20191031
🎞 Kazım Mirşan:''1915 deki Çanakkale Zaferi Türklerin İkinci Çanakkale Zaferidir''
Aslında 1915”deki Çanakkale zaferi, Türklerin ikinci Çanakkale zaferidir. Heredot tarihine göre, Türklerin Birinci Çanakkale Zaferi, bundan 2521 yıl önce kazanılmıştır. Onlar için de bir anıt dikmemiz gerekmez mi? Kazım Mirşan ile sohbetlerimizde edindiğim ve ayrıca Mirşan”ın “Erken Türk Devletleri Tarihi” kitabından konu hakkında derlediğim bilgiler şöyle: Heredot”a göre İ.Ö. 516”da Çanakkale boğazının Anadolu kıyıları Perslerin elindeydi. Bizans donanması ile Kadıköylüler, Pers donanmasının gelişini bile beklemeden ülkelerini bırakıp kaçmışlar ve Karadeniz”e açılmışlardı. Önre Bina Başı”nın, bu duruma göre Pers donanmasından önce İstanbul”a geldiği, Ürün Beg”in İstanbul”u işgal ettiği anlaşılıyor.Ürün Beg”in buluşalım dediği başkenti Kavala”nın kuzeyindeki Filip kenti idi. Heredot, buradaki halkı “Ölmek istemeyen halk” diye anlatıyor. Çünkü son ferdine kadar savaşarak ölmüşlerdi..
Tutuk Baş mevkii, Çanakkale mevkiiydi.Heredot Büyük Türk generali ve Tarihçisi Önre Bina Başı”nın M.Ö. 20.07.516”daki Tutuk Baş (Çanakkale) Savaşı”nı şöyle anlatıyor:” yoluğMiltiades, İskitlerin önünden kaçmıştı. Çünkü Kral Darius”un kışkırtığı İskit göçebeleri Gelibolu”ya kadar inmişti.”Türk tarihçi Hoytı Tamır ise bu durumu şöyle anlatıyor:”20.07.516 günü (M. Ö.) Ok atların başkentine vardım. Dokuzuncu ayda Azak gölü kıyısında toplandık. Güzün, Asur”a saldırdım.Böylece Bü At Ögim”e karşı, Darius”un ordu sevk etmesini önledim.”Bilge Kağan ise Yoluğ Tigin”in ağzından şöyle diyor:”26 yaşımda, Pers kavmi Kırgızlara düşman oldu. İşim ırmağını geçip Perslere saldırdım. Ordusunu sançtım.”Bu savaş Heredot”un uzun uzun anlattığı Darius”un Bilge Kağan”a yenildiği savaştır. Önre Bina Başı da bu savaşı anlattıktan sonra ”İçüy Ök”ü (yani bugünkü Yunanistan”ı) ve Ög At Oğur”u (İonları) egemenliğim altın aldım” diyor.
Önre Bina Başı, Ökül Tigin ölüp, henüz kurultay toplanmadığı ve Bilge Kağan tahta oturmadığı için, oyalama savaşı vermekte ve nihai zaferin hakan tarafından kazanılması için zemin hazırlamaktadır.Bu duruma göre, Önre Bina Başı Çanakkale”de Perslerin müttefikleri ile savaşmıştır. Pers donanması ise Söke yakınlarındaydı. Sonunda Marmara”ya gelirler ve Avrupa yakasındaki kentleri harap ederler. Karluklar ise Kafkas cephesinde Perslere yenilince Önre Bina başı Çanakkale işgalini kaldırır ve ordu toplamak üzere İşim ırmağı oklarına gider. Fakat onlar asker vermeyince Karluklardan asker alarak Kafkas cephesine gelir ve Asur üzerine sefer düzenleyerek Karlukların öcünü alır. Sonuçta, Çanakkale ve İstanbul, Türk işgalinden çıkar, fakat Türük Bil devletinin Kafkas ve Doğu Anadolu sınırları Perslere karşı emniyete alınmış olur.
Türükler Babil”e sefer düzenleyince Darius da karşılık olarak Babil”i geri aldıktan sonra 513”te Susa dan sefere çıkar. İstanbul Boğazı üzerine bir köprü kurup bütün halklardan 700 bin kişilik bir ordu toplar. İonları da Tuna üzerinden seferber eder, ve Ök Ür Bud”u yok eder. Bu haber Önre Bina Başı”ya ulaşınca Türük ordusunu At Uyun Köl”e (Bugünkü Zemlanskaya gölü kıyısına) toplar. Ancak Darius”un ordusu çok büyük olduğundan ve hakan da tahta oturmadığından bekler. Darius”un ordusu yetişince, onların gözü önünde süvari olan Türük ordusunu harekete geçirerek Darius”u Astarhan”a, sonra da Bilge Kağan”ın bulunduğu Ür Arpa mevkiine doğru çeker. Darius nehri geçmek üzere iken saldırıya geçilir ve ordusu kısmen imha edilir. Darius”un bir savaş hilesi yaparak terk ettiği karargah bölgesinde Türgişler yağmaya girişip savaş dışı kaldığından, Önre Bina Başı, kalan Pers ordusuna saldıramaz. O sırada hakan de yetişir ve Türgişleri cezalandırır.Bundan sonra İ.Ö. 504 yılında Oğuzlar Çin”e girdi ve orada devlet kurdu. Bilge Kağan istemeye istemeye saldırdı ve Oğuz egemenliğini kaldırmak istedi, Ancak onun ölümünden sonra Oğuzlar Çin”e egemen oldu.Bilge Kağan İ.Ö. 494 yılında öldü, Yuğ töreni 489”da yapıldı.
Alıntı/Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=OsNvva2eLZc
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...