bu kararda kendi içlerinde haklı olduklarını belirtti.
Bingöl hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada İtalyanların aldığı kararın kendileri açısından doğru olduğunu ifade etti. Bingöl,
"Biz de kendi mutfağımızı korumalıyız. Şu anda 'steak' kültürü kebabı
geçiyor. Kendi kültürümüzü kaybediyoruz. Onlar nasıl koruyorlarsa bizim
de benzer bir yol izlememiz gerekiyor. Fakat bizim de Avrupa'da kaliteli gıda satmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Gerçek Türk döneri ve kebabının Avrupa'da satılması gerektiğini açıklayan Bingöl,
"Etnik mutfakların yok edilmemesi gerekiyor. İtalyanlar bu kararı
alırken sağlıklı uygulamalılar. Bizim oradaki lokantalarımız aynı
zamanda bir elçilik gibi çalışıyor" ifadelerini kullandı.
'İŞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ'
Hollanda'da 10 tane Türk restoranını işleten Meram Lokantaları'nın sahibi Erdoğan İnce ise Türk mutfağının Avrupa'daki
kalitesinin artırılması görüşünde. İnce, "Sözde Türk döneri ve kebabı
yaptığını söylüyor bazı işletmeler ama aslına uygun yapmıyor bazı
işletmeler. İşin bu yönünün geliştirilmesi gerekiyor" ifadelerini
kullandı.
'DİK DURMALIYIZ'
Bünyesinde Kasap Döner, Köylü Güzeli ve İki Satır gibi hem Türkiye
hem de yurtdışında yatırımları bulunan Global Restoran Yatırımları A.Ş
Genel Müdürü Bahar Özürün, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:
"Yurtdışında dönere bakışa farklılaştı. Bir önyargı oluştu. Özellikle terör saldırılarından sonra Paris'te
de yasaklama gündeme gelmişti. Döner yurtdışında kıymadan yapılıyor.
Düşük fiyatlı olmasından dolayı, endişeler artıyor. Bozuk et skandalı da
patlamıştı. Bu vakalar Türklerden değil Pakistanlılar tarafından
yapılan dönerlerde ortaya çıktı. Eti çok kullanan bir sektör olduğundan,
kaçak etçilere bu alana yöneliyor. Yurtdışında dönere bakışta kötüye
giden var. Avrupa
genelinde 1000'e yakın mağazası olan şirketler var. Döner yediğinizde,
tüketicini gözünün önde, gerçekten de lezzetli ve de kabul edilebilir
fiyatlarla protein yiyorsunuz. Bu yüzden dönerin çok daha iyi bir yerde
olması gerekiyor hem Türkiye'de
hem de yurtdışında. Bu bakış açısı değişmeli. Dik durmalıyız. Şu anda
mevcut bir döner zincirimiz yok. Bu yüzden de kaliteli algısı
yaratmıyor. Döneri Avrupa ya taşıyan biziz. Bu algıyı değiştiririz. Almanya'da Türk Dönercileri Derneği ATDİD var. Onlar da orada birlik oluşturmaya çalışıyor. Almanya'da
döner fabrikalarında maaşlı denetmenler çalışıyor. Diğer ülkelerde
varsa da denetimsizlikten kaynaklanmıştır."
(Kaynak:Hürriyet)