Atatürk ve Bozkurt Sevgisi
Bozkurt Türk tarihinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bozkurt nedir diye bir araştırma yapıldığında bir çok kaynak görülür. Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı, Göç Destanında Bozkurt çok sık kullanılmıştır.
Atatürk'ün Bozkurt'a bakış açısı nedir?
Mustafa Kemal Atatürk, hiç şüphesiz Bozkurt'a ayrı bir önem vermiştir. Türk tarihinde çok önemli bir yer tutan ve Türkler için adeta bir kurtuluş sembolü olan Bozkurt, belki de daha çok Atatürk zamanında Cumhuriyet kuruluşunda öne çıkmış bir sembol olmuştur.
Fransızların sembolü horoz, Rusların sembolü ayı ise, Türklerin sembolü de bozkurttur. Atatürk, Türk milliyetçiliğini ve Türklüğü son derece önemsemiş ve Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan “bozkurt” motifini de ayrı bir önem vermiş ve bunu da göstermiştir.
Atatürk,1922’de bozkurtlu pul çıkarmış ve ardından da farklı bozkurtlu pullar piyasaya sürülmüştür.
Atatürk’ün emriyle, 5 Aralık 1927’de tedavüle çıkarılan 5 liralık paranın üstünde bozkurt motifi bulunuyordu.
Türk'ün Sembolü Bozkurt
Atatürk’ün talimatlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet armasını seçmek için 1925’te bir yarışma açmış, yarışmayı Namık İsmail’in “bozkurt” figürlü eseri kazanmıştır. Diğer yandan, Atatürk’ün isteğiyle 1935 yılında Bozkurt markalı bir sigara çıkartılmıştır. Atatürk bozkurtu Türk’ün sembolü olarak benimsemiştir. Öyle ki, çalışma masasında, çağırma zili dahi bozkurt motifidir.
Atatürk hem Bozkurt ismini hem de Bozkurt sembolünü ya da figürünü birçok yerde kullandığı anlaşılmakta ve görülmektedir. Türk tarihi içinde Türk ve Bozkurt’u devlet hayatının her kademesinde öne çıkaranların ilki göktürkler oldu. Göktürkler'den önce de Bozkurt figürü kullanılmıştır. Tarihimizde en yoğun ve değişik şekillerde kullanıldığı dönem ise cumhuriyetin kuruluş yılları olmuştur.
Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri türbesinin giriş kapısındaki Bozkurt figürüdür. Ayrıca atalarımızın Anadolu’ya ilk geldikleri Selçuklu döneminde yapılan Sivas Gök Medrese'ninkapısında da Bozkurt sembolü özellikle dikkat çeker.
Atatürk ve Bozkurt Sevgisi
İlk yolcu gemisine "Bozkurt" ismini vermiştir.Petrol Ofisi’nin arması“Bozkurt” olmuştur.Türk’ün milli simgesi olan “Bozkurt’u”, yeni Türk Devleti’nin paralarının ve pullarının üzerinde kullanmıştır.
TBMM, daha Cumhuriyet ilan edilmeden çıkarttığı 1922 ve 1930 tarihli Bozkurt’lu pul.
Milli Egitim Bakanlıgının girisine, Türk’lerin Ergenekon’dan çıkısını temsil eden bir resim yaptırmıştır.Yerli malı olarak üretilmeye baslayan bir sigaraya “Bozkurt” adını uygun görmüştür.Türk izci Ocagı bünyesindeki çocuklara “Yavru Kurt” ismini vermiştir.Fuat Köprülü’nün kendisine: “Türkiyat Enstitüsü’nün ambleminin nasıl olması gerektigini sordugunda…”“Karlı Tanrı Daglarının önünde elinde mesale tutan bir "Bozkurt" olsun, demiştir.
Türk Ocaklarının amblemini “Bozkurt” yaptırmıştır.Türk isbirlgi ve Kalkınma idaresi Baskanlıgının amblemini “Kurtbası” yaptırmıştır.Ankara Üniversitesi’nin diplomalarının alt kösesine “Kurtbası” amblemi koydurmuştur.Çalısma masasındaki çagırma zili küçük bir “Bozkurt” heykelidirDaha buna benzer çalışmaları uzatabiliriz. Ancak Mustafa Kemal Atatürk her fırsatta Bozkurt simgesini kullanmış ve ismini her yere kazımıştır.
Bayrak Tutan Bozkurt Anıtı Açılıyor
Türk Dünyası
25 Mart 2018 15:51
Burdur’a bağlı Tefenni Belediyesi Antalya, Muğla yollarının ayrıldığı kavşağa Türk Bayrağına sarılan Bozkurt anıtı yaptı.
Bozkurt Anıtı’nin üzerinde şu satırlar yer alıyor. ” Atatürk’ün emriyle 1936 yılında Kahramanmaraş’ta yaptırılan Bozkurt Anıtı. 28 Teşrini Sani 335 (28 Kasım 1919)
Cuma günü Türk Maraş Silah Gücü ile inen bayrağını iman gücü ile yediden dalgalandırdı.”
Tefenni Belediyesi Başkanı Ümit Alagöz’ün Bozkurt anıtı ile ilgili yaptığı açıklama da şunları söyledi.
”Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün direktifleri ile 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesinde yaptırılan “Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli”den esinlenerek yaptırmış olduğumuz Anıt Heykel, İlçemiz Antalya ve Muğla kesişiğindeki döner kavşakta uygulanmıştır.” dedi.
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
1. MAARİF KONGRESİ’NİN AÇIŞ KONUŞMASI 15 Temmuz 1921 Mustafa Kemal Atatürk Muhterem Hanımlar, Efendiler Harb-i umûmî memleketimize bir mağ...