20190131

Örgütlü köy kadınları üreterek güçleniyor

Örgütlü köy kadınları üreterek güçleniyor 

Aydınlık Gazetesi

BERFİN BAKAY

Kilis’te, Hüsnü Özyeğin Vakfı tarafından hazırlanan Ravanda Havzası Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında bölge halkı için çalışmalar yapılıyor. Ravandalı Kadınlar Derneği bölgenin ilk ve tek kadın derneği olarak iki yıl önce kuruldu. Proje kapsamında okuma yazma öğretiliyor, el emeği ürünlerin satışı yapılıyor, festivaller düzenleniyor, sanat alanında çalışmalar yürütülüyor. Dernek yedi farklı köyde her hafta bir gün eğitim düzenliyor.
Kadınların kendilerini geliştirmek, refah düzeylerini artırmak ve çocuklarına daha iyi yaşam sağlamak istediklerini anlatan Dernek Başkanı Emel Yılmaz, güçlü, ayaklarını yere sağlam basan kadınlar yetiştirmemiz gerektiğini söyledi. Kadınların sessiz ve geride kalmasının gelecek nesillerin eksik olarak yetişmesine neden olacağını belirten Yılmaz, “Kadınlar birbilerine destek versin, ellerini üstlerinden çekmesin” diye konuştu.
Yılmaz Aydınlık’ın sorularını yanıtladı:

Kırsalda kadın olmak nasıl?

Dünyada kadın olmanın nasıl zorlukları varsa, kırsalda kadın olmak da öyle... Derneği ilk kurduğumuzda, insanlara tuhaf geliyordu. Köyün erkekleri ‘Kadın yapamaz’ diye baktıkları için, başaracağımıza inanmıyorlardı. Süreç içinde zorluklar yaşadık. Ama onları inandırmayı başardık.


Kırsalda kadınları örgütlemekte zorlandınız mı?

Kadınları aynı anda bir araya getirmek zor oldu. Eşlerinin korkuları, farklı köylerde olmamız gibi nedenler... Ama maddi ve manevi olarak yapabileceklerini görünce kendileri geldi. Kazanç sağladıkça özgüvenleri arttı.

Kadınların eşleri para kazandıklarını görünce nasıl davrandı?

Bize destek verdiler. Artık bu konuda sorunlar yaşamıyoruz. Dernek ilk kurulduğunda bir köyden diğerine giderken, kadınlar eşlerinden minnet rica izin alırdı.

Derneğin kuruluşu, bölge kadınlarının hayatını nasıl değiştirdi?

Kadınlar kendilerinin sadece yemek ve ev işi yapmak, çocuk bakmakla yükümlü olduklarını düşünüyordu. Kendilerine zaman ayırmadıkları için bunların ezikliğini çok yaşıyorlardı. Artık dik durmayı öğrendiler. Artık, kadınlarımız söz hakkına sahip.

‘Genç Kızlar Güçleniyor’ projeniz nasıl ortaya çıktı?

Dönemsel fotoğrafcılık eğitimi veriyoruz. Yaşadıkları yerlerde fotoğraflar çekiyorlar. Ayrıca, çocuklara, kadınlara ve yaşlılara okuma yazma öğretiyoruz. Geziler düzenliyor, çocukları tiyatroya götürüyoruz. Köyde bir çok çocuk ‘tiyatro nedir’ bilmiyordu. Yaptığımız Ravanda Şenlikleri’nde çocuk ve kadın korolar sahneye çıkıyor. Önceden kadınlar, etkinliklere seyirci olarak bile gelmezdi.

‘Dere Tepe Destek’ projenizden bahseder misiniz?

Projeyle kadınların kitap okuma alışkanlıklarını güçlendiriyoruz. Her hafta bir köyde, belirlenen bir yazarın kitabı okunuyor. Anneler, ne kadar bilgi sahibiyse çocuklarına o kadar yardımcı olur. Artık kadınlar, çocuklarının sorularını cevapsız bırakmıyor.

El emeği ürünlerinizi nasıl satıyorsunuz?

İnternet üzerinden ya da köylerde satıyoruz. Mart aylarında yaptığımız el işlerini belirli markalara satıyoruz. Yılbaşında da içerisinde yöresel ürünlerin olduğu yeni yıl kolileri hazırlıyoruz. Hüsnü Özyeğin’in eşi Ayşen Hanım aracılığıyla şirketler çalışanlarına bizlerin yaptığı kolileri hediye etti.

Alıntı/ Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/orgutlu-koy-kadinlari-ureterek-gucleniyor-emek-ocak-2019




Kırsal Kalkınma Programı

Özyeğin Vakfı eğitim ve sağlık yatırımlarında her zaman ülkenin yoksul bölgelerine öncelik vermiştir. Kırsal kalkınma alanına yatırımlar ise 2006 yılının Ocak ayında Türkiye’nin kırsalını saran “kuş gribi” sırasında insanların yaşadıkları zorluklarını gözlemleyen Ayşen Özyeğin’in Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde küçük çaplı bir kırsal kalkınma projesi desteklemesiyle başlamıştır. Bu deneyimler Özyeğin Vakfı’nın Türkiye’de kırsal alanlara yatırım yapma kararının şekillenmesine dayanak olmuştur.

Türkiye’nin en yoksul kesimi kırsal alanda yaşamaktadır. Buna rağmen, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının sayısı azdır. Uzun yıllara dayanan kalkınma deneyimlerine karşın başarılı ve sürdürülebilir modeller de yaygın değildir. Özyeğin Vakfı faaliyetlerine başlamadan önce kapsamlı bir araştırma, geliştirme çalışması yapmış ve sonucunda Özyeğin Vakfı Kırsal Kalkınma Stratejisini oluşturmuştur.

Çalışmalar 2008 yılı sonunda Bitlis’in 6 köy ve 5 mezrasını kapsayan “Kavar Havzası Kırsal Kalkınma Projesi”nin başlatılmasıyla somut bir hal almıştır. Projenin başarılı seyri ve ulaştığı kalkınma pratiğinin bir model yaratacak seviyeye ulaşması, Vakfı ikinci bir bölgede daha kalkınma çalışması yapma konusunda cesaretlendirmiştir. Böylece, 2011 yılında yoksulluk, genç nüfus varlığı, halkın ve kamunun çalışmaları sahiplenme potansiyeli gibi ölçütler dikkate alınarak seçilen Kilis iline bağlı 8 köyde “Ravanda Havzası Kırsal Kalkınma Projesi” başlatılmıştır.