20190315

Pertev Naili Borata -Türk halk edebiyatı araştırmaları öncüsü

1998 VEFAT- Pertev Naili Boratav,(d:1907) Türk halk edebiyatı araştırmaları öncüsü Boratav 2000 masal, 40 halk hikâyesi,çocuk oyunları,türküler, tiyatrolar,şarkılar, fıkralar, şiirlerden meydana gelen zengin bir arşiv kurdu. 
CNRS, Sedat Simavi, TC Kültür Bakanlığı ödülleri var.

 


Pertev Naili Boratav anılarında, 1947-1948 ders yılı başlarında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde folklor kürsüsü kurulması için verdiği dilekçenin kabul edilmesiyle kürsünün kurulduğunu, fakat kendisinin Fakülteden uzaklaştırılmasıyla kürsünün nasıl kapatıldığını anlatıyor. (Bkz.: Pertev Naili Boratav, 1991, Folklor ve Edebiyat 1 -1982, İstanbul, Adam Yayınları.)

“Folklor ve Türk Halk Edebiyatı Kürsüsü” profesörü Pertev Naili Boratav’ın yazdığı bir dilekçeye dönemin DTCF Dekanı Hamit Dereli'nin yazdığı 24 Mayıs 1948 tarihli yanıt

Buradaki fotobelgeselde, Bölümün öğretim elemanları ile öğrencilerinin bazı fotoğrafları üzerinden Bölüm tarihçesi panoramik bir bakış eşliğinde görsel bir dille sunulmaktadır.
Prof. Pertev Naili Boratav’ın yazdığı resmi bir yazı sonucunda “Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru Kürsüsü” adıyla 7 Nisan 1947 Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde kurulan bu kürsü Türkiye’de kurulan ilk folklor kürsüsüdür. Pertev Naili Boratav, “Folklor ve Edebiyat I” başlıklı kitabında (1982, İstanbul, Adam Yayıncılık) DTCF’de ilk defa “1937-38 ders yılı sonlarında Türk Halk Edebiyatı dersi” konduğunu (sayfa 88) anlattıktan sonra 1947’de kurduğu Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru Kürsüsü’nün öğretiminin amacını “Türkiye halkının geleneklerini meydana getiren türlü olgular: inanışlar, töreler, törenler, halkbilimleri (halk hekimliği vb.), büyü ve sihirle ilgili işlemler, oyunlar, çeşitli sanat yaratmaları (halk edebiyatı, halk müziği, halk dansları, seyirlik oyunları) ile geleneklere bağlı halk yaşamının çeşitli yönlerinin, çadır ve ev, üretim ve tüketim araçları vb. incelenmesini ve bu alandaki araştırmaların yurt ölçüsünde yönetilmesini, derleme işlerinin örgütlenmesini, derlenen ürünlerin sınıflanmasını ve değerlendirilmesini de üzerine” almak olarak açıklamaktadır.
Boratav’ın görevden uzaklaştırılması ve daha sonra kendisine kadro verilmemesi nedeniyle Kürsü işlevini yitirerek kapanmış, 1980’de “Halkbilim Kürsüsü” adıyla Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek tarafından yeniden kurulmuştur. Kürsü, 1980’lerin başlarında YÖK kararıyla AÜ DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne Halkbilim Anabilim Dalı olarak bağlanmış ve Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı’nın itirazlarına rağmen bu yapılanmada değişiklik yapılamamıştır. Halkbilim Anabilim Dalı, 1993’te Prof. Dr. Nevzat Gözaydın’ın çabalarıyla yeniden bağımsız bir Bölüm olmuştur.
1947’de kurulduğu ilk günden bu yana AÜ DTCF Halkbilim Bölümü’nde öğretim elemanı olarak çalışanlar: Pertev Naili Boratav, Mehmet Tuğrul, İlhan Başgöz, Nermin Erdentuğ, Orhan Acıpayamlı, Sedat Veyis Örnek, Çiğdem Boratav, Ayhan Ataman, Attila Erden, Zafer İlbars, Engin Karadeniz, Gürbüz Erginer, İsmail Engin, Nevzat Gözaydın, Fatma Nüket Tanboğa, Serpil Aygün Cengiz, Çiğdem Kara, Asker Kartarı, Muzaffer Sümbül, Şeref Öz, Mustafa Muhtar Kutlu, Abdurrahim Özmen, Melike Kaplan, Ali Tayfun Atay, Seda Kılınç, İskender Yıldırım, Hasan Münüsoğlu, Pınar Kasapoğlu Akyol ve Fırat Taş.
Alıntı/Kaynak: http://sedatveyisornek.humanity.ankara.edu.tr/au-dtcf-halkbilimetnoloji-belgeligi/

📲 Sosyal Medyadaki Atatürk sayfam: 'Atatürk'ü Anlamak'

  📲 Atatürk'ü Anlamak https://www.facebook.com/turk.ata.anlamak/ by Alp İçöz Takip etmeniz dileğiyle (Takipçi sayımız 4.000)  10 Kasım ...