20191001

🇹🇷Türkçenin Bayramı - Emine Azboz


TÜRKÇENİN BAYRAMI

26 Eylül. Solgunbaharın ilk ayında 87 yıl önce TÜRKÇENİN BAYRAMI (yani Dil Bayramı) olarak kabul edilmiştir; 1932'de yapılan ilk Dil Kurultayı.

Orta Asya'dan başlayarak bugünlere gürül gürül akan bir nehirdir Türkçe: Bu dili konuşanlar Türk denir. Milletler dilleriyle var olur, kişiler dilleriyle kimlik ve kişilik kazanır.

Bu dil nehri, çağımıza Göktürk Hakanı Bilge Kağan'ın söylevini içeren Göktürk kitabeleri ve Uygur Kitabeleri, Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügati Türk'ü, Yusuf Has Hacip'in Gutad Gubilig'i, Edip Ahmet'in Akabetül Hakayık ve daha niceleri... dilimizin çağıl çağıl akar geleceğe. Bu eserlerle dünden bugüne Türkçenin söyleyen dili, geleceğe akan sesi, akan nehrin gözüdür... Uluslar, dilleri ve o dille yarattıkları kültürle insanlık evreninde var olur, yaşarlar. Dil gibi bu dille yaratılan kültür de milletin ortak malıdır. Türkçe ile yaratılan kültür değerleri, insanlık kültürünü besler; artık insanlığın ortak malıdır onlar. Dünya kültürü, yeryüzünde gelecek nesillere bırakılmış en büyük andaçtır; doğasıyla, sözcükleriyle....

Orta Asya'da çıkan Türkçe nehri, Ahmet Yesevi, Taptuk Emre, Hacı Bektaş Veli, Sarı Saltuk, Somuncu Baba, Yunus Emre ile akarak bu çağımıza ulaşır.

Türkçe salt konuşulan bir dil midir? Hayır. Bizlerin kimlik ve kişiliğimizin belirleyicisidir; ayrıca bizler onunla anlaşır, onunla iletişim kurar, onunla düşünür, onunla etkileşir, onunla haberleşiriz. Biz Türklerin iş yapma, iş tutma, anlamave düşünme tarzıdır Türkçe; bize özgüdür, özgündür; atasözleri, deyimleri, türküleri, şiirleri yazılı eserleriyle...Türkçe'de her sözcükte bir ruhu vardır. bizlerin her davranışı da bu ruhun izlerini taşır.




Karamanoğlu Mehmet Bey güzel dilimiz Türkçeyi 742 yıl önce,"Bundan kelli dergâhta, bergâhta, fermanlarda ve her yerde, Türkçe konuşulacak, yazılacaktır" diyerek Türkçeyi, Türklerin resmi dili haline getirir. Çünkü Türkçemiz yıllar yılı Arapça ve Farsça'nın istilasına uğramış, kültür emperyalizmi altında kalarak özgürlüğünü, özgünlüğünü kaybetmişti. Ortaya "Osmanlıca" denen yapay bir dil çıkar; halkın anlamadı, konuşup yazmadığı. Çağlardır varlığını sürdüren Osmanlıcanın saltanatı, Cumhuriyet'e sona erdi. Kurtuluş savaşı salt Türklerin özgürlük savaşı değil, aynı zamanda da Türkçe'nin özgürlük savaşıdır. Çağlarca Türk'ün kafasını, demir mengene gibi sıkan bu dillerin boyunduruğundan kurtulduğu gündür 26 Eylül.

Bugün Türk Dil Kurultayı toplandı. Dil Devrimiyle kurulan TÜRK Dil Kurumu, 12 Eylül darbesi yapan "Bizim oğlanlarca" kapatıldı. Kurum dergisi TÜRK DİLİ de Türkçenin Has oğullarından -ışıklar içinde uyusun- Ahmet Miskioğlu. babasından miras kalan evi satarak bu dergiyi yaşattı, yaşamakta. Kendisine nasıl teşekkür etsek azdır. Dil Derneği kuruldu dilseverlerce; kurucularına teşekkürler, ölenler de yıldızlara yoldaş olup sonsuzca yaşasın.Emin Özdemir hocamız da ışıklar içinde uyusun; övgüye değer çalışmalarından ötürü. Dernek başkanı Sevgili Sevgi Özel bu görevi yıllarca üstlenerek hem derneğin yaşatılmasına katkısı büyük oldu, hem de çıkardığı Çağdaş Türk Dili dergisiyle varlık mücadelesini sürdürmekte bugün. Bu konuda dilseverlerin Sevgi Özel dosta, teşekkür borçları yok mu? Yıllardır sessiz sedasız karınca gibi çalışarak yaptıklarından ötürü. Kendi adıma TEŞEKKÜRLER Sevgi Özel.

Dil Bayramı hepimize kutlu olsun!




Emine Azboz
Eğitimci yazar