20190216

Baba mesleği çanakçılığı Batı Asya pazarına açtılar

Baba mesleği çanakçılığı Batı Asya pazarına açtılar

Nevşehir’de çocuk yaşlardan itibaren birlikte çanak atölyelerinde çalışmaya başlayan iki usta, kendi atölyelerini kurarak ortaya çıkardıkları ürünleri Batı Asya ülkelerine ihraç ediyor.

33 yaşındaki Yenal Yorgun ve 37 yaşındaki Cüneyt Mustafa Alkan, ilçede atıl kalan eski bir atölyeyi bireysel imkanlarıyla aylarca uğraşarak yeniden ayağa kaldırdı. Genç ustalar, ilçede Hititler döneminden beri süregelen ve yaklaşık dört bin yıldır yapıldığı bilinen çanakçılığı geleneksel yöntemlerle devam ettiriyor. Kızılırmak havzasından alınan alüvyonlu topraktan çamur yapan Yorgun ve Alkan, çamur makinesinde silindir haline getirdikleri çamuru tezgahta dakikalarca uğraşarak farklı çanak ürünlere dönüştürüyor.

ALTI YAŞINDA BAŞLADI

Yenal Yorgun, oyuncaktan önce tanıştığı çamurla uğraşısının kendisi için ekmek kapısı olduğunu, yıllarca farklı atölyelerde çalıştıktan sonra arkadaşı ile kendi işlerini kurduklarını söyledi.

Yorgun, müşterilerden gelen talepleri karşılamak için çaba sarfettiklerini anlattı.

Yorgun, mesleğe, çanak ustası olan babasının yanında başladığını anlatarak, şöyle konuştu: “Çanakçılık bizde baba mesleğidir. Altı yaşından beri usta olan babamın yanına gidip geliyor, kurumaya bırakılan ürünlerin döndürülmesine yardım ediyordum. Yaklaşık 10 yıl çıraklık yaptıktan sonra tezgaha geçtim ve çanak yapmayı öğrendim.”

Yeni ustalar yetiştirmek

Teknolojinin gelişmesine rağmen geleneksel çanak ürünlere gelecek yıllarda da ilginin devam edeceğine inandığını ifade eden Yorgun, bundan sonraki hedeflerinin atölyeyi büyüterek yeni ustaların yetişmesine katkı sağlamak olduğunu aktardı.

📰✍️🇹🇷Milli Devlet Devrimci İradeyle korunur ve güçlenir -Ercan Dolapçı

Milli devlet devrimci iradeyle korunur ve güçlenir İşgale uğradık, ordumuzu örgütledik, emperyalizmi yendik, Cumhuriyetimizi, millî devletim...