~ 31 Ekim 1918 ~
Mustafa Kemal Paşa Yıldırım Orduları Grup Komutanı oldu
XIX. Asrın sonlarına doğru II. Abdülhamit ve Wilhelm’in kişisel gayretleri ile başlayan Türk-Alman dostluğu sonucunda, Osmanlı Devleti ile Almanlar arasında I. Dünya Savaşı öncesinde bir ittifak bloğu kurulmuştu. I. Dünya Savaşı’nın ikinci yılında Bağdat Cephesi’nin düşmesiyle, Alman ekonomisi sekteye uğradı. Osmanlı Devleti de ekonomik ve malî yönden sıkıntı ve bunalımlar içerisine girmiş, manevî bakımdan yıpranmış, bütün gücü tükenmişti.
Petrolün yoğun olduğu Irak bölgesini, Bağdat’ı geri almak amacıyla Almanların Irak Cephesi’nde kurmayı düşündükleri Yıldırım Ordular Gurubu, daha sonra bir strateji değişikliğine gidilerek Filistin cephesine kaydırılmış ve Alman Generallerinden Falkenhein bu ordular gurubunun komutanlığına atanmıştı. Almanların tavır ve uygulamalarından, Türklerin fikirlerine pek değer vermedikleri açıkça görülmekteydi. Ortadoğu’da nasıl hakimiyet kurar ve bu bölgenin zenginliklerine kavuşabiliriz düşüncesi ile geldiklerini göstermişlerdi. Ancak İngiliz ordusu, mevcudu 70.000’e çıkarılmış kuvvetleriyle 30 Ekim 1917’de başlıyan III. Gazze savaşında galip çıkınca, İngiliz ilerleyişi karşısında tutunamayan Yıldırım Ordular Grubu, 1917 yılında süratle Filistin’den kuzeye doğru çekilmeye başladı. Bu harekat 1918 yılı Ekim sonlarına kadar devam etti.
Bu arada, 19 Şubat 1918’de, General Falkenhein'ın yerine Yıldırım Ordular Gurubunun başına bir başka Alman Generali olan Liman Von Sanders tayin edilmişti. Bazı çevreler tarafından "Almanya’da bir kolordunun yönetimi için uygun görülmeyen biri" olarak tanımlanan komutan Liman Von Sanders'in Kudüs’ü geri almak fikri ve girişimleri sonuç vermedi. Alman Generalin emrindeki Türk kuvvetleri, Fransızlar ile İngiliz birlikleri karşısında 19 Eylül 1918'deki Nablus Savaşı'nı kaybettikten sonra geri çekildiler, daha sonra General İstanbul’a geri çağrıldı.
Mustafa Kemal, Halep'in İngilizler'in eline geçmesinden üç hafta kadar önce, 1918'in 7 Ekim günü İstanbul'a bir telgraf göndermiş, 19 Eylül'de Nablus'ta yaşanan bozgunun sebeplerini ayrıntıları ile yazmış, birliklerimizin İngiliz hücumu karşısındaki savunmasını ve bozguna uğramasını anlattıktan sonra telgrafı "Artık, barıştan başka bir çare kalmamıştır" sözleri ile bitirmişti.
Bunun ardından, 30 Ekim 1918 de Mondros Mütarekesinin imzalandığı gün, Yıldırım Orduları Grup komutanlığına Mustafa Kemal Paşa tayin edildi. Mustafa Kemal Paşa, ordudaki Alman etkisinin mümkün olduğunca azaltılmasını istiyordu. Orduyu toparlayıp Toros Dağlarının kuzeyine çekilmeyi başardı. İşte Mustafa Kemal Paşa’nın kuzeye çekmeyi başardığı bu kuvvetler, bir yıl sonra başlayacak olan Türk İstiklal Mücadelesi’nin Güney Cephesi’ndeki çekirdek kadrosunu oluşturacak olan birlikler idi.
Alıntı: Sosyal Medya Atatürk Society of America
🎞️🇹🇷Türk Dünyası'nın Yeni Bayrağı Ne Anlama Geliyor, Türk Birliği Kurulacak Mı?
ORTAK KÜLTÜR, ORTAK MİRAS Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Teş...
-
Bu yazımızda Milli Edebiyat Dönemi'nin en önemli şairlerinden biri olan Mehmet Emin Yurdakul'un "Cenge Giderken" şii...
-
Ülkemiz yer şekilleri bakımından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Yer şekillerindeki farklılık iklimlerin bölgelere göre değişiklik...
-
* Kün-Ay tamgası ile Türklerle ilgili Göbeklitepe'de T şeklindeki dikilitaşlarda görünen Kün-Ay tamgası, Türk kavimlerinin bayrakla...