20191130

🇹🇷🗣'Türklük yüreğini dağlasın gayri' - 10 Kasım 1938

🇹🇷'Atatürk ve Bozkurt Sevgisi'

Atatürk ve Bozkurt Sevgisi

Bozkurt Türk tarihinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bozkurt nedir diye bir araştırma yapıldığında bir çok kaynak görülür. Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı, Göç Destanında Bozkurt çok sık kullanılmıştır. 

Atatürk'ün Bozkurt'a bakış açısı nedir?

Mustafa Kemal Atatürk, hiç şüphesiz Bozkurt'a ayrı bir önem vermiştir. Türk tarihinde çok önemli bir yer tutan ve Türkler için adeta bir kurtuluş sembolü olan Bozkurt, belki de daha çok Atatürk zamanında Cumhuriyet kuruluşunda öne çıkmış bir sembol olmuştur.

Fransızların sembolü horoz, Rusların sembolü ayı ise, Türklerin sembolü de bozkurttur. Atatürk, Türk milliyetçiliğini ve Türklüğü son derece önemsemiş ve Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan “bozkurt” motifini de ayrı bir önem vermiş ve bunu da göstermiştir.

Atatürk,1922’de bozkurtlu pul çıkarmış ve ardından da farklı bozkurtlu pullar piyasaya sürülmüştür.


Atatürk’ün emriyle, 5 Aralık 1927’de tedavüle çıkarılan 5 liralık paranın üstünde bozkurt motifi bulunuyordu.

Türk'ün Sembolü Bozkurt

Atatürk’ün talimatlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet armasını seçmek için 1925’te bir yarışma açmış, yarışmayı Namık İsmail’in “bozkurt” figürlü eseri kazanmıştır. Diğer yandan, Atatürk’ün isteğiyle 1935 yılında Bozkurt markalı bir sigara çıkartılmıştır. Atatürk bozkurtu Türk’ün sembolü olarak benimsemiştir. Öyle ki, çalışma masasında, çağırma zili dahi bozkurt motifidir.

Atatürk hem Bozkurt ismini hem de Bozkurt sembolünü ya da figürünü birçok yerde kullandığı anlaşılmakta ve görülmektedir. Türk tarihi içinde Türk ve Bozkurt’u devlet hayatının her kademesinde öne çıkaranların ilki göktürkler oldu. Göktürkler'den önce de Bozkurt figürü kullanılmıştır. Tarihimizde en yoğun ve değişik şekillerde kullanıldığı dönem ise cumhuriyetin kuruluş yılları olmuştur.




Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri türbesinin giriş kapısındaki Bozkurt figürüdür. Ayrıca atalarımızın Anadolu’ya ilk geldikleri Selçuklu döneminde yapılan Sivas Gök Medrese'ninkapısında da Bozkurt sembolü özellikle dikkat çeker.

Atatürk ve Bozkurt Sevgisi
İlk yolcu gemisine "Bozkurt" ismini vermiştir.Petrol Ofisi’nin arması“Bozkurt” olmuştur.Türk’ün milli simgesi olan “Bozkurt’u”, yeni Türk Devleti’nin paralarının ve pullarının üzerinde kullanmıştır.
TBMM, daha Cumhuriyet ilan edilmeden çıkarttığı 1922 ve 1930 tarihli Bozkurt’lu pul.




Milli Egitim Bakanlıgının girisine, Türk’lerin Ergenekon’dan çıkısını temsil eden bir resim yaptırmıştır.Yerli malı olarak üretilmeye baslayan bir sigaraya “Bozkurt” adını uygun görmüştür.Türk izci Ocagı bünyesindeki çocuklara “Yavru Kurt” ismini vermiştir.Fuat Köprülü’nün kendisine: “Türkiyat Enstitüsü’nün ambleminin nasıl olması gerektigini sordugunda…”“Karlı Tanrı Daglarının önünde elinde mesale tutan bir "Bozkurt" olsun, demiştir.



Türk Ocaklarının amblemini “Bozkurt” yaptırmıştır.Türk isbirlgi ve Kalkınma idaresi Baskanlıgının amblemini “Kurtbası” yaptırmıştır.Ankara Üniversitesi’nin diplomalarının alt kösesine “Kurtbası” amblemi koydurmuştur.Çalısma masasındaki çagırma zili küçük bir “Bozkurt” heykelidirDaha buna benzer çalışmaları uzatabiliriz. Ancak Mustafa Kemal Atatürk her fırsatta Bozkurt simgesini kullanmış ve ismini her yere kazımıştır.


Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı Açılıyor

Türk Dünyası
25 Mart 2018 15:51

Burdur’a bağlı Tefenni Belediyesi Antalya, Muğla yollarının ayrıldığı kavşağa Türk Bayrağına sarılan Bozkurt anıtı yaptı.

Bozkurt Anıtı’nin üzerinde şu satırlar yer alıyor. ” Atatürk’ün emriyle 1936 yılında Kahramanmaraş’ta yaptırılan Bozkurt Anıtı. 28 Teşrini Sani 335 (28 Kasım 1919)

Cuma günü Türk Maraş Silah Gücü ile inen bayrağını iman gücü ile yediden dalgalandırdı.”

Tefenni Belediyesi Başkanı Ümit Alagöz’ün Bozkurt anıtı ile ilgili yaptığı açıklama da şunları söyledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün direktifleri ile 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesinde yaptırılan “Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli”den esinlenerek yaptırmış olduğumuz Anıt Heykel, İlçemiz Antalya ve Muğla kesişiğindeki döner kavşakta uygulanmıştır.” dedi.

 


✍️ 🇹🇷 🏋🏻 Naim’in dünyayı (ayağa) kaldırışı - Tunca Arslan

Naim’in dünyayı (ayağa) kaldırışı 
Tunca Arslan

Öncelikle seyirci sayısıyla tanımlanan popüler yerli yapımların rekabete giriştiği şu günlerde şaşırtıcı biçimde 908 salonda birden gösterime giren ama hedeflenen gişe başarısının uzağında kalan bir film olarak dikkat çekiyor “Naim: Cep Herkülü”. Yılın seyirci şampiyonu olacak gibi görünen “Recep İvedik-6”nın gösterildiği salon sayısı 633 iken, yaklaşık üçte bir oranda avantajı bulunan “Naim”, çok ama çok gerilerden gelmekte. Oysa bir “Mustafa Uslu filmi” olarak eli yüzü düzgün bir çalışma olduğu, Uslu’nun yapımcılık imzasını taşıyan çoğu filmden (“Müslüm” hariç) çok daha fazla kalite barındırdığı söylenebilir. Fakat ticari sinemanın olmazsa olmazlarından uzak durduğu, aşka, drama, acıya, mendil ıslattırmaya ya da çılgın komediye hiç yer vermediği için seyircinin ilgisini çekmemiş durumda.

Öykü, dünya ve olimpiyat şampiyonu Naim Süleymanoğlu’nun Bulgaristan’da Türk azınlık bir ailenin çocuğu olarak halter sporuyla tanışmasıyla başlayıp kısa süre milli takıma seçilerek üst üste başarılar kazanarak dünyaya açılmasıyla gelişiyor. Ülkede Türklere yönelik baskı politikalarının artmasıyla içinde biriken öfkeyi dışa vuramaması, adının değiştirilerek Naum Şalamanov olması ve en sonunda 1986’da Melbourne’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası sırasında kaçarak-kaçırılarak Türkiye’ye iltica etmesi ise filme kendi çapında aksiyon ve heyecan boyutu katıyor.

SPOR VE SİYASET

Özer Feyzioğlu’nun ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu 140 dakikalık film, senaryonun Barış Pirhasan’ın elinden çıkmasının da etkisiyle belli bir ritim tutturarak ilerliyor, neticede biyografik bir öykü anlatılması nedeniyle gerçeklere bağlı kalmaya gayret ediliyor ama her Mustafa Uslu filminde olduğu üzere kimi yerlerde de bire bin katılıyor. Örneğin, Naim’in 12 Eylül nedeniyle Türkiye’den kaçarak Avustralya’ya yerleşen üç dört kişilik ülkücü bir grubun iki yıla yayılan organizasyonuyla kaçırılmış olması, elçiliğin, hükümetin falan işe sonradan dahil olması ne derece gerçek, ne derece inandırıcı? Tabii ki değil! Yine de Naim’i evinde saklayan ülkücülerden birinin “Biz Türkiye’den kaçtık, sen Türkiye’ye gitmek istiyorsun... Bulgaristan’da, spor yapabilmen için senin yaşını büyütmüşler; Türkiye’de ise 17 yaşında bir çocuğu asabilmek için yaşını büyüttüler” gibisinden laflar etmesi, akılda kalıcı.

ÖNCE SOSYALİZM KOVULDU

Sportif boyutun, kaldırılan ağırlıkların, madalya ve rekorların ötesinde filmin odaklandığı nokta ise Todor Jivkov yönetiminin Türkleri kimlik değişikliğine zorlaması ve Naim’in bunu tüm dünyaya duyurabilmeyi amaçlaması. Bu açıdan sporun, politik propaganda ve protesto için önemli bir araç olarak kullanılmasını hayli başarılı biçimde işlemiş “Naim: Cep Herkülü”. Aynı biçimde, Türk azınlıktan çok daha önce sosyalizmin kovulmuş olduğu Bulgaristan gerçekleri de hamasete kaçılmadan aktarılmış, ucuz ve düşmanca bir dil benimsenmemiş. Naim’in Türkiye’ye ilticasından sonra, kendisini yetiştiren Bulgar antrenörle olimpiyatlar sırasında karşılaşması, çok iyi kotarılmış bir sahne örneğin.

İki yıl önce 50 yaşındayken yaşama veda eden Naim Süleymanoğlu’nu ve küçüklüğünü canlandıran Hayat van Eck ile Deniz Ali Cankorur başta olmak üzere, Yetkin Dikinciler, Gürkan Uygun, Selen Öztürk, kısacık doktor rolünde bence harikalar yaratan Mehmet Esen gibi isimlerin iyi oyunculuklarıyla da değer kazanan bir film var karşımızda.

Haklılık içerecek biçimde bazı sinematografik-estetik kusurlarından söz edilebilir “Naim”in... Ama kendi adıma Atlas’ın büyük salonunda toplam 15 kişi olarak seyrettiğim filmden olumlu duygularla ayrıldığımı belirteyim. Ve fark ettim ki dünyayı (ayağa) kaldıran Naim Süleymanoğlu’nu çok çabuk unutmuşuz.

Alıntı/Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/naim-in-dunyayi-ayaga-kaldirisi-tunca-arslan-kose-yazilari-kasim-2019


''Yaşa, Var ol, Türk Kadını''... 🇹🇷🙋🏻‍♀️Emine Arslan Dünya Şampiyonu🧿

Haluk Bilginer'e o ödülü neden verdiler?

👁🔎'Gardrop Atatürkçüleri' 
'Sanatçı' etiketli Truva atları
------

“Haluk Bilginer’in ödülüne inanmam!” başlıklı yazısında, “Ezel dizisinde Haluk Bilginer’in Atatürk’ün tıpkısı makyaj yapıp sonra Atatürk’ün başına sıkılıp öldürülmesi sahnesini bu millet unutmayacaktır.''
✍️ Nihat Genç 
-------
''Bir sanatçı, yaptığı işte ne kadar başarılı olursa olsun, Türk milletinin en yüksek değeri verdiği büyük önderi Mustafa Kemal Atatürk'e saygı duymuyorsa, dahası sanki Atatürkçüymüş gibi vatansever insanların duygularını sömürüyorsa, o maskeyle dolaşıyorsa, vatanı seven bir Türk için o 'sanatçı' etiketli kişinin sanatının (yaptığı işin) hiç bir karşılığı yok! Anlamsız! Ve bu kişiye verilen ödülü alkışlayanları da üzüntüyle karşılıyorum.''
✍️ Alp Icoz











20191129

🎞 🗣🇹🇷 'Medeni Kanun' Türk kadını için ne anlama geliyor?


20191128

Fatma Refet Angın (1915-2010)


Fatma Refet Angın
(1915-2010)
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın öğretmeni. Angın çalışkan ve zeki bir çocuk olduğu için ilkokula 3. sınıftan başlamıştır. Hayatı boyunca defalarca kez Atatürk'le karşılaşmıştır.

Büyük Selçuklu Sultanları ve Komutanlarının Kökeni Hakkında bir Araştıma



İRAN BÜYÜK SELÇUKLU SULTANLARI VE KOMUTANLARININ ADLARININ KÖKENİ HAKKINDA KÜÇÜK BİR ARAŞTIRMA...

Temir Yalığ (Demir Yaylı) Dukak (Türkçe)
Oğlu Selçuk Beğ (Türkçe)
Oğulları :
Arslan Yabgu (Türkçe)
Mikail (Kelime kökeni İbranice kaynaklı Arapça)
Mikail oğlu Tuğrul Beğ (Türkçe),

1-Mikail oğlu Çağrı Beğ (Türkçe)

Arslan Yabgu oğlu Kutalmış (Türkçe)
Çağrı Oğlu Alp Arslan (Türkçe)
Oğulları :
Melik Şah (Melik : Arapça – Şah : Farsça)
Tutuş (Türkçe)
Tekiş (Türkçe)
Arslan Argun (Türkçe)

2-Melikşah oğlu I.Mahmud (Arapça)

Melikşah oğlu Berkyaruk (Türkçe)
Melikşah oğlu Muhammet (Mehmet) Tapar (Muhammet / Mehmet : Arapça- Tapar : Türkçe)
Melikşah oğlu Sencer (Türkçe)

3-BAĞLI BOY BEYLERİ VE KOMUTANLAR (1040-1157 Arası);

1 Emir Yağmur (Türkçe)
2 Emir Anasıoğlu (Türkçe)
3 Emir Buka (Türkçe)
4 Emir Göktaş (Türkçe)
5 Emir Mansur (Arapça)
6 Emir Sabuk (Türkçe)
7 Emir Sabuktekin (Türkçe)
8 Emir Gümüştekin (Türkçe)
9 Emir Alturgan (Türkçe)..
10 Emir Alturganoğlu Aksungur (Türkçe)
11 Emir Aksunguroğlu Zengi (Türkçe “Zengin” sözcüğünden bozulmuş olması muhtemel)
12 Emir Bekçi (Türkçe)
13 Emir Bekçioğlu Afşın (Türkçe)
14 Emir Eksük (Türkçe)
15 Emir Eksükoğlu Artuk (Türkçe)
16 Emir Artukoğlu Sökmen (Türkçe).
17 Emir Erbasgan (Türkçe)
18 Emir Erbasganoğlu Kurtçu (Türkçe)
19 Emir Umurtekin (Türkçe)
20 Emir Uvak (Türkçe)
21 Emir Uvakoğlu Atsız (Türkçe)
22 Emir Sanduk (Türkçe)
23 Emir Tavtavoğlu (Türkçe)
24 Emir Çavlı (Türkçe)
25 Emir Arslantaş (Türkçe)
26 Emir Türkmen (Türkçe)
27 Emir Dimlaç (Bilinmiyor/Türkçe sesli uyumuna aykırı)
28 Emir Dimlaçoğlu (Bilinmiyor/Türkçe sesli uyumuna aykırı)
29 Emir Tarank (Türkçe)
30 Emir Tarankoğlu (Türkçe) . . .
31 Emir Danişment (Danışman) (Türkçe)
32 Emir Savtekin (Türkçe)
33 Emir Suvartekin (Türkçe)
34 Emir Saltuk (Türkçe)
35 Emir Mengücük (Türkçe)
36 Emir Çavuldur (Türkçe)
37 Emir Aytekin (Türkçe)
38 Emir Porsuk (Türkçe)
39 Emir Belek (Balak) (Türkçe)
40 Emir Sadak (Türkçe) 
41 Emir Tutak (Türkçe)
42 Emir Davdav (Türkçe)
43 Emir Davdavoğlu (Türkçe)
44 Emir Alp Yülük (Türkçe)
45 Emir Dolat (Devlet) (Türkçe)
46 Emir Şöklü (Şökli) (Türkçe)
47 Emir Gümüştekin Candar (Türkçe)
48 Emir İsa Börü (İsa : İbrani kökenli Arapça- Börü: Türkçe)
49 Emir Çubuk (Türkçe)
50 Emir Karatekin (Türkçe)
51 Emir Çaka (Türkçe)
52 Emir Altuntak (Türkçe)
53 Emir Humartekin (Türkçe)
54 Emir Humartaş (Türkçe)
55 Emir Türşek (Türkçe)
56 Emir Ayaz (Türkçe)
57 Emir Kumaç (Türkçe)
58 Emir Bozan (Türkçe)
59 Emir Çökermiş (Türkçe)
60 Emir Yağıbasan (Türkçe)
61 Emir Yağısayan (Türkçe)
62 Emir Anuştekin (Türkçe)
63 Emir İnaloğlu (Türkçe)
64 Emir İnaloğlu Togan Arslan (Türkçe)
65 Emir Bulaç (Türkçe)
Şenol Soydan
Kocaeli - 14/11/2016

Melih Cevdet Anday

🎞 ❝Yeniden dünyaya gelsem yine istisnasız kuş beslerdim❞

20191127

Kızılderililer ve Türkler


2-4 Temmuz 1999 tarihleri arasında Denizli’de yapılan “Yedinci Türk Dünyası Dostluk Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı”na katılan Onayda Kızılderili kabilesi reisi ve Amerika Yerlileri Sosyal İşler Daire Başkanı M. Franklin Keel’in konuşması kurultaya katılan delegeler üzerinde derin tesirler bıraktı. 

Kızılderililer hakkında geniş bilgi veren Keel, Kızılderililerin (atalarının) Baykal Gölü ve Yenisey-Tuva bölgelerinden Amerika kıtasına, Alaska üzerinden göç ettiklerini ifade etti. Kızılderililer ile Türklerin DNA testlerinin aynı olduğunu ve ayrıca “Y” kromozomu uzerindeki bir bolgenin sadece yeryüzünde Türkler ile Kızılderililerde bulunduğunu söyledi. 
  • 🗣💬  Kızılderililerin konuştukları dillerdeki kelime benzerlikleri olduğu gibi, 
  • ⭐️🌙  halı, kilim ve el işlerindeki desenlerin aynı olduğunu, 
  • 🧿  örf, âdet ve geleneklerde de çok büyük benzerlik olduğunu 
ifade etmiştir.


Buzul Çağı’nın en şiddetli döneminde, M.Ö 34.000 - M.Ö 30.000 yıllarında, dünyadaki suyun önemli bir bölümü büyük kıtasal buz katmanları halindeydi. Bunun sonucunda, Bering Denizi bugünkü düzeyinden yüzlerce metre daha aşağıdaydı ve Asya ile Kuzey Amerika arasında, adına Beringia denilen, bir kara köprüsü oluştu. İşte ilk kızılderililerin, Asya’dan Amerika kıtasına göçleri bu kara köprüsü sayesinde olmuştur.

Kızılderililerin aslının nereden geldiğine dair 40 yıl araştırma yapan Ethel Steawert, belgelerle Kızılderililerin Türk soyundan geldiğini ispatlamıştır. Kızılderililerin büyük bir çoğunluğu ise Uygur ve Nayman Türkleri ile diğer Türk kabileleridir.

M. Franklin Keel kurultayda yaptığı konuşmada: 
DNA testlerinde Kızılderililerin Türk asıllı olduklarının anlaşıldığını, ben Türk kurultayına katılarak ve Türkiye’de bulunmak suretiyle daha iyi hissettim. Biz Kızılderililer Türk olmaktan çok mutluyuz... Amerika’da bir çok bölgede yer isimleri Türkçe olduğuna dair bazı bilgiler vardır. Ama bu konu, derinlemesine araştırılmadı... Türk Dünyası kurultayına katılmaktan çok mutluyum. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türkler, bu kurultayda toplanmışlardır. Kurultayı çok güzel buldum. Burada çok değişik topluluklar temsil ediliyor. Kültür alışverişinde bulunuyorlar. Kültür çok önemli bir faktör. Türk insanında tespit ettiğim en büyük hazinenin, kalplerinin zenginliği olduğunu gördüm. Dostlukların samimiyeti ve derinliği, bu samimiyet ve derinlik biz Kızılderililerde de aynen böyledir. Yakut Türkleri ile tanışma fırsatım oldu. Çok nazik ve kibar insanlardı. Tıpkı benim kuzenlerim gibi gözüküyorlardı. Benzerlikler çok fazla... Bozkurt, biz Kızılderililerde de semboldür. Hatta Kızılderililerde Bozkurt isimli kabile vardır. Eğer buraya Amerika’daki Kızılderililerden daha çok getirmek kısmet olsaydı, onlar da sizinle görüşmekten çok çok mutlu olacaklardı, tıpkı benim gibi. Gidince Türk asıllı insanlarda gördüğüm, bizimle aynı olan özellikleri kabileme anlatacağım...”
New York Times’ın (Bilim) ekinde Amerika’ya ilk ayak basanlar haritasında, ilk gelenlerin Türkler olduğu gösterilmektedir. Fransız dil bilimcisi Dumesnil, Kızılderili dilinde 320 Türkçe kelime tespit etmiştir.

Mesela: Siyu kabilesi aslında Türkçe kelimedir ve Su Kabilesi anlamına gelir.
Bir kızılderili atasözü: "Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli. (Siyu = Su Kabilesi)"

Şu anda Kızılderililerin nüfusu 2.5 milyon olup, soylarını koruma mücadelesi vermektedirler.


YORUM:

🖼 Bir Anadolu hümanizması fotoğrafı...🐄🧍‍♀️

🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?

ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS  Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...